Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 itibarıyla ilkokullarda karne verilmeyeceğini duyurdu. Karne yerine artık "gelişim raporu" uygulamasının devreye alınacağını ifade eden Bakan Tekin, LGS'nin ise kalkmayacağını açıkladı.
Gündeme ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, yeni öğretmen atama takvimiyle ilgili de "Bize kaç kadro verilirse atamaları mevcut prosedüre göre yapacağız." dedi. Özel okulların fahiş zam yaptığı ile ilgili şikayetlere de değinen Bakan Tekin, fahiş kitap ücreti gibi konularda da düzenlemeye gittiklerini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekini 2024 ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken; gündeme ilişkin de önemli açıklamalar yaptı. 2025'te hayata geçirilecek uygulamalara da değinen Bakan Tekin artık ilkokullarda karne verilmeyeceğini söyledi.
Karne yerine "gelişim raporu" uygulamasına geçtiklerini söyleyen Bakan Tekin, LGS'nin ise devam edeceğini belirtti. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Bakan Tekin ayrıca öğretmen atamalarıyla ilgili de "Bize kaç kadro verilirse atamaları mevcut prosedüre göre yapacağız." dedi.
İşte Yusuf Tekin'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
Yılbaşı Genelgesi;
Yılbaşı kutlaması ile ilgili değil de ailelere maddi külfet getirecek şeylere girilmemesi yönünde daha önce yaptığımız değişiklik hatırlatıldı. Okulların öğrencileri, velileri zan altında külfet altında bırakacak şekilde kullanılmasına karşıyız. Mezuniyet törenlerini ve baloları da yasaklamadık. O da yanlış anlaşıldı. Biz çocuklarımızın mezuniyet programları okullarda yapılsın dedik.
Karne Yerine Gelişim Raporu Uygulaması;
Şimdi önümüzdeki yılla ilgili ilkokullarda karne uygulamasının yerine gelişim raporu uygulamasına geçmiş olacağız.
Özel Okul Ücretleri;
Geçtiğimiz gün Özel Okul Birlikleri beni ziyaret ettiler. Onlardan ben öğretmen maaşlarının kamudaki öğretmen maaşlarıyla kıyaslamasını istemiştim. Yani şimdi ismini söylemeyeyim, birçok özel okul, kamudaki maaşlara çok yakın ödeme yapıyor. Onların bize bu anlamda verdikleri sözü tuttuklarını gösteriyor. Bu yıl özel okul ücretleri 180-200 bin lira bandındaydı. Özel okullar eğitim ücretlerine enflasyon oranında zam yapamadıkları zaman bunu başka alanlarda telafi etme yoluna gidiyorlardı. Okul ücretleri, fahiş ücretle kitap satma gibi konularda yönetmelik çalışmamız var. Orada da bir düzenleme yapacağız.
Yeni Atama;
Bütçe geçti. 2024 KPSS'ye giren öğretmen arkadaşlarımız için kadro dağılımlarını yapıldıktan sonra alıma çıkacağız. Öğretmen Akademi henüz yürürlüğe girmedi. Bize kaç kadro verilirse atamaları mevcut prosedüre göre yapacağız.
"Okul Önünde Kumanya Dağıtılmasına Karşıyız"
Temizlikle ilgili yaz aylarında yaşadığımız tartışmadaki temel konu buydu. Böyle şov yapar gibi olmaz. Protokole uygun davranmak istiyorsanız buyurun gelin. Aynı şey yiyecek içecek için de geçerli. Okul yolunda tarihi geçmiş süt dağıtıldı gördünüz. 'İstediğimi dağıtacağım' bu olmaz. Bu hukuk devleti ilkesiyle de çelişir. Çocuklarımızın güvenliği açısından da sorunlar üretebilir. O yüzden karşıyız buna. Önüne gelen kek, çikolata dağıtacağım derse olay başka yere gider.
Dijital Bağımlılık
Sadece biz değil, devletin başka kurumları da çalışma yapıyor. Hep birlikte bir süreç yürütüyoruz. Bunu yapmak durumundayız. Bir örnek olsun diye söyleyeyim, yanlış anlaşılmasın. Cinsellik içeren veya kumara yönlendiren uygulamalara yönlendiriyorlar. Biz de mesela bir uygulamaya giriyorsunuz pat diye karşınıza bir reklam geliyor, anlık olarak mesela çok oluyor, kapatmaya çalışırken bir basıyorsunuz uygulamaya girmiş oluyorsunuz. Hadi biz kendimizi kontrol edebiliriz ama çocuklar...
Fenomen Öğretmenlik: Cimer'den Şikayet Yağıyor
Velileri ve öğrenciyi rencide, rahatsız edecek uygulamalara kesinlikle taviz vermeyeceğiz, açık açık söyleyeyim. Çünkü CİMER üzerinden bu türden çok şikâyet geliyor bize. Yani veli diyor ki: Benim öğrencimi niye böyle bir şey için kullanıyor öğretmen... Onay vermediğim sosyal medya platformlarında çocuğun performansının yayınlanmasını arzu etmem, istemem. Bu sınırı iyi korumak lazım. Bununla ilgili uygulamaları hayata geçireceğiz.
"Laiklik Tartışmasını Durduk Yere Başlatmadım"
Biz kadrolu öğretmenlerimiz dışında usta öğretici ya da sizin ifadenizle ücretli öğretmen olarak tanımlanan kişilere ek ders ücreti ödüyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum. 60 milyon saat kurs açılacağını biz bütçeye koyuyoruz. Ama yıl içerisinde bunu aşabiliyoruz. Bu durumda Strateji Başkanlığı bize ek ders ödemesi yapıyor. Geçen sene AYM'ye başvuran CHP, 'bütçe üstü ödemeleri' iptal ettirdi. Dolayısıyla bu kurslara ücret ödeyememeye başladık. Temmuzdan itibaren her ay bu sıkıntıyı yaşadık. Şimdi sorun yaşayanlara başka kalemlerimizden aktarmayla ödemelerini yaptık. 'Ücretli öğretmene kadro' iddiaları da doğru değil.” Dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.