Dokuma’ya Emirgan Camii geliyor

Kepez Belediyesi, ilçeye Osmanlı dönemi mimarisi tarzında üçüncü camiyi de kazandırıyor. Dokuma Semtine yapılacak dini yapının, mimari modeli tarihi ‘Emirgan Camii’ olacak.

Dokuma’ya Emirgan Camii geliyor

Kepez Belediyesi, her biri zamana bir mühür olan örnek sivil mimari eserlerine bir yenisini daha ekliyor. Osmanlı dönemi mimarisi tarzında, Türk- İslam sanatlarının örneklerinin yer aldığı camiler inşa eden Kepez Belediyesi, ilçeye tarihi mimaride üçüncü bir cami daha kazandırıyor.
 İlçenin merkez camii olarak Yeni Mahalle’ye, 14. yüzyılın sonu ile 15 ve 16. yüzyıl geçiş dönemi Osmanlı mimarisi esas alınarak tasarlanan Çelebi Sultan Mehmed Camii inşa edilmişti.
Antalya’nın, ‘Protokol Yolu’ olarak bilinen Gazi Bulvarı üzerinde bulunan Konyalılar Camii de, geleneksel Osmanlı mimarisindeki bir tasarımla yenileniyor. Dini yapının mimari projesi, Mimar Sinan’ın eseri Sokullu Mehmet Paşa Camii’nden esinlenerek hazırlanmıştı.  

Kepez’in çarşısına tarihi mimaride çarşı
Kepez Belediyesi, yoğun bir nüfusun bulunduğu ilçenin çarşısı olan Dokuma Semti’ne de, mimari dokusuyla değer katacak bir cami yapıyor.
Cami, Yükseliş Mahallesi Mehmet Akif Caddesi’nde, Özel OFM Hastanesi’nin yanında mülkiyet ve imara ilişkin sorunları çözülen alana inşa edilecek.  Dini yapı, imar planı paftasında cami yeri olan 1400 metrekare alana yapılacak.

Yükseliş’in merkezine yaşam alanı
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü,  Yükseliş Mahallemizin tam da merkezinde, oldukça geniş bir alanda mülkiyet problemi yaşandığını anımsatarak, Alan üzerinde 30-40 yıl evveline dayanan mülkiyet problemlerini çözdük. Şimdi bu alanı hemşehrilerimiz için yaşam adası haline getiriyoruz. Alana çocuklarımız için park, gençlerimiz için kütüphane ve mahalle sakinlerimiz için de cami yapacağız.”  açıklamasını yaptı.

Yükseliş’e tarihi mimaride cami
Yükseliş Mahallesi’ne hayırsever desteği ile yapacakları caminin mimarisinin özel olacağını aktaran Başkan Hakan Tütüncü, açıklamasında şunları kaydetti: “Belediye olarak bazı camilerin yapılmasına öncülük ettik. Bazı camileri de kendimiz yaptık, yapıyoruz. Ama bu yaptırdığımız, öncülük ettiğimiz camilerin her birinde karakteristik bir mimari tarzı denedik. Yükseliş Mahallesi’nde yapılacak camide, 18 ve 19. yüzyıl Osmanlı’sında İstanbul'da merkeze uzak köylerde yapılan camilerin mimarisi tarzında ahşap ağırlıklı, kubbesiz,  ahşap çatılı olacak. Üzerinde çalıştığımız cami modeli de Emirgan Camii’nin ta kendisi olacak.”
Başkan Tütüncü, caminin yapımını, Kurban Bayramı’nın arife günü başlatmayı planladıklarını belirterek, “Camiyi, 2022’deki Ramazan ayının ilk teravih namazı ile ibadete açmayı hedefliyoruz.” dedi.

Caminin avlusuna kütüphane
Çevresi yeşil alan olan caminin avlusunda kütüphane yapacaklarını da aktaran Tütüncü, “Kütüphane çocuklarımıza, gençlerimize hizmet edecek.  Onların ders çalışabilecekleri, binlerce kitaba ulaşabilecekleri bilgi ile aydınlanabilecekleri muhteşem bir kütüphane olacak.” ifadesini kullandı. 

Emirgan Hamid-i Evvel Camii
Emirgan Hamid-i Evvel Camii, İstanbul'un Sarıyer ilçesi, Emirgan semtinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Tarihi İstanbul Boğazı'nın hemen kıyısında yer alan Emirgan Hamid-i Evvel Camii 1781 yılında I. Abdülhamit tarafından erken yaşta ölen şehzadelerinden Mehmed ve onun annesi Hümaşah hatun için yaptırılmıştır. Günümüzde daha çok Emirgan Camii olarak bilinir.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 16.06.2021 01:50
  • Çarşamba 27.4 ° / 18.2 ° Güneşli
  • Perşembe 24.3 ° / 16.4 ° false
  • Cuma 24.9 ° / 16.2 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.