İstanbul Atlas Üniversitesi öğrencisi, geliştirdiği temassız teknoloji ürünleri ile hayatı kolaylaştırmayı ve verimliliği artırmayı hedefliyor
İstanbul Atlas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Muhammed Reşit Kaplan tarafından üniversitenin desteğiyle kurulan DESTADE A.Ş., gençlere ilham verecek bir girişimcilik ve başarı örneği oldu. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de günlük yaşamdan iş hayatına pek çok konuda alışkanlıkların değişmesine yol açan pandemide ortaya çıkan ihtiyaçları gözlemleyen genç girişimci, temassız kartviziti hayata geçirdi. Şirket tarafından geliştirilen bir başka uygulama ise herhangi bir ekipmanın fiziksel takibini, depodaki sayımını ve bakımını otomatikleştirerek iş verimliliğini artırıyor. Şirket kuruluşundan bu yana Atlas TEKMER ile iş birliği yapıyor. Atlas TEKMER, şirkete ürün geliştirme, pazarlama ve finansman alanlarında önemli destekte bulunuyor.
İstanbul Atlas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü 4. sınıf öğrencisi M. Reşit Kaplan, ortağı Ejderhan Kağan Savcı ile Nisan 2022’de üniversitesinin desteğiyle kurduğu DESTADE A.Ş. ile girişimcilik konusunda örnek oluşturuyor.
Temassız teknoloji ihtiyacına odaklandık
DESTADE A.Ş.'nin kuruluş hikayesini anlatan kurucu ortak M. Reşit Kaplan, kendisi gibi istekli ve girişimci ruha sahip arkadaşı Ejderhan Kağan Savcı ile yola çıktıklarını söyledi. “Hayata atılmaya hazırlandığımız üniversite yıllarında artık bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorduk” diyen M. Reşit Kaplan, “Piyasayı gözlemlemeye başlayarak araştırma yaparak gelecekte oluşabilecek potansiyel bir talebin farkına varmayı ve bu alanda arz sağlayan ana şirket olmayı hedefledik. Bu süreçte tüm dünyayı etkileyen COVİD-19 pandemisi ülkemizde olduğu gibi tüm dünyayı etkiledi ve günlük yaşamda pek çok şeyin değişmesine neden olan pandemide en çok hayatımıza giren sosyal mesafe konusu dikkatimizi çekti. Temassız teknolojiler alanında büyük bir potansiyel olduğunu fark ettik, bu alanda yapılabilecek projeleri düşündük ve insanlığa büyük fayda sağlayabilecek ürün ve yenilikler için çalışmalara başladık” diye konuştu.
Üniversitemizin desteğiyle yola çıktık
Öğrencisi olduğu İstanbul Atlas Üniversitesi’nin desteğiyle projesini hayata geçirdiğini belirten M. Reşit Kaplan, “Şirket olarak kurulduğumuz günden bu yana İstanbul Atlas Teknoloji Merkezi (Atlas TEKMER) ile iş birliği yapıyoruz. Atlas TEKMER, şirkete ürün geliştirme, pazarlama ve finansman alanlarında önemli destekler sağladı. DESTADE A.Ş. şu an aktif olarak Atlas TEKMER’de AR-GE şirketi olarak faaliyetlerine devam etmektedir” dedi.
İlk ürün: NFC ve QR kod içeren kartvizit
Sosyal mesafenin korunmasını sağlayan temassız teknolojilerin insanların sağlığını ve güvenliğini korumanın yanı sıra iş verimliliğini de artırabilecek potansiyele sahip olduğunu gözlemlediklerini belirten M. Reşit Kaplan, “DESTADE A.Ş. olarak temassız teknolojiler alanındaki çalışmalarımız sonucunda NFC ve QR kod özellikleri içeren kartvizit geliştirdik. Bu ürünün ana amacı, her bir kuruluşun veya kişinin aylık binlerce kartvizit satın alıp dağıtarak oluşan maddi kaybın yanı sıra doğaya verilen zararı da en aza indirmek ve tek bir kart ile binlerce kartvizitin yerini alabilmektir” dedi.
