Tarih: 03.02.2024 01:52

Başkan Seçer, ‘Kent Katılımı Buluşmaları’ Kapsamında MEDEKA ve Sanat Kuruluşları Temsilcileriyle Buluştu

Facebook Twitter Linked-in

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Kente Sözümüz Var’ sloganıyla Büyükşehir tarafından düzenlenen ‘Kent Katılımı Buluşmaları’nın 6. serisinin 6. toplantısını Mersin’de faaliyet gösteren Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) bileşenleri ve sanat kuruluşları temsilcileri ile gerçekleştirdi. Toplantıya katılan temsilciler, Başkan Seçer’e kent hakkında merak ettikleri soruları yöneltirken; görev süresi boyunca kentte gerçekleştirdiği kültür-sanat faaliyetleri ve verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ettiler.

Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen buluşmada Başkan Seçer’e; Genel Sekreter Olcay Tok ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger eşlik etti.

Seçer: “Bize çok önemli yardımlar yaptınız”

Toplantıda konuşan Başkan Vahap Seçer, MEDEKA ve sanat kuruluşları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirtti. MEDEKA’nın, kurulduğu günden bu yana fikir ve önerileri ile belediyenin çalışmalarına katkı sunduğunu söyleyen Seçer, “12 kuruldan oluşan MEDEKA beklenenin çok ötesinde bir ciddiyetle bugünlere geldi” dedi. Büyükşehir’in sanat kuruluşları ve MEDEKA ile son derece iyi ilişkiler içerisinde olduğunu kaydeden Seçer, “Bize çok önemli yardımlar yaptınız. Birçok alanda işimizi kolaylaştırdınız. Bu anlamda hepinize müteşekkirim. Umut ediyorum daha da tahkim olmuş bir şekilde ikinci 5 yıllık görev süremizde bu çalışmaları devam ettiririz” diye konuştu.

“Mersin; yapısı, tarihi ve demografisi itibariyle sanatsal faaliyetlere uygun bir kent”

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Seçer, hayata geçirdikleri hizmet ve projeleri kentin ve insanların ihtiyacına yönelik yaptıklarını belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin’in dokusuna uygun, Mersin’e münhasır bütün sorunlara dokunmuştur, onunla ilgili çözüm üretmiştir ya da üretmek için zaman ve emek harcamıştır. Bu konuda müsterih olmanızı isterim” dedi.

Sanata ve sanatçıya saygı duyan bir insan olduğunun altını çizen Seçer, Belediye olarak da bu anlayışta olduklarını kaydetti. Kentin kültür-sanat alanındaki gelişimine katkı sunacak her türlü talep ve fikre açık olduklarını belirten Seçer, bu tür iş birliği ve desteklerin devam edeceğini söyleyerek, “Yönetimde kaldığımız süre içerisinde bunları sürdürmek istiyoruz. Bunun bilinmesini istiyorum” dedi. 5 yıl önce göreve geldiklerinde sanata ve sanatçıya bakış açılarını ortaya koyduklarını hatırlatan Seçer, sanat camiasına manevi desteğin yanı sıra maddi desteğin de çok önemli olduğunu söyleyerek, “Kamunun; sanata, sanatçıya, özel sektör yapılarının sosyal sorumluluk projelerine desteği olmazsa bu işlerde yol alamıyorsunuz. O nedenle biz her türlü makul talebe açığız” diye konuştu.

Mersin’in, yapısı, tarihi ve demografisi itibariyle sanatsal faaliyetlere uygun bir kent olduğunu ve bunun gelişmesini arzu ettiklerini belirten Seçer, “Türkiye’de Cumhuriyet tarihinde sanat ve sanatçı konuşulmazken burada konuşulmuş. Mersin Devlet ve Opera Balesi Türkiye’de bu alanda kurulan 4. kurum. O tarihlerde Mersin böyle bir çalışmaya uygun görülmüş. Çünkü yapısı, dokusu, nüfusu ve sosyokültürel yapısı uygun. Mersin yapısı itibariyle bunu istiyor ve hak ediyor” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’de sosyal konut konusunda örnek bir belediye olacağız”

Gelecek dönemde Mersin’de Sosyal Konut Projesi’ni hayata geçireceklerinden söz eden Seçer, “Sosyal konut yapacağız ama satmayıp kiraya vereceğiz. Çok önemsediğimiz bir konu. Mutlaka başaracağımızı da düşünüyorum. Mersin’e sosyal konutları kazandıracağız. Türkiye’de sosyal konut konusunda örnek bir belediye olmak için de gerekli çalışmaları başlattık. Güzel şeyler yapacağız” dedi.

