Çırak'ın Gençlere verdiği tavsiyeler, sektöre bakış açısı, gelecek hedefleri

Bahçeşehir Kaşıbeyaz Restoran’ın sahibi İş insanı Mehmet Çırak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Çırak

Bahçeşehir Kaşıbeyaz Restoran’ın sahibi İş insanı Mehmet Çırak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Gençlere verdiği tavsiyeler, sektöre bakış açısı, gelecek hedefleri ve birçok farklı konuda gazetemizin sorularını içtenlikle cevaplayan Çırak, insani değeri hayatının her alanında ön planda tutan bir isim. Aile yaşantısının mesleğinde başarı getirdiğini vurgulayan Çırak “Ailemi ve onların bana kattıklarını seviyorum. Kendimi üzmeyi hiç sevmem, küçük şeylerden mutlu olurum. Arkadaşlarım, dostlarım benim için çok değerlidir. Kısacası yaşamanın her anının kıymetli olduğuna inanan biriyim” dedi.

Risk almayı sevdiğini her fırsatta yineleyen İş insanı Çırak’ın sözlüğünde “korku” diye bir kelime yok. Yeni sektörlere yelken açmayı planlayan Çırak’ın Bodrum için ise oldukça büyük planları var. Ömrü boyunca yaptığı her işte tutkulu bir yapısı olduğunu söyleyen Çırak, gelişen gastronomi sektöründe motivasyon kaynağının “İnsanların beğenisini kazanmak ve yeni dostluklar kurmak” olduğunu belirtiyor. 

Oldukça yoğun bir iş performansı ile çalışıyorsunuz. Bu tempo birçok kişi için kolay değil. Sizin yaşam motivasyonunuz nedir? Kendinizi nasıl biri olarak tanımlıyorsunuz?

Gözlem yapmayı severim. Etrafımda olan her şeyi gözlemlerim. Her durumda olaylara dışarıdan bakmaya çalışırım. İyice düşünür öyle karar veririm. Bu her zaman böyle olmuştur. Sorumluluklarım var. Risk almayı severim ve öncelikle verdiğim tüm kararların arkasında dururum. Ancak yanlıştan dönmekten de tereddüt etmem. Eleştirimi yapar, ders çıkarır, yoluma bakarım. Karşıma çıkan zorlukları fırsat olarak görürüm. Kendimi yeni hamleler için hep hazır tutarım. Daima gülümser karşılaştığım herkesle selamlaşırım. Sevdiklerimle beraber hayattan hayattan keyif almayı seviyorum. Ailemi ve onların bana kattıklarını seviyorum. Kendimi üzmeyi hiç sevmem, küçük şeylerden mutlu olurum. Arkadaşlarım, dostlarım benim için çok değerlidir. Kısacası yaşamanın her anının kıymetli olduğuna inanan biriyim.

Birçok farklı iş kolunda faaliyet gösteriyorsunuz. Bu iş kollarının arasına gatronomiyi de kattınız. Bu noktada risk görüyor musunuz?

Genç yaşımdan beri ticaretin içindeyim. Kendime hep inandım. Dürüst ve ahlaklı olmanın  iş hayatının güvencesi olduğu kanaatindeyim. Ayrıca sebat etmeyi severim, risk almayı da hep sevdim. Risk almadan başarı yakalanamaz. Araştırır, bilgi sahibi olur, ekibimi kurar yola çıkarım. Uzun yıllar tekstil sektöründe çalıştım. Tekstil işi riskli ancak rutin bir akışta, dar bir çevreyle ilerler. Dar bir alanda hep aynı şeyi yaparsınız. Alıcısı ve satıcısı için her şeyin belli olduğu bir sektör tekstil. Ancak gastronomi öyle değil. Öncelikle beğeni ve doğru iletişim esas. Alıcı beğenmiyorsa sizin ürününüzü ve sizi tercih etmez. Bu beğendirme ilişkisi mutfakta başlar. Servisinizi kiminle, nerede, nasıl ikram ettiğinize kadar uzanan bir dizi hizmeti içinde barındırır. Sürekli tetikte ve dinamik olmak zorundasınız. Beğendirme heyecanı bu işin adrenalini. Bunun için gastronomiyi seviyorum ve bu yönde adımlar atıyorum.

Kaşıbeyaz gastronomi dünyasında hangi mutfağı temsil ediyor?

Gelişmiş toplumlarda insanın yemekle kurduğu ilişki beslenmenin çok ötesinde bir anlam barındırıyor içinde. Toplumsal kültürün bir taşıyıcısı yemek.. İçinde yaşadığımız coğrafya bu konuda çok şanslı. Her yöre mutfağı çok zengin ve seçkin geleneksellik barındırıyor yemekleriyle. Bu zenginlik dünyada çok az ülkenin mutfağında var. Biz şanslıyız,  buradayız ve bu tadların sahibiyiz. Kaşıbeyaz Bahçeşehir olarak biz Gaziantep Mutfağını temsil ediyoruz. Bu mutfağın varettiği  her şeyi büyük bir titizlikle ve çok yüksek  bir kalite ile misafirlerimize sunuyoruz. Kaşıbeyaz olarak süprizlerle kendisini sürekli yenileyen bir yapımız var. Gastronomi dünyasını bu yapısı beni heyecanlandırıyor. Burada olduğum için mutluyum.

Gıda sektörü özellikle doğru çalışan ile çalışılırsa sonuç veren bir sektör. Çalışanlarınızı hangi kriterlere göre belirliyor ve onları hangi şartlarla motive ediyorsunuz?

Kendimizi sürekli hazır tutmak zorunda olduğumuz bir sektör. Yapılan hatayı hemen gösterir, saklayamazsınız. İş arkadaşlarımın  çalışma motivasyonlarının yüksek olması için gayret ederim. Ekibini tanımak başarılı olmanın en ön emli anahtarı. Hafızamın güçlü olduğuna inanıyorum. Bu bana burada yardımcı oluyor. 80’nin üzerinde çalışma arkadaşım var. Hepsine adları ile seslenirim. Birçoğunun ailesini geldikleri şehirleri dahi bilirim. Her vesileyi değerli kılar onları ödüllendirmekten geri durmam. Çalışma arkadaşlarınızı alkışlamaktan kaçınmak başarıdan uzaklaşmaktır. Herkesle olduğu gibi onlarlada gülüşmek ve selamlaşmaktan mutlu olurum.

Son yıllarda gastronomi sektörü yeni bir bakış açısı ile hareket ediyor. Gençlerin de bu sektöre ciddi bir ilgisi var. Bu noktada sizin mesleğe yani atılacaklar için tavsiyeleriniz ne olur?

Dürüst, güvenilir ve ahlaklı olmalılar. Gastronominin çalışma alanı olan mutfağa ait her şeyi öğrenmeliler. Bu kadarı bana yeterli dememeliler. Her yemek pişirme tekniğinin, malzeme bilgisinin sonucudur. Başarılı şeflerin hikayelerini ve mutfaklarını yakından incelemeli geleneksel mutfağımızı ve dünya mutfaklarını incelemeliler. Bunların yanında elbette hayal kurmayı bilmeleri gerekiyor. Son yıllarda ülkemizde gıda sektörü büyük bir değişim içinde. Daha çok genç ustanın yemek yapıyor olması bizim için büyük bir mutluluk.

Sizin gibi vizyoner bir iş adamının elbette geleceğe dair planları vardır. Bize planlarınızdan bahsetmek ister misiniz? Kaşıbeyaz Bahçeşehir olarak kendinize bir hedef koydunuz mu?

Gastronomi sektöründe Türkiye’nin marka değerine katkı sunmak istiyorum. Misafirlerimize iyi hizmet ve kalite çıtası yüksek Gaziantep Mutfağı’nın yeni ürünleriyle buluşturmak istiyorum. Ön çalışmalarına başladığımız süpriz bir Kaşıbeyaz daha geliyor. Bu arada eğlence sektöründe de olmak istiyorum. Dediğim gibi risk almayı seviyorum.Bodrum ile ilgili büyük planlarım var.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Doğru davranış, dürüst, adil, eşit, tarafsız ve yalansız olmak. MEHMET ÇIRAK olarak ben, hem özel hem de iş hayatımı bu temel ilkeler üzerine kurdum. Mutluyum ve huzurluyum.


Tarih: 05.09.2023 09:59
  • Perşembe 24.5 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Cuma 26.2 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.4 ° / 19.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.