Giresun'da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve 'Hitit buğdayı' olarak anılan siyez buğdayının hasadı yapıldı.
Giresun'da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak anılan siyez buğdayının hasadı yapıldı.İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) tarafından finanse edilen, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında Çamoluk ilçesinde 330 dekarda ekilen siyez buğdayının hasadı gerçekleştirildi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, yaptığı yazılı açıklamada, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayının iç ve dış piyasada yoğun talep gördüğünü belirtti."Kabulca" veya "Kaplıca" olarak da bilinen siyezin adının sıkça duyulan bir buğday türü olduğunu ifade eden Angın, doğal ortamda ilaçsız, gübresiz büyüyebilen, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak yeryüzündeki ilk buğday türü olarak kabul edildiğini aktardı.
Angın, siyez buğdayının sağlık ve lezzet açısından da önemli bir tür olduğuna işaret ederek, Çamoluk'ta yetiştirilebilir olmasının üreticileri memnun ettiğini vurguladı. Üreticilerin, siyez buğdayını un ve bulgur olarak satmayı planladıklarına dikkat çeken Angın, "GİRKAP projesi kapsamında yapılan bu çalışmalarda yerel imkanlarla siyez unu ve bulguru elde edilmiştir. Ayrıca bu çalışmaları geliştirici mahiyette olmak üzere, siyez buğdayı için un ve bulgur üretimi işleme makineleri temin etme çabaları devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.Angın, küçük çaplı tesisler kurulmasının ardından pazara ulaşma kapasitesinin daha da artacağına işaret ederek, Çamoluk'ta siyez buğdayı yetiştiriciliğinin çiftçiler için çok önemli bir geçim kaynağı olma yolunda ilerlediğini kaydetti
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.