Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çeşitli programlara katılıp bazı ziyaretler gerçekleştirmek için Balıkesir'e gitti. Programı kapsamında önce Sındırgı İlçesinde belediye ziyareti gerçekleştiren Bakan Yumaklı daha sonra Yüreğil Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya geldikten sonra kurulan platformdan yaptığı konuşmada, içten karşılama için teşekkür etti.
Sındırgı'daki Sindel Barajı projesine değinen Yumaklı, "31 metre yüksekliğinde olacak. 1 milyon metreküplük bir suyu tutacak. Hem Yüreğil için, hem Sindel için, Gördes için hem de Balıkesir'in bu bölümü için yeterli derecede sulamayı sağlamış olacak. Bizler bununla ilgili her türlü işlemi bitirdik. Bütün tekraren bu talimatımızı Devlet Su İşlerindeki arkadaşlarımıza vermiş olalım. En kısa sürede bu tamamlanıp hizmete alınacak. Allah burada da yine bunun açılışını hep beraber sizlerle yapmayı nasip etsin." diye konuştu.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ın kendisine Yüreğil Mahallesi'nin kornişon fabrikasına ihtiyacının olduğunu söylediğini aktaran Yumaklı, "Bizler de TKDK desteklerinden burayla ilgili gerekli bütün desteği, bütün yardımı yapmış olalım ve inşallah Yüreğil buna kavuşsun." dedi.
Bakan Yumaklı, daha sonra Sındırgı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Yumaklı burada yaptığı konuşmada, bütün gayelerinin vatandaşın halini ahvalini bir adım daha öteye, iyiye götürmek olduğunu söyledi.
Açılışı yapılan tesislerle alakalı Bakan Yumaklı, "Hizmet dediğimiz şey budur işte. Vatandaşın hayat kalitesini artırmak için çalışmak budur. Hem Sındırgı'ya yakışmış hem de Balıkesir'e yakışmış. İnşallah ben zannediyorum ki bir sonraki gelişimizde çok daha farklı farklı eserlerle başkanımız bizleri buluşturmuş olacak." ifadesini kullandı.
"ÖZELLİKLE SULAMA PROJELERİ BİZİM BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLDU"
Tarımın önemine işaret eden Yumaklı, Balıkesir ve Sındırgı gibi tarımsal yönü son derece güçlü şehirlerin, güçlü Türkiye'nin temel taşlarını döşemeye devam ettiğini vurguladı.
Çalışanlara, üretenlere teşekkür eden Yumaklı, "Son 21 yıldaki Balıkesir ilimize yapılan tarımsal destek miktarı 74,2 milyar lira. Bu konuda tarla ürünlerindeki artışın yaklaşık 5 kat arttığını, hayvansal üretimin yüzde 123, küçükbaş sayısının yüzde 58, büyükbaş sayısının yüzde 123 ve kanatlı sayısının da yüzde 83 arttığını söylemem lazım. Yeter mi? Yetmez çünkü Balıkesir'in çok daha iyi bir potansiyeli var." değerlendirmesinde bulundu.
İlçedeki Sindel Göleti Projesi'ne değinen Yumaklı, şu bilgileri verdi:
"31 metre yüksekliğinde olacak. Yaklaşık 1 milyon metreküp su tutacak. Aslında bu bir gölet değil, küçük çaplı bir baraj. Su olmazsa tarım olmaz, bunu hepimiz biliyoruz. Gölcük Barajı'nın projesinin ihalesini bu yıl gerçekleştirmiş olacağız inşallah. Sındırgı Ovası ve Balıkesir Ovası'nı da içine alacak yaklaşık 24 bin 700 hektarlık alanın sulandığı İkizcetepeler ve Çaygören Barajları sulamalarının kapalı sisteme alınmasıyla alakalı planlamalar da başladı. Bundan sonraki dönem için zaten sizler de bunu fark edeceksiniz özellikle sulama projeleri bizim birinci önceliğimiz oldu. Bundan sonraki dönemde de yine Balıkesir'de özellikle kapalı devre sulama sistemleriyle alakalı çalışmalarımıza hız vereceğiz inşallah. Biz özellikle bu bahsettiğim İkizcetepeler ve Çaygören Barajlarının kapalı devre sulama sistemine alınmasıyla beraber inşallah burada tarımsal üretimin çok daha farklı bir şekilde oluşacağını düşünüyoruz."
Bakan Yumaklı, programı kapsamında Karesi Hayvan Pazarı'nda Balıkesir Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "Koç ve Yem Ezme Makineleri Dağıtım Töreni"ne de katıldı. Yumaklı burada yaptığı konuşmada, güçlü Türkiye'nin güçlü tarımdan geçtiğini söyledi.
Bakanlık olarak tüm faaliyetleri üreticilerin faydasına olacak şekilde yapmaya devam ettiklerini anlatan Yumaklı, Anadolu coğrafyasına en uygun hayvanın küçükbaş olduğunu dile getirdi.
Yumaklı, açıkladıkları hayvancılık yol haritasında büyükbaş hayvanlarda verimi, küçükbaş hayvanlarda da hem verimi hem de kaliteyi artırmak için bir dizi faaliyet planladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bizler, istiyoruz ki aile işletmelerimiz güçlü olsun. Aile işletmelerimizin hem bitkisel hem de hayvansal üretimde yapmış oldukları üretimler sürdürülebilir olsun. Bugünden yarına değil aynı, dünyadaki örneklerinde olduğu gibi nesillerden nesillere aktarılabilir olsun. Dolayısıyla sürdürülebilir bu üretimin aynı zamanda hem verimli hem de kaliteli olmasını istiyoruz"
Programı kapsamında sektör paydaşları toplantısına da iştirak eden Bakan Yumaklı son olarak merkez Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Karamanköy Mahallesi'ndeki iftar programına katıldı. Burada bir konuşma da yapan Yumaklı tüm amaçlarının vatandaşa hizmet olduğunu söyledi.
Altıeylül ilçesinin sorunlarının takipçisi olacağını vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:
"Bakanlığımla alakalı her konuda gerekeni yacağız. Buradan hepinize bunun sözünü veriyorum. İnşallah hep birlikte bunları halletmek üzere çalışacağız, çabalayacağız, gayret sarf edeceğiz"