EYT, prim, intibak hakkında tüm detaylar !

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyunun merakla beklediği EYT konusunda önlerinde tek bir model olduğunu açıkladı. Bakan Bilgin, düzenlemenin Aralık ayında Meclis'e geleceğini söyledi.

EYT, prim, intibak hakkında tüm detaylar !

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "2023 doğru şehir buluşmaları" çerçevesinde Afyonkarahisar'da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) çalışmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Önümüzde tek model var dedi.

Emeklilik Sistemi Değişecek

Emeklilik sistemimizde de bir değişiklik olacak. Bağkur SSK gibi iki kurumun arasındaki o prim farkının da kaldırılacağı açıklamaları olmuştu. Emeklilik hak etme şartlarında bir standart gelmesi gerektiğini söylemişti ki şu anda biz SGK altında 3 kurumu birleştirdik SSK Bağkur ve emekli sandığını ama buna rağmen 8 tane prim ödeme sistemimiz var. Yeni emeklilik sistemi gelecekse bu EYT'ye bir çözüm gelmesi lazım ki 99 yılından 23 yıl yıllık bir sorundan bahsediyoruz. Bence verilecek karar bir devrim niteliğinde olacak.

Büyük bir sorunu ortadan kaldıracak bir çalışma o yüzde ince elenip sık dokuluyor herkes için farklı bir durum var. Dolayısıyla burada herkes için bir hesaplama yapılıyor. Öyle gözüküyor ki Kasım sonu Aralık başı gibi bu konu kamuoyuna açıklanacak. Ocak itibariyle de emeklilik işlemleri başlamış olacak.

Tek model. 99 öncesine bile bakılsa yine prim ve yıl şartı gerekiyor.

Pimlerin eşitlenmesi: Bağkur'da 9.000 gün var SSK'da ise şu anki yasaya göre 5.000 ile 5.975 gün var. O farklılığın giderilmesi noktasında da bir çalışma yapıldığını Sayın Bakan açıkladı.

Hem işlemlerin hızlanması açısından hem de birlik sağlanması açısından bir standart gelmesi işlemleri hızlandıracak ve kolaylaştıracak.

Taban maaşları açıklarken şöyle bir ifade kullanıyoruz 2000'den önce emekli olmuş SSK'lının taban maaşı 2000'den sonra olmuş SSK'nın taban maaşı ikisi arasında bir fark oluştu. 2000 ve sonrasında emekli olanlarda bir intibak beklentisi var. Maaş bağlama sisteminde de bir birlik sağlanmış olacak.

 

Üç Kurum Sekiz Sistem

SOSYAL GÜVENLEK KURUMLARI:

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU (SSK)

ESNAF VE SANATKARLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR KURUMU (BAĞ-KUR)

EMEKLİ SANDIĞI

 

Emeklilik Prim Ödeme Sistemleri

SSK (4A)

Esnaf BağKur

Tarım Bağ-Kur

Tarım SSK (Ek 5)

Banka sandıkları

Emekli Sandığı (4 C)

Çıraklık

Staj

Bunlarda bir birlik sağlanırsa yeni emeklilik sisteminde her şey daha kolay ve güzel olacak." dedi. 


Anahtar Kelimeler: intibak hakkında detaylar !
Tarih: 18.10.2022 15:55
  • Çarşamba 23.8 ° / 15.4 ° false
  • Perşembe 24.2 ° / 15.5 ° false
  • Cuma 27.4 ° / 16.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.