“Dünyada üniversiteye giren ilk tramvay olacak”

Metro Projesi hakkında da katılımcıları bilgilendiren Seçer, yıllar boyu yaşanan aksamalara ve engellere rağmen projenin süratle devam ettiğini belirterek, “Projeyi 3 etaba çıkardık, 15 kilometrelik güzergahta çalışma yaptık. Yeni iki hat koyduk. Bir hafif raylı hemzemin, bir tanesi de tramvay. Mersinli Ahmet Bulvarı’ndan 34. Cadde, hastane,  üniversiteye de giriyor. Dünyada bir ilktir bu proje, üniversiteye giren ilk tramvay olacak. Raylı sistemlerin Mersin’de vazgeçilmez toplu taşıma aracı olması ve bunun yatırımlarının devam etmesi lazım” diye konuştu.

“Çocuk Meclisi demokrasiye yönelik yapılabilecek en değerli çalışmalardan biri”

Sadece merkezde değil ilçelerde ve kırsal bölgelerde de sanatsal etkinlikler yürüttüklerini belirten Seçer, özellikle kırsal kesimlerdeki çocukların sanatla iç içe büyümeleri için büyük çaba harcadıklarını söyleyerek, “Muazzam köy şenlikleri yapıyoruz, çok da karşılığı var. Her bölgeye tiyatro da gidiyor” dedi ve bu tür etkinliklerin devam edeceğini aktardı. Büyükşehir tarafından Cumhuriyet’in 100. yılında bir ilke imza atılarak çocukların kent yönetiminde söz sahibi olabilmesi ve kentle ilgili sorunların çözümünde aktif rol alması için hayata geçirilen Çocuk Meclisi hakkında da konuşan Seçer, “Çocuk Meclisi çok yeni ve çocuklar iyi de çalışıyor. Çok güzel bir proje. Mersin için örnek. Bir belediyenin demokrasiye yönelik yapabileceği en değerli çalışmalardan birisi diye düşünüyorum. Demokrasi bilincinin o yaşlarda olması oldukça önemli” dedi.

“Taş Bina’yı Kent Müzesi yapacağız”

Taş Bina’yı bir Kent Müzesi haline getireceklerini söyleyen Seçer, “Taş Bina’nın 9 Şubat’ta yenileme ihalesi var. Orada kültür ve sanat camiasının ilgi alanı olan birimlerimiz olacak. Taş Bina’nın önündeki eski Ak Kahve tekrar yaşatılacak ve yine halkın hizmetine, sanatçıların oturup bir kahve içtiği bir mekân haline gelecek. Bu konuda önerilerinize de açığız” diye konuştu. Karamancılar Konağı’nda yürütülen çalışmaların da devam ettiğini aktaran Seçer, “Orayı gastronomi müzesi olarak tasarımladık. Güçlendirme bitti, şimdi iç tefrişatı var. Onları da yapıp 1 yıl içerisinde hizmete açacağız. Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin örgütlenme sürecinin orada başlamasından dolayı bir de bir Atatürk köşesi yapacağız” diye konuştu.

“Çevre dostu olmayan her türlü yatırıma karşıyım”

Plansız, programsız yapılan ve çevre dostu olmayan her türlü yatırımın karşısında durduklarının altını çizen Seçer, “Benim Nükleer Santral ile ilgili de şahsi davam var. Kömür yakıtlı termoelektrik santral ile ilgili de bazı karşı çıkışlarım olmuştur. Yatırım mutlaka olsun ama çevre dostu olsun” dedi. Seçer, “Çevre konusunda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımız ve yeni kurduğumuz Afet İşleri Dairesi Başkanlığımız önemli işler yapıyor. ODTÜ ile birlikte Temiz Akdeniz Projesi’ni yürütüyoruz. Bizzat her yıl da rutin bir ziyaretim olur oraya. Ayrıca çocukların çevre bilinci ile ilgili eğitimlerinde de onlardan destek alıyoruz. Çocukları oraya götürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Okuma salonları ile ilgili de konuşan Seçer, “Toplamda 12 adet okuma salonumuz var. Tarsus’ta da merkezde de Anamur’da da var. Gülnar’da açacağız. Gülnar’da yurt, çocuk gelişim merkezi, kurs merkezi açtık. Orada festivallere de destek veriyoruz” diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde sivil toplum örgütleri ile gerçekleştirilen toplantıların kendileri için öneminden söz eden Seçer, karşılıklı görüş alışverişleri ile kent adına daha doğru olanı bulmaya çalışmanın başarılı sonuçları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Görevde oldukları süre içerisinde hiçbir zaman sanatı ve sanatçıyı kategorize etmediklerinin altını çizen Seçer, bunun yanı sıra sanat ve sanatçının da en azından ortak ülküsünün daha demokratik, daha çağdaş bir toplumda yaşama arzusu olduğunun bilincinde olduklarını kaydetti. Seçer, “Her birimizin bu ortak ülküde farklı bakış açıları olabilir. Kimimiz sosyal demokrat, kimimiz milliyetçi, kimimiz daha Atatürkçü, bir diğerimiz daha sol, sosyalist olabilir. Ben herkese saygı duyuyorum. Sanat, sanatçı dendiği zaman genelde akla bu  geliyor” dedi.

