İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş Sonrası!

Kabaktepe; Dünyada yeni siyasi krizlerin doğmasına ve var olan krizlerin derinleşmesine neden oluyor.

İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş Sonrası!

Ak Parti İstanbul il başkanı Osman Nuri Kabaktepe; sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sonrası bir şekilde kurulan dünya güç dengesi bozulmaya başladı. Pandemi ile başlayan, hammadde ve enerji nakil koridorlarında ortaya çıkan güvenlik boşlukları ile devam eden süreç, dünyada yeni siyasi krizlerin doğmasına ve var olan krizlerin derinleşmesine neden oluyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Batılı devletler ile Rusya’nın fiili olarak tekrar karşı karşıya gelmesi, hassas dengeler üzerine kurulan başta Balkan, Kafkas ve Ortadoğu güvenlik mimarisinde köklü değişiklikleri tetikledi.

Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin daha adil bir dünya talepleri ve bu bağlamda BM’in karar mekanizmalarında etkin olarak yer alma istekleri küresel karar alma mekanizmalarında değişimi zaruri hale getiriyor.

Bütün bu çok bilinmeyenli denklem içerisinde Türkiye; dünyanın beşten büyük olduğunu, daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu ifade ederek adalet ve karşılıklı saygı esasına dayalı dış siyaseti ile güven veren bir ülke olmayı başardı.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın küresel krizlere dair geliştirmiş olduğu çözüm teklifleri ve tarafların Cumhurbaşkanımızın şahsına olan güveni, herhangi bir küresel krizde çözüm adresinin ülkemiz olmasını salık veriyor.  

Son dönemde baş gösteren ve insanlık için hayati önem taşıyan tahıl koridoru krizi bugüne değin Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri ile çözüme kavuşmuştu. Milyonlar belki de milyarlar kapanan bu koridorun yeniden açılması için umutlarını ve bakışlarını Cumhurbaşkanımıza çevirmiş durumda.

Dost olsun düşman olsun herkesin sözüne itibar ettiği, anlaşmazlıklarda arabulucu olması için ricacı olduğu devletimiz ne olursa olsun sözüne güvenilen, denge kurucu bir güç olmuştur. 

Adalet, eşitlik, birlikte var olma ve birlikte kazanma ilkeleri üzerine kurulu olan yaklaşımlarımız Afrika’dan Uzakdoğu’ya, Kafkaslardan Balkanlara yeni bir dünya güvenlik mimarisinin imkanını oluşturmaktadır.

Bu bağlamda Türkiye ve Sayın Cumhurbaşkanımızın küresel vizyonu, dünya barışı önünde en önemli fırsat olarak görünmektedir.

Haber: Nezir Karayün


Tarih: 13.09.2023 06:36
  • Cuma 26.2 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.4 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.