17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin yıldönümü yaklaşırken kaçınılmaz gerçek olan depremin risk faktörlerini ortadan kaldıracak yapısal çözümler gündeme geldi. 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile başta yeni yapılacak binaların depreme karşı tasarımı ve mevcut binaların değerlendirilmesi olmak üzere, depreme karşı alınacak önlemlerin ve standartlara uygun yapıların inşa edilmesiyle can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Güvenç: “Yeni Deprem Yönetmeliği’nde dolgu duvarlar önem kazandı”
17 Ağustos’ta yaşanan can kayıplarının bir kısmının duvar devrilmelerinden, Van Depremi’nde yaşanan can kayıplarının bir kısmının ise sandviç duvarlardan kaynaklandığını belirten Sırrı Güvenç, “Depreme hazır olmak için sağlam binalar inşa ederek, depremin risk faktörü olmaktan çıkarılması gerekiyor. Yürürlüğe girecek olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde uygulama yöntemleriyle can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için dolgu duvarlar önem kazanacak. Yönetmelik sayesinde yeni binaların daha kalıcı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla inşa edilmesini umut ediyorum. Depremle başa çıkmanın yolu, depremi kabullenip konut standartlarını geliştirmek ve nitelikli yapılar inşa etmekten geçiyor” şeklinde konuştu.
Nitelikli ve güvenli yapı ihtiyacı bir üst seviyeye taşınıyor
Geçmiş hatalardan ders alarak sağlam bina inşa edilmesi için sistematik, teknolojik adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Sırrı Güvenç, “AR-GE ’ye yaptığı yatırımlar ile ısı yalıtım plağı Minepor, elektromanyetik dalga soğuran Emiblok gibi inovatif ürünleriyle öne çıkan AKG Gazbeton olarak, nitelikli ve güvenli yapı ihtiyacını bir üst seviyeye taşıdık. Servis Depremlerini hasar almadan, yıkılmadan atlatabilen yeni gazbeton duvar teknolojisi ile ülkemizin en önemli sorunlarından birine cevap verebilmek için kapsamlı bir AR-GE çalışması gerçekleştirdik. Gazbeton dışındaki yapı malzemeleri ile de uyum içerisinde çalışan sistem çözümümüz sayesinde duvar deprem anında ağır hasar almayacak ve devrilme veya yıkılma sorununu da ortadan kaldıracak” diye konuştu.
AKG Gazbeton Hakkında
Blok ve donatılı ürün grupları, Isı Yalıtım Plağı Minepor ve tamamlayıcı ürünleriyle AKG Gazbeton İşletmeleri, Türkiye’deki yaygın satış ve dağıtım ağının yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere otuza aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Yapı malzemesi sektöründe ilk CE işaretini 2005 yılında alan AKG, 2015 yılında da Minepor Isı Yalıtım plağı ile Avrupa Teknik Değerlendirme Kurumu’nun ilk ETA belgesinin sahibi oldu. Yenilikçi AR-GE anlayışı ile sektörün ilkleri arasında yer alan AKG Gazbeton, Entegre Yönetim Sistemi kapsamında OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, ISO 9001 kalite yönetim sistemi ve ISO 14001 çevre yönetim sistemlerini uyguluyor. Çevreye, çalışana ve insana verdiği saygıyla yapı malzemesi sektörünün lider kurumu olan AKG Gazbeton, 1.750.000 metreküpe varan üretim kapasitesiyle Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlıyor.