ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE TEMASLARDA BULUNDU

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE TEMASLARDA BULUNDU

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE TEMASLARDA BULUNDU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsias Otel'de yaşamını yitiren öğrencilerle ilgili soruşturmanın tamamlandığını dile getirerek, dosyada 5'i tutuklu 9 sanığın bulunduğunu, davanın görülmesine 3 Ocak'ta Adıyaman'da başlanacağını bildirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunan Adalet Bakanı Tunç, bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi.

Türkiye'nin, her zaman KKTC'nin yanında olduğunu kaydeden Bakan Tunç, ‘Adaletin ortaya çıkarılmasını sağlamak bizim görevimiz. Yargı süreci bize emanet. Biz bu noktada inşallah sonuna kadar takipçisi olmanın gayreti içerisinde olacağız’ diye konuştu.

DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, voleybol turnuvası için geldikleri Adıyaman'da yıkılan İsias Otel'in enkazında hayatını kaybeden KKTC'li öğrencilerin, Gazimağusa Kabristanlığı'ndaki mezarlarını ziyaret edip, ailelerine başsağlığı dilediğini belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adli sürece ilişkin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a bilgi verdi.

Öğrencilerin ailelerinin, davayı takip etmek istediklerini aktaran Bakan Tunç, bununla ilgi çalışma yürüttüklerini söyledi. Ailelerden, Türk yargısına güvenmesini isteyen Adalet Bakanı Tunç, adaletin mutlaka tecelli edeceğini, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Bakan Tunç, "Tabii gidenleri geri getirmek mümkün değil. Ama o zarara sebep olanlar, yavrularımızın hayatını kaybetmesinde kusuru bulunanlar da yargı huzurunda hesabını versin. Bu konuda onlarla hemfikiriz, acılarını paylaşıyoruz ve sonuna kadar da bu dava sürecini takip edeceğiz. Bu dava, bizim ortak davamız." diye konuştu.

Türkiye'nin, her zaman KKTC'nin yanında olduğunu kaydeden Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan vatandaşlarımızın refahı, huzuru, bizim de refahımız, huzurumuz. Sayın Cumhurbaşkanımız, özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması noktasında Birleşmiş Milletler kürsüsünde yüksek tonla görüşlerimizi ifade etti. Biz bu mücadeleyi hep sürdürmenin gayreti içerisinde olacağız. İkili ilişkilerimizi daha da güçlendirerek inşallah."

YARGI SÜRECİ BİZE EMANET

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, temasları çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Meclisi Başkanı Zorlu Töre'yi de ziyaret etti.

Bakan Tunç, KKTC'li öğrencilerin acısını çok derinden hissettiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsias Otel'de 35 yavrumuz, sporcularımız maalesef hayatını kaybetti. Diğer illerde de vefat eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarımız var. 46 KKTC vatandaşı depremde hayatını kaybetti. Tabii Şampiyon Meleklerimizle beraber hepsine çok üzüldük. Onların vefatına neden olanların, kusuru bulunanların yargı sürecini sonuna kadar takip edip, adaletin ortaya çıkarılmasını sağlamak bizim görevimiz. Bu kapsamda titiz bir soruşturma süreci gerçekleşti. Yargı süreci bize emanet. Biz bu noktada inşallah sonuna kadar takipçisi olmanın gayreti içerisinde olacağız."

TÜRKİYE VE KKTC MÜŞTEREK BİR MİLLİ DAVA YÜRÜTÜYOR

Anavatandan KKTC'ye yapılan her ziyaretin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre, KKTC'nin milli bir Türk devleti olduğunu, Türkiye ve KKTC'nin müşterek bir milli dava yürüttüğünü belirtti.
Töre, Türk milletinin hak ve menfaatlerinin ayrı düşünülemeyeceğini bildirerek, "Bu milli davada öznemiz, milletimizin milli hak ve menfaatleridir. Kıbrıs Türk halkı, Türkiye ve Türk milletinin milli hak ve menfaatleridir. Bunları ayrı ayrı düşünmek doğru değildir. Müşterek bir milli dava yürütüyoruz. Türkiye olmadan bu milli davayı ileri götürmek de zaten mümkün değildir" diye konuştu.

