Belediye Başkanımız Sayın Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun İlk Türk Kadın Mitingi’nin 104’üncü yılı mesajı

Belediye Başkanımız Sayın Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun İlk Türk Kadın Mitingi’nin 104’üncü yılı mesajı

Belediye Başkanımız Sayın Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun İlk Türk Kadın Mitingi’nin 104’üncü yılı mesajı

“Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek çıkılan mukaddes yolda ülkemizin uğradığı zulme başkaldıran Kastamonu kadınının onur ve gurur gününün 104’üncü yılını en kalbi duygularımla kutluyorum.

İstiklal Yolu’nu destanlaştıran, Cumhuriyet’in temeline en sağlam harcın atılmasını sağlayan Kastamonu kadını tam 104 yıl önce 10 Aralık 1919’da İlk Türk Kadın Mitingi’ni düzenlemiş ve işgal kuvvetlerinin eşlerine yazdıkları “Eğer hakkımız teslim edilmezse, evlâtlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle aynı safta, dinimiz ve istiklâlimiz için öleceğiz.’’ telgrafıyla vatanın bölünmez bir bütün olduğunu haykırmıştır.

Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde kimse ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleri Milli Mücadele’de kadınlarımızın gösterdikleri üstün gayreti çok net anlatmaktadır.

Ecdadın dünyada eşi benzeri görülmemiş bu fedakarlığı Türk Milleti’nin ilelebet payidar kalacağının nişanesidir.
İstiklal Mücadelemizin sembol isimleri olan Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un, Hafız Selman İzbeli ve isimli isimsiz nice kahramanlarımız milli ruhumuzun temelidir.

Bölünmez birlikteliğimizin görünmez zincirleri o günlerin ruhunun damarlarımızda canlı şekilde durmasından kaynaklanmaktadır. Bu kelimelerle anlatabileceğimiz ya da Türk Milleti’nin dışında her hangi bir milletin hissedebileceği bir durum da değildir.

Tarihin her safhasında toprağı, bayrağı ve milleti için eşinden, evladından ve canından vazgeçen Kastamonu kadını unutulmaz bir destanın en büyük parçasıdır. Kastamonu Belediyesi olarak bu bilinçle kahraman kadınlarımızın torunlarıyla yürüttüğümüz her bir projeye ayrı bir önem veriyoruz. İnanıyoruz ki, üretken belediyecilik anlayışımızın ve mücadelemizin baş mimarları da kadınlarımız olacaktır.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde bizlere mukaddes toprakları miras bırakan tüm kahramanlarımızı minnet, şükran ve rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.
Kastamonu’da 3 bin den fazla kadının bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde en ön safta yer alan Türk kadını, büyük bir gururla adını tarihe yazdırmıştır.
Kastamonulu kadınların, 10 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirdiği “İlk Türk Kadın Mitingi” ile vatan millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetleri tüm dünyaya duyurulmuştur.
İlk Türk Kadın Mitingi’nin 104’üncü yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan kahraman kadınlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin yıl dönümünü en kalbi duygularımla kutluyorum.


Kastamonu,Kastamonu Belediyesi
belediye365.com

Tarih: 11.12.2023 12:57
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.8 ° / 20.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.