Şöyle ki;
- Beylikdüzü Belediyesi’nin personel sayısı bahsedildiği gibi “342 memur, 121 işçi” değildir. Beylikdüzü Belediyesi’nde; 342 memur, 121 işçi ve 1263 şirket personeli olmak üzere toplamda 1737 personel çalışmaktadır. Bu kapsamda kurumumuzda, masaüstü ve notebook olmak üzere güncel bilgisayar sayımız 746 adettir. Bu bilgisayarlar, büro görevi yapan personele, müdürlüklerin talebine göre zimmetle teslim edilmiştir. Ayrıca; taşınır kayıtları bulunan ve belediyemizin demirbaşları olan bilgisayarlar, Belediyemiz kültür merkezlerindeki, bilgisayar eğitim sınıflarında, Zübeyde Ana Yaşam Merkezi bilgisayar laboratuvarlarında, Mahalle Çözüm Merkezleri ve muhtarlıklarda da kullanılmaktadır. Aynı zamanda, Beylikdüzü Belediyesi’ne ait 10 kütüphanede; bilgisayar ve dizüstü olmak üzere toplam 100 bilgisayar ve 15 yazıcı bulunmaktadır. Dolayısıyla “Beylikdüzü Belediyesi’nde bir personele 2 bilgisayar” haberinin hiçbir gerçeklik payı bulunmamaktadır.
- Belediyemizde kullanılan güncel yazıcı sayısı ise 103 adettir. Kurumumuzda 90 adet yazıcı olduğu ve bunların sadece bakımı için 1.440.000,00 TL bütçe ayrıldığı ve harcandığı iddiası gerçek dışıdır. “Beylikdüzü Belediyesi; Fotokopi, Baskı ve Yazıcı Makinelerinden Çıktı Başına Hizmet Alımı” adı altında; toner, cihaz ve yedek parça temini, montaj, bakım onarım, eğitim, servis hizmetleri ve bu hizmetlerin karşılanması için kullanılan teçhizat ve kullanılan aletlerin tamamını kapsayan hizmet alımı ihalesi yapmış olup; şartlar sözleşmede açık bir şekilde ifade edilmektedir. Yapılan açık ihale kapsamında; kurumun ihtiyaç duyduğu sayfa başı çıktı hizmeti alınmakta olup; Bu yazıcılardan 1 milyon adet renkli çıktı ve 3 milyon adet siyah beyaz çıktı alınması maddesi teknik şartnamede belirtilmiştir. 2019 yılı için açık ihale ile yapılan “Beylikdüzü Belediyesi Fotokopi, Baskı ve Yazıcı Makinelerinden Çıktı Başına Hizmet Alımı” ihalesinin sözleşme bedeli 715.000,00 TL + KDV dir. 2019 yılı Faaliyet Maliyet Tablosunda yer alan 1.440.000,00 TL meblağın, 450.000,00 TL olan tutarı ise ihtiyaca binaen yeni yazıcı ve tarayıcı alımı için öngörülmüş ödenek tutarıdır. ve herhangi bir harcama yapılmamıştır. Bu nedenle “Yazıcı Bakımına 1.5 milyon harcanmış” ifadesinin, yanlı ve kurumumuzu toplum nezdinde küçük düşürmeye yönelik olduğu görülmektedir.
- Beylikdüzü Belediyesi’nde bahse konu haberlerde iddia edildiği gibi 217 adet kiralık araç bulunmamaktadır. Beylikdüzü Belediyesi’nde 2019 yılı araç kiralama ihalesiyle 72 adet binek, 17 adet doblo, 12 adet minibüs, 7 adet midibüs, 13 adet kamyonet, 2 adet kamyon, 5 adet panelvan, 2 adet sepetli araç, 3 adet engelli aracı, 3 adet soğutmalı araç, 3 adet otobüs ve 7 adet motosiklet olmak üzere toplam 146 adet kiralık araç bulunmaktadır.
- Beylikdüzü Belediyesi, yine bahsedildiği gibi 2019 yılı akaryakıt alım işi için 16 milyon 297 bin TL’lik ödenek ayırmamıştır. Beylikdüzü Belediyesi, 2019 yılında araç kiralama işi için 8.500.000,00 TL, akaryakıt ve yağ alımları için 7.500.000,00 TL, araç geçiş ücretleri için 19.000,00 TL, araç sigorta giderleri için 198.000,00 TL ve taşıt bakım ve onarım giderleri için 80.000,00 TL olmak üzere toplam 16 milyon 297 bin TL’lik ödenek ayrılmıştır. Beylikdüzü Belediyesi’nin iddia edildiği gibi benzin alım litre fiyatı 15,00 TL değil, KDV dahil motorin litre alım fiyatı 5,85 TL, benzin litre alımı fiyatı 5,99 TL şeklindedir.
- Beylikdüzü Belediyesi’nde “27 kişiye 120 araç” iddiası da tamamen asılsızdır.
Beylikdüzü Belediyesi’ne ait kiralık binek araç sayısı 72 adettir. Bu araçların 6 adedi başkan yardımcısı, 4 adedi danışman, 27 adedi yöneticiler tarafından kullanılırken; 3 adedi Beylikdüzü Emniyet Müdürlüğü, 1 adedi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 1 adedi İlçe Müftülüğü, 1 adedi Adliye, 1 adet toplum sağlığına tahsis edilmiştir. Geriye kalan 28 adet araç ise saha müdürlükleri tarafından kullanılmaktadır.
Sonuç olarak, Basın Kanunu da, 3/2. maddesinde “… başkalarının şöhret ve haklarının…” korunması ilkesini benimsemiştir. Basın halkın gerçekleri öğrenme hakkının bir aracıdır. Bu nedenle basının görevi, gerçek olanı açıklamak ve o konuda halkı bilgilendirmektir. Gerçeklik orta düzeydeki bir okuyucunun basında yer alan bir haberden veya yazıdan edindiği kanıya göre belirlenir. Bu nedenle yayında yer alan haber veya yazıda gerçek dışılık veya abartı orta düzeydeki bir okuyucu üzerinde, gerçek olan olaydan başka bir anlam çıkarmak sonucunu doğuruyorsa hukuka aykırılık söz konusudur. Basın olayları yayma, yönlendirme gücüne ve yetkisine sahiptir. Bu nedenle basının gerçekleri saptırma yoluna gitmemesi gerektiği açıktır. Basında yapılan yayından dolayı hukuka aykırılık teşkil eden eylemler, genel olaylardaki hukuka aykırılık teşkil eden eylemlerden farklılık gösterir. Bu nedenle basının ayrıcalık taşıyan konumu ve özgürlüğü, yukarıda belirttiğimiz üzere uluslar arası düzeyde ve ulusal düzeyde sınırsız değildir. Bu sebeple, haber olduğu gibi verilmeli, kişisel amaç ve düşüncelerle habere katkı yapılmamalıdır, özle biçim arasındaki denge de muhakkak surette korunmalıdır. Bu ilkeler gözetilmeden yapılan yayın hukuka aykırılık oluşturur ve böylelikle kişilik hakları saldırıya uğramış olur. Söz konusu haberin bu sınırları fazlasıyla ihlal etmiş olduğu çok açıktır. Dolayısıyla, Beylikdüzü Belediyesi’yle alakalı yukarıda da açıklamış olunduğu gibi, tüm bu gerçek dışı haberlerle algı oluşturmak istenilmiş olup bu noktada yasal haklarımızı saklı tutarak, yanıt hakkımıza saygı kapsamında bu açıklamamızın dikkate alınmasını rica ederiz.
Beylikdüzü Belediyesi Basın Bürosu