BURADAKİ TÜRK HALKININ DAVASI, BİZİM DE MİLLİ DAVAMIZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temasları kapsamında KKTC Başbakanı Ünal Üstel’e de ziyarette bulundu.

KKTC'de bulunmaktan dolayı memnun olduğunu ifade eden Adalet Bakanı Tunç,  Türkiye ve KKTC ilişkilerinin kan bağı, ortak tarih ve kültüre dayalı sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, "Buradaki Türk halkının davası, bizim de milli davamız." dedi.

Milli davadan taviz vermeyeceklerini belirten Bakan Tunç, KKTC'nin hak, hukuk ve bağımsızlığını tüm dünya nezdinde, her platformda seslendirmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, Türk milletine baş sağlığı dileyen KKTC Başbakanı Ünal Üstel ise, "Türkiye bizim ana vatanımız. Biz bu acıyı paylaşırken elimizden geldiği kadar da ana vatanımıza yardımcı olmaya gayret ediyoruz" dedi.

Voleybol turnuvası için geldikleri Adıyaman'da yıkılan otelin enkazında kalarak hayatını kaybeden öğrencilerle ilgili yargı sürecine değinen Üstel, Türk yargısına güvendiklerini, 3 Ocak'ta Adıyaman'da görülecek duruşmaya katılacaklarını söyledi.

YARGIYA GÜVENİYORUZ

Adalet Bakan Yılmaz Tunç, KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile de bir araya geldi. Lefkoşa'daki İçişleri Bakanlığı binasındaki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, KKTC'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Tunç, depremde, aralarında KKTC'li öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin de olduğu can kayıplarından çok büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “Biz yargıya güveniyoruz. Acıları dindirmek mümkün değil ancak evlatlarımızın vefatına neden olanların, yargının vereceği karar doğrultusunda gerekli cezaya çarptırılmaları gerekir. Biz adaletin tecellisinden yanayız. Adaletin en doğru şekilde tecelli edeceğine yürekten inanıyoruz" şeklinde konuştu.

ANA VATAN OLARAK KKTC'NİN YANINDAYIZ

Kıbrıs davasının Türkiye'nin milli davası olduğunu dile getiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, her zaman KKTC'nin yanında olduklarını vurguladı.

"KKTC vatandaşlarının refah ve huzuru bizim de huzurumuz" ifadesini kullanan Bakan Yılmaz Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her platformda KKTC'nin bağımsızlık mücadelesini, bağımsız bir devlet olarak tanınması gerektiğini tüm dünyaya haykırıyor. BM Genel Kurulunda en son yapılan toplantıda da yine bunu yüksek bir tonla ifade etti. Türk Devletleri Teşkilatında da KKTC'nin gözlemci statüsünün olması önemliydi. KKTC'nin bu teşkilata dahil olarak tanınma sürecinin tüm dünyaya yayılması noktasındaki politikamızı sürdürüyoruz. Ana vatan olarak her zaman KKTC'nin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Türkiye ile KKTC arasındaki adli işbirliği anlaşmasına değinen Bakan Tunç, hükümlülerin nakli ve suçluların iadesiyle ilgili sürecin bu anlaşma çerçevesinde sorunsuz devam ettiğini bildirdi.

ADALET ANLAMINDA YÜREKLERE SU SERPECEK BİR TESELLİ OLACAK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye ve KKTC'nin, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'da yıkılan İsias Oteli davasını yakından takip ettiğini belirtti.

"Bütün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, herkesin, başta aileler olmak üzere yüreğine su serptiniz” diyen Bakan Oğuz, Türkiye'nin bu davayı yakından takip etmesinin KKTC için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Tabii ki ölenleri geri getirmiyor ama adalet anlamında yüreklere su serpecek bir teselli olacak" diye konuştu.

İsias Oteli davasının ilk duruşmasının 3 Ocak 2024'te yapılacağını ifade eden Oğuz, KKTC olarak bu davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Görüşmenin ardından Minareliköy'deki Yeni Merkezi Cezaevi'ni ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha sonra, İsias Oteli'nde hayatını kaybedenlerin yakınlarınca kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneğinin Yönetim Kurulu üyeleriyle büyükelçilik konutunda bir araya geldi.


Ankara,Adalet Bakanlığı
belediye365.com

Tarih: 09.12.2023 02:46
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.8 ° / 20.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.