Türkiye'deki Çinli şirket sayısı 1000’i buldu.

Lojistik, elektronik, enerji, turizm ve gayrimenkulde faaliyetlerini sürdüren Çinliler etki alanını genişletiyor. Bank Of China ve ICBC’nin Türkiye’ye girişi sonrasında şirket akını daha da hızlandı ve Çinli şirket sayısı 1000’i bu

Türkiye

Dünya ticaretinin ikinci büyüğü ÇinTürkiye pazarında lojistik, enerji, elektronik, turizm ve gayrimenkul alanındaki yatırımlara odaklandı. Çin her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde 120 milyar dolarlık yatırıma imza atıyor. Doğu ve Batı arasında bir köprü niteliği taşıyan Çin'in 'Kuşak ve Yol' projesi üzerindeki 65 ülkeden biri de Türkiye... DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye'de ağırlıkla Avrupa merkezli şirketlerin faaliyet gösterdiğini belirterek, "Tek bir ülkeden, Çin'den 1000 şirketin gelmesi çok önemli" yorumunu yapıyor.

Kolbaşı, ayrıca yakın zamanda Çinli birkaç fonun da bu konularda Türkiye'ye gelip araştırma yaptığını söyledi. Halihazırda Çinli iki büyük bankanın Türkiye pazarına girdiğini anımsatan Kolbaşı, bunlardan ICBC'nin 2015 yılında Tekstil Bank'ı satın alarak Türkiye'ye gelmesinin bir kırılma noktası olduğunu söyledi. Çin'in en büyük üçüncü bankası Bank of China'nın ise 300 milyon dolarlık bir sermaye aktarımıyla 2017 sonunda lisans alarak Türkiye'de bankacılık faaliyetlerine başladığını aktaran Kolbaşı, "Bankalardan sonra gelen firma sayısında da artış oldu. Türkiye'de ofis açarak faaliyette olan Çin merkezli firma sayısı 1.000'e yaklaşıyor. Bunlar arasında akıllı telefon ve telekom ekipmanları üreticisi olan ZTE ile Huawei de yer alıyor. Ayrıca lojistik, elektrik elektronik, güneş enerjisi, otomotiv ve yan sanayi gibi adım adım geliyorlar" dedi. Türkiye'de ağırlıkla Avrupa merkezli şirketlerin faaliyet gösterdiğini anlatan Kolbaşı, "Tek bir ülkeden bu kadar şirketin gelmesi önemli" yorumunu yaptı.

Çin ile Amerika arasındaki gerginliğin Çinlilerin Türkiye'ye ilgisini artırdığını kaydeden JLL Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Ander de AVM, ofis ve rezidans yatırımlarına baktıklarını, bu konuda üç-dört firmayla görüştüklerini açıkladı. Fon ve ortak olarak gelme imkanlarını da araştırdıklarını söyleyen Ander, 2020'ye kadar ciddi bir yatırım beklediklerini anlattı. Ander, bu tarihe kadar 5-6 büyük AVM'nin Çinli gruplara satılma ihtimali olduğunu belirterek, JLL olarak bu konuda Çinlilere Türkiye pazarını anlattıklarını dile getirdi.

Çinlilerin turist olarak Türkiye'ye gelişlerinde de artış yaşanıyor. Pek çok lüks otel zincirini de bünyesinde barındıran Çin'in en büyük şirketlerinden Wanda Group'un, Mar Yapı ile anlaşarak İstanbul'daki ilk otel yatırımını yaptığını ifade eden DEİK TürkÇin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, bu alanda artış beklendiğini ifade etti. Halihazırda Türkiye ile Çin arasında haftada 27 uçak seferi yapıldığını hatırlatan Kolbaşı, "Bu yıl gelen Çinli turist sayısının da artarak 400 bine çıkmasını bekliyoruz. Geçen yıl bu 250 bin idi" dedi. Kolbaşı son dönemde Çin'den yatırım amaçlı danışmanlık hizmeti firmalarının Türkiye'ye yatırım yaptığını gözlemlediğini de söyledi. Kolbaşı, "Gelip ofis açıyor, Türkiye pazarını inceliyorlar. Pazar araştırmaları yapıp fırsatları kolluyorlar" diye konuştu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 29.06.2018 13:47
  • Salı 24.4 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 27.4 ° / 18.2 ° Güneşli
  • Perşembe 24.3 ° / 16.4 ° false

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.