DİYABET RİSKİNİZİ AZALTIN!

DİYABET RİSKİNİZİ AZALTIN!

DİYABET RİSKİNİZİ AZALTIN!

Diyabete karşı riskinizi azaltmak için hayatınızda hareketi, sağlıklı beslenme planınızda ise bu besinleri eksik etmeyin.

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, diyabet riskini azaltan yardımcı besinleri ve diyabetten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

 

Omega 3’ler insülin direncini kırıyor

Özellikle tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde araştırmalarla da etkisini kanıtlamış olan omega 3; kilo kontrolünde, insülin direncini kırmada etkili yağ asitlerindendir. Omega 3, insan vücudunda üretilmez. Bu yüzden besinlerle almak gerekir. Avokado, omega 3 deposudur. Diyabet riskini azaltmak için sabahları üzerine limon sıkılarak tüketilebilir. Fazlası yağ olarak depolanabilir. Bu nedenle günde yarım avokadodan fazla tüketilmemelidir. Omega 3 deposu yeşillerden brokoli, kan şekerini dengelerken diğer bir taraftan günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Yine omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık, haftada 2-3 kez fırın ya da ızgara olarak tüketilebilir. İçerdiği omega 3 ile hücreleri yeniler ve diyabet riskini azaltır. Doğru porsiyon kontrolü ile her gün 1 avuç olacak şekilde tüketilen kabak çekirdeği de özellikle omega 3 gibi içerdiği yüksek vitamin ve minerallerle vücudun insülin ihtiyacına destek verir.

 

Yabanmersini kan şekerini dengeliyor

Yaban mersini ya da diğer adıyla blueberry, özellikle antioksidan ve lif etkisi yüksek bir besindir. Kuru ya da taze meyve olarak tüketilebilen yaban mersini, her gün 1 avuç tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Tip 2 diyabet hastaları için insülin üretme açısından etkilidir.

 

Kızartılmazsa tatlı (baby) patates anti-diyabet bir besin

Son araştırmalarda insülin direncini azalttığı bilinen tatlı patates diğer bir adıyla baby (beybi) patates, kızartma dışında tüketildiği takdirde anti-diyabet bir besindir. Normal patatesin aksine tatlı patates, insülin direncini azaltır. Antosiyanin içeriğiyle damarların genişlemesini sağlar ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Zengin bileşenleriyle antioksidan etki gösteren tatlı patates, kandaki şeker seviyesinin artışını önler.

 

Diyabetten korunmak için bunlara dikkat edin!

 

  1. İşlenmiş gıdalardan uzak durun
  2. Şeker kullanımı en aza indirin, tatlılarla aranıza mesafe koyun
  3. Mevsiminde bol sebze tüketin
  4. Her gün mutlaka en az 30 dakika yürüyün
  5. Kilo kontrolü sağlayın
  6. Beyaz unu beslenme planınızdan çıkarın
  7. Mutlaka sağlıklı ara öğünler alın

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Anahtar Kelimeler: sağlık diyabet
Tarih: 12.11.2018 10:15
  • Cuma 24.7 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 25.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 25.3 ° / 16.6 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.