LGS’ye Son 2 Ay Kala Neler Yapılmalı ?

Koray Varol Okulları Kurucusu Eğitim Uzmanı Koray Varol LGS’ye son iki ay kala öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlattı.

LGS’ye Son 2 Ay Kala Neler Yapılmalı ?

Sınava dair tüyolar ve önerilerini paylaşan Koray Varol bol tekrar ve ön hazırlığın çok önemli olduğunu vurguladı. Sınavdan önceki son aylar öğrencilerde ve ebeveynlerde büyük bir heyecan ve kaygının olmasının doğal bir süreç olduğunu da belirten Varol; “Son dönemlerin verimli geçirilmesi, çocuğun sınavda göstereceği başarıyı oldukça etkiler. Bu nedenle son 2 ay içerisinde yapılabilecek 6 önemli noktayı derledik” açıklamasında bulundu.

  1. TEKRAR YAPIN

Bu son dönemde öğrencilerin uygulayacağı düzenli bir tekrar planı geliştirmek faydalı olacaktır. Öğrenme süreci çeşitli becerileri kapsayan oldukça detaylı bir süreçtir. Öğrenilen bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılması yani kalıcı hale gelmesi ve uygun zamanda kullanılması için tekrar edilmesi gerekmektedir. Bilgiler tekrar edildiğinde kısa süreli hafızadan, uzun süreli hafızaya geçmiş olur ki bu da öğrencinin o bilgiye sahip olmasını, sınavlarda hatırlamasını sağlar. Bilgiler tekrar edildikçe bu beyindeki bilgi akışını sağlayan bağlar güçlenir ve bilgileri hatırlamak kolaylaşır.

  1. SORU ÇÖZME VE DENEME ÇÖZME TEMPONUZU ARTTIRIN

Merkezi ve çoktan seçmeli sınavlarda başarılı olabilmenin temel koşulu, sık sık ve verimli soru çözmektir. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipi görme imkanına sahip olursunuz. Öğrenciler bazı durumlarda çok iyi bildikleri bir konuda, sadece soru tipini ilk defa gördüğü ve sorunun mantığını anlayamadığı için bile yanlış yapabiliyor. Üstelik soru çözmek size o konuları tekrar etme fırsatı da sunuyor. Bu nedenle de bu son 2 aylık süreci çok fazla soru çözerek geçirmekte fayda var. Buradaki önemli nokta yalnızca çok fazla soru çözmek değil, çözülen sorulardaki yanlışlara geri dönüp bakmak, yapamadıklarını mutlaka öğrenmek ve öğrendiklerini bir süre sonra tekrar etmektir.

  1. ZAMANI YÖNETEBİLMEK İÇİN ÖN HAZIRLIK YAPIN

Geçmiş sınav sorularını çalışmak ve deneme sınavları çözmek de bu süreçte yararlı olacaktır. Geçmiş sınavları çözerken zaman tutulabilir, böylece konuları tekrar etmenin yanı sıra zaman yönetimi de gözlemlenebilir. Bu, sınavın bir provası olarak düşünülebilir. Sınav provaları öğrencileri hem sınava psikolojik olarak hazırlar hem de eksikleri kesin olarak saptamaya yardımcı olur. Her bir prova sınavı öğrencilerin hatalarını telefi edebilmeleri için sunulmuş bir fırsat olarak görülmelidir. Bu fırsatlar iyi değerlendirilirse öğrenilen bilgi kalıcı belleğe aktarılabilir.

  1. GERÇEKÇİ BEKLENTİLER BELİRLEYİN

Yaklaşık bir senedir yoğun bir tempoda çalışan öğrenciler deneme sınavlarında belli bir ortalamaya sahiplerdir. Öğrencinin deneme sınavlarında gösterdiği performans, derslerindeki performans ve öğretmenlerden aldığınız geri bildirimler gibi ipuçları ile hedefler belirlemek bu süreçte önemlidir. Yapılan bütün akademik çalışmalar çocuğun akademik düzeyini gösterir. Bu 2 aylık süreçte akademik düzeyini geliştirmek elbette ki mümkündür. Fakat zaman kısıtlı olduğu için gelişimde bazı kısıtlılıkları barındırır. Bu nedenle, çocukların ve ailelerin beklentilerin çocuğun şu an bulunduğu noktaya uygun ve şu an bulunduğu noktanın en fazla birkaç basamak üstünde olacak şekilde belirlenmelidir. Aksi takdirde karşılayamayacağı bir beklentinin olduğunu hmesi öğrencinin yoğun bir sınav kaygısı yaşamasına neden olabilir. Sınav kaygısını kontrol edip, öğrencinin başarmak için motive olmasında gerçekçi beklentiler oldukça önemlidir.

  1. BAŞKALARI İLE KIYASLAMA YAPMAYIN

Merkezi sınav sistemi içerisindeki başarı, öğrencinin sahip olduğu sıralama ile belirlenir. Bu nedenle aileler ve öğrenciler kendilerini deneme sınavlarında, okuldaki herhangi bir akademik çalışmada diğer öğrenciler ile kıyaslama eğiliminde olurlar. Burada kıyaslamalar yapmak, genellikle çocuğun motivasyonunu arttırmaktan ziyade yetersiz hmesine neden olabilir. Başkalarının kendinden daha iyi olduğunu düşünüp yetersiz hisseder. Ayrıca, iyi olmak için geç kaldığını bu nedenle de artık çabalamanın bir yararı olmadığını düşünebilir. Öğrencinin bu gibi düşüncelere kapılması sınava ve başarmaya dair motivasyonunu oldukça olumsuz etkiler. Bunun yerine, öğrencinin gösterdiği çaba takdir edilmelidir. Deneme sınavlarından alınan sonuç, sıralama olarak sahip olduğu başarı değil başarılı olmak için çabaladığı noktalarla ilgili geri bildirim duymak öğrencinin verimli ders çalışmasını arttırır.

  1. AİLECE SINAVDAN BAĞIMSIZ ORTAK SOHBET ZAMANLARI BELİRLEYİN

Öğrencilerin özellikle son 1 yılı tamamen odaklarında konu sınavdı. Bizler, hedefimizde tek bir şey olduğunda ve buna odaklandığımızda yaşamın tamamen bundan ibaret olduğunu düşünmeye yatkın varlıklarız. Dolayısıyla öğrenciler, yaşamlarının tamamen sınavdan ve sınavda gösterecekleri başarıdan ibaret olduklarını düşünüyor olabilirler. Bu noktada ailece ortak sohbet zamanları belirlemek önemlidir. Ortak belirlenen sohbet zamanında sınav konusunu konuşmamak ve başka konulardan bahsetmek yararlı olacaktır. Gün içerisinde sınavı ve sınava dair detayları konuştuğunuz pek çok zaman oluyor. Bu zamanların dışında yaklaşık 15 dakika sınav dışı konuları konuşmak, çocuklarda ailenin ilgisinin ve sevgisinin yalnızca sınava bağlı olmadığı hissini uyandırır. Bu durumda onların sınav kaygısı ile baş etmesinde önemli bir rol oynar.

Emek veren ve uzun bir süre çabalayan öğrencilerin başarılı olmasını temenni ediyoruz.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 15.04.2021 00:17
  • Pazartesi 11.1 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Salı 12.9 ° / 4.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.9 ° / 5.3 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.