İş verimliliğini artırmayı hedefleyen ekosistem
Şirket olarak ayrıca iş verimliliğini artırmayı hedefleyen bir sistem geliştirdiklerini kaydeden M. Reşit Kaplan, “Şirketimizin geliştirdiği "Bakım, Kontrol ve Denetim Sistemleri" adı altındaki ekosistem, herhangi bir ekipmanın fiziksel olarak takibini, depodaki sayımını ve bakımını otomatikleştirerek iş verimliliğini artırmaktadır” diye konuştu.
Zamandan tasarruf sağlıyor
Geliştirdikleri bu sistem sayesinde ürünlerin depolanmasından bakımına ve takibine kadar pek çok konuda zamandan tasarruf sağlandığını kaydeden M. Reşit Kaplan, “nesnelerin interneti” olarak geçen konumlandırma teknolojisi sayesinde stok takibi, iş yönetimi ve arıza kontrolünün aynı anda yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Şu anda DESMED hastanede kullanılıyor
Geliştirdikleri kontrol sisteminin Atlas Üniversitesi Medicine Hastanesi’nde tıbbi ekipmanların takibi için kullanıldığını belirten M. Reşit Kaplan, “Konumlandırma teknolojisi sayesinde bazı cihazların anlık olarak nerede olduğunu belirleyebiliyoruz. Örnek olarak yatak ya da defibrilatör gibi aktif materyallerin hangi katta ve odada olduğunu anlık tespit edebiliyor. Hem konumlandırma hem stok takibi hem de iş yönetimi ve arıza takibi yapan DESMED adında sistemimiz var. Şu anda bazı hastanelere de teklif verdik” dedi.
Ürün sayımlarını saniyelere indiriyor
Hayata geçirdikleri bu sistemin tek merkezden aynı anda yürütüldüğünü belirten M. Reşit Kaplan, “Bu sistemler piyasada ayrı ayrı kullanılan uygulamaları tek bir merkezde birleştiriyor. Etiketleri takibi yapılması gereken yerlere yapıştırıyorsunuz ve tek tuşla 15 metreden anlık olarak orada kaç cihaz olduğunu sayıyor. Binlerce de olsa tek tek sayarak uğraşmıyorsunuz. Şu anda piyasada üç özelliği aynı anda kullanan bir sistem yok, ayrı ayrı yüksek fiyatlar ödeyerek alabilirsiniz ancak biz bu üç özelliği birleştirmiş olduk. Bizi rakiplerimizden ayıran da bu özellik” dedi.
Sistemin RF (Radyo Frekans) teknolojisinin yardımıyla çalıştığını ifade eden M. Reşit Kaplan, “Sistem herhangi bir ekipmanın fiziksel olarak takibini sağlamaktan başlayarak, bu ürünlerin depoda sayımını büyük ölçüde süre bazında azaltarak saniyelere indiren, bakım gerektiren ürünlerin takibini kolaylaştıran, ana yöneticilerin kendi ürün ve sistemlerine tamamen hakimiyetini sağlayarak tek bir noktada toplayan bir sistemdir. Bu sistemler aynı zamanda potansiyel müşterilerin, personellerin, gelir-gider dengelerinin de kontrolünü sağlamaktadır ve ürünü kullanmakta olan müşterilerin her birinin kendi ihtiyaçlarına göre dizayn edilmektedir” dedi.
Kartvizit programının lisansını global şirketlere kiraladık
DESTADE A.Ş. olarak sağlık teknolojileri alanında yoğunlaştıklarını, İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Fakültesi Hastanesi’ne uyarlanacak olan DESDENT adında bir bilgi sistemi üzerine çalıştıklarını belirten M. Reşit Kaplan, “Araç Takip Modülümüz var. Araç bilgilerinin, sürücüye ait kan grubu ve alerjen bilgileri gibi sağlık bilgilerinin bulunduğu, şirketler için de araç takibinin sağlandığı küçük bir modül üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Kartvizit programının kullanım haklarını birkaç ay önce Amerika’daki bir şirkete kiraladık. Yurt dışındaki ilerlememizde bir adım daha kaydettik. Diğer ülkelerle iş birliğine yönelik ihracatı geliştirecek çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
İhtiyaçları iyi gözlemleyin, iş birliğinden çekinmeyin
M. Reşit Kaplan, DESTADE A.Ş. kurucu ortağı olarak genç girişimcilere şu tavsiyelerde bulundu:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.