Trabzon Gönüllüler Taburu anılacak

Ortahisar Belediyesi, Balkan Harbi sırasında 87. Alay içinde yer alan Trabzon Gönüllüler Taburu’nu anmak için 16 Kasım’da ‘Gidip de Dönmeyenler” isimli etkinlik düzenleyecek.

Trabzon Gönüllüler Taburu anılacak

Trabzon Gönüllüler Taburu anılacak

Gidip de dönmeyenleri anlatacaklar

Ortahisar Belediyesi, Balkan Harbi sırasında 87. Alay içinde yer alan Trabzon Gönüllüler Taburu’nu anmak için 16 Kasım’da ‘Gidip de Dönmeyenler” isimli etkinlik düzenleyecek.

Karadeniz Yazarlar Birliği ile Ortahisar Belediyesi’nin bu sene ikincisini düzenleyeceği program ‘Trabzon Gönüllüler Taburu’nun toplanma yeri olan Kalepark’ta saat 11.00’de  başlayacak. Etkinlik, yapılan konuşmalardan sonra, yürüyüş konvoyunun gönüllülerin Gülcemal Vapuruyla hareket ettiği Trabzon Limanı’nda denize çelenk bırakmasıyla son bulacak.

İstanbul’un Bulgarlar tarafından işgalini önlemek için 17-18 Ekim ve 16 Kasım 1912 tarihlerinde Gülcemal vapuruyla Trabzon’dan yola çıkan Trabzon Gönüllüler Taburu’nda yaklaşık 511 gönüllü yer alıyordu.

“BÜTÜN TRABZONLULARI DAVET ETTİ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Gönüllüler Taburu’nun vatan sevgisinin emsalsiz örneklerinden biri olduğunu ifade ederek, “Fatih Trabzon fethedilmedikçe İstanbul’un fethi tamamlanamaz, eksik kalır diyerek, 8 yıl sonra Trabzon’umuzu fethetmiştir. Fatih’in torunları olan 87. Alay gönüllüleri de 1912 yılında İstanbul düşerse; Trabzon düşer anlayışına sahip çıkarak, İstanbul’un Bulgarlar tarafından işgaline direnmek, işgali durdurmak için 511 kahraman dedemiz 16 Kasım 1912 yılında yola çıkmış. Ve bu kutsal vatanımızı savunmak için bu 511 kahraman dedemiz Çatalca’ya gitmiştir. Bu alaya da Uşak Alayı deniyor.  Düşmana karşı da çok atik oldukları ve mukavemet gösterdikleri için de Fişek Alayı olarak da anılıyorlar. Bizim bu tarihi yaşanmışlıkları gün yüzüne çıkarmak gibi bir sorumluluğumuz ve zorunluluğumuz var ki, bugünü daha iyi okuyabilelim. Ve bu toprakların mirasçıları olan gençlerimiz daha iyi bir şuurla hareket edebilsinler. O nedenle kahraman dedelerimizi anmak, onları yâd etmek bizler için bütün Trabzonluları yürüyüşümüze katılmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.


Trabzon,Ortahisar Belediyesi
belediye365.com

Anahtar Kelimeler: trabzon gönüllüler taburu anılacak
Tarih: 14.11.2023 13:38
  • Cuma 27.4 ° / 16.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19 ° / 15.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 22.9 ° / 15.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.