Giresun’un Bulancak ilçesinde Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen biyolojik atık su arıtma tesisi tamamlanarak çalışmaya başladı.
Yaklaşık 8 milyon Euro’ya mal olan projeyle, Bulancak’ın tüm atık suları Pazarsuyu’nda bulunan belediye şantiye alanında kurulan devasa ve modern tesislerde arıtma işlemine tabi tutulduktan sonra doğaya ve çevreye zararsız bir hale dönüştürülerek ve tamamen temiz su olarak deşarj edilecek. Biyolojik arıtma yöntemiyle yapılan ayrıştırma sonucu elde edilen katı maddeler gübre veya yüksek kaliteli yakıt olarak değerlendirilebilecek.
Arıtma tesisleriyle ilgili bilgiler veren Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar, “Bulancak Belediyesi tarafından kurulan ve tamamlanarak faaliyete geçirilen Biyolojik Atık Su arıtma tesisiyle artık denizlerimize doğrudan atık su (kanalizasyon) bırakılması son bulmuştur" dedi.
"Biyolojik arıtma yöntemiyle çalışan tesisten son ürün olarak temiz su çıkmaktadır" diyen Yakar "Bu suyun doğaya ve çevreye hiçbir zararı yoktur. Bu tesislerin hayata geçtiği yerlerde denizler ve plajlar mavi bayrak almaya hak kazanıyor. Bulancak denizleri ve plajları da böylece mavi bayrağa kavuşmuş ve insanlarımız çok daha temiz bir çevreye ve denize kavuşmuş olacaklar” şeklinde konuştu.
En son 1980 yılında yenilenen Bulancak atık su sistemi çok fazla eksikliklere sahip ve yetersiz olduğunu kaydeden Yakar, şunları söyledi:“Sürekli arızalara ve en ufak bir yağmurda taşkınlara sebep olan eski sistem Güzelyalı Mahallemizde dahil edilerek ve genişletilerek proje kapsamında tamamen yenilendi. Proje kapsamında 3 yeni terfi istasyonu kurularak Bulancak’ın tüm atık suları, Belediye şantiyesi alanında AB normlarında kurulan devasa tesise pompalanıyor. Burada çeşitli aşamalardan geçirilen atık sular, katı partiküllerin ayrıştırıldığı ızgaralama, kum ve yağ tabakalarının ayrıştırılması ve son olarak havalandırma havuzlarında biyolojik ayrıştırmaya tabi tutuluyor. Ayrıştırma tamamlandığında elde edilen temiz su denize yakın bir noktadan (içme suyu kuyularından sonra) doğaya ve çevreye zararsız bir şekilde deşarj edilirken, ayrıştırma sonucu oluşan katı maddelerde gübre ya da yakıt olarak değerlendirilmek üzere depolanıyor. Katı atıklar tamamen kuru ve zararsız bir şekilde depolanıyor.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.