Kişilik olgunluğu için 4 D şart

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Anadolu Buluşmaları” kapsamında Gaziantep’te iki ayrı konferansa katıldı. Öğretmenler ve öğrenci velileriyle buluşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişilik olgunluğu i?

Kişilik olgunluğu için 4 D şart

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ilk olarak Oğuzeli Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde öğretmen ve öğrenci velileri ile buluştu. Prof. Dr. Tarhan, “Etkinlik Temelli Değerler Eğitimi” başlıklı bir söyleşide önemli tavsiyelerde bulundu.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğleden sonra ise Şehit Kamil Kongre Merkezi’nde öğretmenlerle bir araya geldi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Değerler Eğitimi” başlıklı konferansında eğitimcilerle önemli bilgiler paylaştı.

 

Oğuzeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Burhan Yüksel, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kitaplarından ve yazılarından ilham aldığını belirterek “Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı Gaziantep’te görmek benim hayalimdi, hayalim gerçek oldu” dedi. Yüksel, gerçekleşen hayalini sahneden selfie çekerek ölümsüzleştirdi.

 

Büyük düşünenlerde sağ ve sol beyin birlikte çalışıyor

 

Öğretmenlere ve velilere seslenen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni öğrenme modelinin beyin temelli öğrenme olduğunu ve bu modelin ölçülebilir olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Büyük düşünenlerde sağ ve sol beyin aynı anda çalışıyor. Kadın ve erkek beyni farklılık gösteriyor” dedi.

 

Düşünce 6 ay içerisinde kalıcı hale geliyor

 

Kişilik olgunluğu için 4 D’nin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunları da düşünce, duygu, değer ve davranış olarak sıraladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Önce düşünce akla geliyor. Düşünceye duygu katınca inanış haline geliyor. Kişi bunu devam ettirirse davranışa dönüşüyor. Bu da devam ettirilirse alışkanlığa dönüşüyor. Bu da devam ettirilirse kişiliğe dönüşüyor. Bu durum 6 ay içerisinde oluşuyor. 6 ay içerisinde olursa düşünce kalıcı hale geliyor” dedi.

 

Batı zengin ama mutlu değil

 

Çağımız insanının en önemli sorunlarından birinin Kaliforniya Sendromu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu sendromun dört özelliği bulunuyor. Hedonizm, egosantrizm, yalnızlık ve mutsuzluk. Batı zengin ama mutlu değil. Virüs yaşam felsefesinde. Değerleri yıprattılar” diye konuştu.

 

Depresyona karşı Pozitif Psikoloji

 

Algı ve olgu sorgulamasının kişinin keşfedici özelliğini ortaya çıkardığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Pozitif Psikoloji, bizi depresyona sürüklenmekten koruyor” dedi.

Erkeğin benmerkezci beyni olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Örneğin eşine kendisinin de kullanacağı, kendi işine de yarayacak hediyeler alır. Örneğin bir kutu çikolata alır, oturup tek başına yer. Benmerkezci çalışmaya daha yatkındır” dedi.

 

Psikiyatri hastalıklarının beyin hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Şizofreni ruh değil, beyin hastalığıdır” dedi.

 

Beyin inanç organıdır

 

Prof. Dr. Tarhan, “Beyin, kişinin madde dünyası ile manevi dünyası arasındaki aracı organdır. Yeni bilgiler beynin inanç organı olduğunu gösteriyor. Bilgi ve duygu eşittir, inanç eşit davranıştır. Yaptığımız işin ve edindiğimiz bilginin kalıcı olması için duygu katmalıyız. Duygu düşünceyi beyinde kalıcı hale getiriyor” dedi.

 

100 yıllık varlık için insana yatırım yapın

 

İnsana yatırım yapmanın önemine işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir Çin Atasözü diyor ki; 1 yıllık varlık için buğday ekin, 10 yıllık varlık için ağaç dikin, 100 yıllık varlık için insan yetiştirin. Biz de insan yetiştirmek için gereken yatırımları yapmalıyız” tavsiyesinde bulundu.

 

Bilginin kaynağının Doğu’nun kadim bilgileri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hayat olaylarına karşı doğru pozisyon almak gerekiyor. Pozitif girdileri artırabilmek gerekiyor. Liderlikte güven duygusu uyandırmak, liderliğin temel anahtarı, çekirdek kavramı güvendir. Dürüst olmak, yalan söylememek gerekiyor. Öğretmenin kişiliği eğitimin can suyudur. Dikkat edin dersini sevdiğimiz öğretmeni seviyoruz. Öğretmenin birinci vazifesi kariyerini değil, öğrencinin gözünün ışığını fark etmektedir” dedi.

 

Değerler eğitimi teorik bilgiyle verilmez

 

Değerler eğitiminin teorik bilgiyle verilemediğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Değerler eğitimi tüm öğretmenlerin sorumluluğundadır. Öğretmenler model olabilmelidir. İyi insan olmak, mesleğinde iyi olmak kadar değerlidir” dedi. Öğretmenlerin ve velilerin yoğun ilgi gösterdiği program sonunda kitaplarını imzaladı.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 15.09.2018 18:10
  • Perşembe 20.1 ° / 12.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.7 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 25.9 ° / 16.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.