“AKK Sözde Kalkıyor, Vatandaş Pahalı İnternet Kullanmaya Devam Ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel Adil Kullanım Kotasının kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı. AKK’nin uzun zaman önce kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Adıgüzel, “Türkiye’deki va

“AKK Sözde Kalkıyor, Vatandaş Pahalı İnternet Kullanmaya Devam Ediyor

yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

“AKK’nin kaldırılmasının internet kullanıcılarına yönelik olumsuz yansımalarına ilişkin alınan ve alınması planlanan tedbirler nelerdir?” diye soran Adıgüzel, önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Adil Kullanım Kotasının kaldırılacağının duyurulması ile başlayan süreçte yaşanan birtakım gelişmeler bir süredir başta internet kullanıcıları olmak üzere kamuoyunun gündemini meşgul etmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bir süre önce yaptığı açıklamada 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle; 2009 yılında uygulamaya konulan AKK’nin kaldırılacağını duyurmuştu. Bakan Turhan’ın yaptığı açıklamanın ardından ise, Türk Telekom  1 Ocak itibari ile devreye sokacağı AKK’siz internet tarife ve fiyatlarını resmi sitesinde açıklamış, ancak açıklanan tarife ücretlerinin kamuoyunda büyük tepki çekmesinin ardından, şirket geri adım atarak tarife ve fiyatlarını güncelleme kararı almıştı. Ancak açıklanan yeni tarife ve fiyatları da internet kullanıcılarını memnun etmediği gibi, önümüzdeki süreçte tüketicilerin karşı karşıya kalabilecekleri sorunlara ilişkin soru işaretlerinin artmasına neden olmuştur.”  

 “Türkiye Fiberde Sınıfta Kaldı”

 

Türkiye’nin fiber optik altyapıda sınıfta kaldığını belirten ve Bakanlığın fiber altyapı sorununun çözülmesine ilişkin kısa ve uzun vadede atmayı planladığı adımları da soran Adıgüzel, “Türkiye, son yıllarda elektronik haberleşme ve başta fiber olmak üzere altyapı alanında ilerleme kaydetmiş olsa da, bu ilerlemenin bugünkü mevcut durumuyla bizi küresel rekabette ön sıralara taşıyacak düzeyde olmadığını kaydetmek gerekmektedir. BTK Pazar Verileri raporuna göre; 2009 yılında 145.263 km olan fiber uzunluğu 2018 ikinci çeyrek sonunda 338.068 km olarak ifade edilmektedir. Yine aynı raporda, alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 69.888 km olarak belirtilirken, Türk Telekom’un 268.180 km fiber altyapısı bulunduğu bunun yaklaşık 124.695 km’sinin omurga, kalan kısmının ise erişim amaçlı kullanıldığı belirtilmektedir. Bununla birlikte, 2018 birinci çeyrek sonunda 3,5 olan fiber abone oranı 2018 ikinci çeyrek sonunda 3,58’e yükselmekle birlikte, son 3 ayda geniş bant abone sayısında önemli bir artış yaşanmamıştır. Fiber altyapı meselesi, ivedilikle Türkiye’nin gündemine alınmalıdır” dedi.

 “Geniş Bant Penetrasyonunda OECD’nin Gerisindeyiz”

Türkiye’nin geniş bant penetrasyonunda OECD’nin gerisinde olduğunu hatırlatan Adıgüzel, soru önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

-2015 yılında dünyada genişbant için alt limit 25 Mbps olarak belirlenmiştir. Buna rağmen, Türk Telekom tarifesinde hala 4-6-8-16 Mbps hatlar olduğu görülmekte; bununla birlikte tüm ülkedeki abone sayısının da 70’i olan 9 milyonunun ADSL olduğu yani geniş bant olmadığı bilinmektedir. Bu bağlamda; Türkiye’deki genişbant internet hızının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?

-Türkiye’nin geniş bant penetrasyonunda OECD’nin gerisinde olduğu bilinmektedir. Kaldı ki, Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant penetrasyon oranı 15,7 iken OECD ortalaması 30,4’dür. Mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye’de 73,1 iken OECD ortalaması 102,4’dür. Türkiye ortalamasının artırılmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

-Türk Telekom diğer servis sağlayan firmalara sattığı toptan fiyatlarda değişiklik yapacak mıdır? BTK tarafından bu değişiklikle ilgili olarak fiyat makası yaratılmamasına dikkat edilecek midir? Toptan satışta, paylaşımlı kullanımlarla ilgili olarak BTK geciktirdiği düzenlemeyi ne zaman yapacaktır?”

“Türkiye Ağ Tarafsızlığı Tartışmalarının Neresinde?”

“Ağ tarafsızlığı tartışmaları, şu an için Türkiye’nin ana gündem maddelerinden birini oluşturmamakla birlikte, özellikle iktidara yakınlığı ile bilinen bazı servis sağlayıcılarının mahkeme kararı olmaksızın bazı durumlarda başta sosyal medya platformları olmak üzere çeşitli içeriklere erişimi engellemesi ya da ‘bant genişliğini daraltma’ yöntemiyle internete erişimi yavaşlatması ağ tarafsızlığı tartışmalarını da beraberinde getirmektedir” diyen Adıgüzel, “Dünyada uzun süredir gündemde olan ‘ağ tarafsızlığı’ tartışmalarına ilişkin Bakanlığınızın görüşü nedir? Bu konuya ilişkin yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?” diye de ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 29.12.2018 11:20
  • Cuma 24.7 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 25.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 25.3 ° / 16.6 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.