Kendisinin ve ekibinin hizmetleri ile Mersin’e katkılarından dolayı memnuniyet duyan herkesin bu memnuniyetini oy olarak taçlandırmasını umut ettiklerini ifade eden Seçer, “Bunun yanında sohbetlerde bunları dillendirmenizi isteriz. Gerçek neyse o. Bizim için övgüler dizin demiyoruz. Deyin ki ‘Böyle böyle bir yapı bunlar. Bakın hoşunuza giderse başkanı destekleyelim.’ Bu anlamda desteklerinizi esirgemeyeceğinize canı yürekten inanıyorum. Hepimiz Mersin için çalışıyoruz” diye konuştu.

Özdülger: “Verdiğiniz destek, fikir ve öneri bizim için çok kıymetli”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger ise, MEDEKA ve sanat kuruluşları ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Kentte faaliyet gösteren sanat kuruluşlarının MEDEKA’nın bir bileşeni olduğunu söyleyen Özdülger, “Düzenli aralıklarla yapmış olduğumuz toplantılarla bir arada olmanın gücünü her seferinde yaşıyoruz. Verdiğiniz destek, fikir ve öneri bizim için çok kıymetli. Yapmış olduğumuz çalışmalar sizlerle beraber bizim bir başarımız, kentimizin değerine değer katmak noktasında da önemli anlam ifade etmektedir” dedi.

Aytaç: “Yerel yönetimlerle sivil toplum arasındaki iş birliği çok değerli”

Mersin Sinefil Sinema Derneği Başkanı Onur Aytaç, bu tür toplantıların kent adına çok kıymetli olduğunu ifade ederek, “Sivil toplum elinden gelen imkânlarla kentte bir katkı sağlamaya yapmaya çalışıyor ama yerel yönetimin imkânlarına ihtiyaç duyuyor. O yüzden yerel yönetimlerle sivil toplum arasındaki iş birliği çok değerli. Bu iş birliğini ve kapasiteyi artırmak gerektiğine inanıyorum” dedi.

Demirel: “Oluşumların bir araya gelmesi kentimiz için çok değerli”

Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Akademisyen Duygu Deniz Demirel ise, Mersin’de sivil inisiyatifin oldukça güçlü olduğuna vurgu yaparak, “Başkanımız da bu sivil inisiyatifi bir araya getirerek bu gücü daha da olumlu bir şekilde güçlendirmiş oluyor ve bu kente faydalı oluyor. Oluşumların, kuruluşların, derneklerin ve başkanlarının bir araya gelmesi kentimiz için çok değerli. Başkanımızdan bu açıdan çok memnunuz” ifadelerine yer verdi.

Aydın: “Mersin adına yapılan değerli bir çalışma”

Toplantıları Mersin adına yapılan değerli bir olarak gördüğünü belirten Mersin Şairler Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın, “Mersin için yapılması gereken ne varsa paydaş olarak veya yöneticilerle diyalog halinde olmamız gerektiğini düşünüyorum” sözlerine yer verdi. MEDEKA’da yer aldığını kaydeden Aydın, “Liseler arası Şiir Öykü yarışmasında da görev alıyorum. Hoşuma gidiyor, çünkü edebiyatın içinde bir insan olarak, gazeteci olarak yer almaktan Büyükşehir’e, Mersin’e hizmet etmeye seviniyorum” diye konuştu.

Toplantı, toplu fotoğraf çekimin ardından sona erdi.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —