Güvenilir gıdayı nasıl seçmeliyiz?

Ramazan sofraları için bunlara dikkat!

Güvenilir gıdayı nasıl seçmeliyiz?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralar daha kalabalık, daha şenlikli. Gıda alışverişleri de yoğun döneminde. Bu da artan denetimsiz ve hileli gıdalara karşı tedbiri elden bırakmamayı gerektiriyor. MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Tüketicinin, daha ucuz olduğu için kontrolsüz üretilen ve satılan ürünlere meylettiğini üzülerek görüyoruz. Ancak bu toplum sağlığını tehdit eden bir durum” diyerek dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

On bir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle beraber gıda alışverişlerinde de bir hareket başladı. Ancak hijyen şartları dikkate alınmadan üretilen ve dökme, ambalajsız şekilde satışa sunulan gıdalar, Ramazan ayında da tehlike saçmaya devam ediyor. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, merdiven altı üretim ve hileli satışlar konusunda tüketicileri uyarıyor.

Akdağ, “Bir yandan zengin iftar sofraları kurmaya çalışırken öte yandan da cebini korumak isteyen tüketicilerin bu gibi kontrolsüz üretilen ve satılan ürünlere yönelebiliyor. Halbuki insanlar ucuza ürün alayım derken sağlığından olabiliyor. Kendisini ve sevdiklerini hastalıklardan korumak isteyenler, açıkta satılan ürünlerden uzak durmalıdır” diye konuştu.

Bakanlık onay ve kaydı olan, kontrollü gıdaların tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Akdağ, Ramazan’da doğru gıda seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Kimliksiz gıdalardan uzak duralım

Güvenilir gıdayı bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenlerden arındırılmış, raf ömrü boyunca sağlık riski yaratmayan gıda olarak tanımlayan Akdağ, bu noktada en doğru tercihin marka bilinirliği olan ambalajlı gıdalar olduğunu belirtti. Akdağ, “Güvenilir ambalajlı gıdalar yasal düzenlemelere uygun, kalite yönetim sistemleri kapsamında üretilmiş ve denetim mekanizmasının içerisinde olan gıdalardır. Bu nedenle tüketiciler gıda seçiminde güvenilir satış yerlerini ve Bakanlık onay veya kaydı olan güvenilir firmaları tercih etmelidir” dedi.

 

Etiket bilgilerine ve ambalajın sağlamlığına dikkat!

Etiketlerdeki son kullanma tarihi, alerjenler, besin değerleri gibi bilgilere ve ambalajın sağlam olmasına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Akdağ, şu bilgileri verdi: “Ürünlerin etiket bilgilerini okuyun. Ambalajı delinmiş, yıpranmış ürünleri ve şişme, ezilme bulunan konserveleri almayın. Soğuk zincirde yer alması gereken bir ürün buzdolabı dışındaysa tercih etmeyin ve market görevlisine bildirin. Üzeri açık dolaplara şüpheyle yaklaşın. Bu dolaplarda olması gereken koşulların sağlanmaması genelde rastladığımız bir durum, kapalı alternatifi varsa hiç düşünmeyin, onu tercih edin. Buzdolabından alacağınız ürünleri alışverişin sonuna saklayın ve en kısa sürede evinizdeki buzdolabına yerleştirin. Buzluktan aldığınız gıdaların çözünmemiş olmasına dikkat edin ve ambalajda damlacıklar görüyorsanız yetkililere bildirin. Et ve et ürünleriyle meyve sebzeleri farklı poşetlere koyun.”

Yemekler masada veya tezgahta kalmamalı

Sahurda tüketilecek yemeklerin mutlaka dolapta saklanması gerektiğini de söyleyen Akdağ, gıda bozulmalarına karşı da uyardı. Akdağ, “Yemekler sahura kadar oda ısısında tutulmamalı, yemeklerin çok defa ısıtılmasından kaçınılmalı, yenilecek miktarlarda ısıtılmalı ve hemen tüketilmeli. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemeli" diye konuştu.

Et, tavuk, balık, yumurta gibi çiğ hayvansal ürünlere dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerin sabunlu suyla yıkanması gerektiğini ifade eden Akdağ, şöyle devam etti: “Hayvansal gıdaları yıkamayın. Bunları yıkamak mikroplardan kurtulmanızı sağlamayacağı gibi mikropların etrafa saçılmasına da neden olabilir. Çiğ hayvansal gıdalar ile meyve, sebzeler için ayrı kesme tahtaları kullanın. Çiğ hayvansal gıdalar için kullandığınız mutfak gereçlerini başka bir gıda için kullanmadan önce iyice yıkayın. Ekmek, salça, yumuşak peynir gibi yumuşak gıdalarda küflenme varsa tüketmeyin; sert gıdalarda varsa etrafından 2,5 cm dahil keserek kalanı tüketebilirsiniz. Gıdaları tezgahta veya ılık/sıcak suyla çözdürmeyin. Güvenli çözdürme yöntemleri önceki akşamdan buzdolabına çıkartmak, soğuk suda veya mikrodalga fırında çözdürmektir. Çözdürdüğünüz bir gıdayı asla tekrar dondurmayın, hemen pişirin.”


Tarih: 08.04.2022 04:03
  • Perşembe 24.2 ° / 15.5 ° false
  • Cuma 27.4 ° / 16.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19 ° / 15.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.