İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçe sunumunda açıklamalarda bulundu.
İçişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin sunumunda Bakanımız Sayın Yerlikaya, ülkemizin huzuru ve güvenliği adına İçişleri Bakanlığı ailesi olarak 600 bin personel ile yılın 365 günü gece gündüz demeden büyük bir inanç, azim ve ferasetle görevlerini icra ettiklerini ifade etti.
Başta terör, organize suçlar, uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı, siber suçlar ve asayiş olmak üzere tüm suç ve suçlularla mücadelenin büyük bir kararlılıkla sürdürüldüğünü belirten Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı olarak biz, ülkemizin huzur ve güvenliği için varız” dedi.
Cumhuriyetimizin 100. yılından alınan büyük ilhamla, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, aziz milletimizle birlikte ülkemizi siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda yüksek hedeflere ulaştıracak Türkiye Yüzyılı’nın inşa edildiğini söyleyen Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Türkiye Yüzyılı’nın temelini oluşturan Vizyon Belgesinin 16 başlığından biri ‘’Huzur’’dur. Çünkü Türkiye Yüzyılı vizyonunun öncelikli hedeflerinden biri de huzurun kökleştirilmesidir. Bunun için de insan hak ve özgürlüklerinin, can ve mal güvenliğinin her türlü fiili ve potansiyel tehdide karşı güvence altına alınması şarttır.” dedi.
“Huzur ve Güven Tesis Ediliyor”
Terörü ülkemizin gündeminden çıkarmaya kararlı olduklarını vurgulayan Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “40 yılı aşkın süredir ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden, 40 bini aşkın vatan evladımızı şehit eden, hain Bölücü Terör Örgütü PKK’ya karşı yürütülen operasyonlar ile güvenlik güçlerimizin ortaya koyduğu alan hakimiyeti neticesinde terör, hamdolsun bitme noktasına geldi. Artık terör nedeniyle kapalı tek bir yaylamız, terk edilmiş tek bir köyümüz, mezramız, tek bir kulübemiz dahi kalmadı.” şeklinde konuştu.
AK Parti hükümetlerinin 21 yıldır devam eden istikrarlı politikaları, Cumhur İttifakındaki ortakların güçlü desteği ve milli tavır sergileyen diğer siyasi partilerle beraber terör ve terörizme karşı büyük bir başarı kazanıldığını ifade eden Bakanımız Sayın Yerlikaya; eğitimden sağlığa, üretimden turizme altyapı hizmetlerinden ulaşıma kadar hayata geçirilen “eser ve hizmet siyaseti” anlayışının bölgesel farklılıkları en aza indirdiğini, fırsat eşitliğinin önündeki engelleri ortadan kaldırdığını belirtti.
Terör örgütlerine karşı durmadan, duraksamadan operasyonlar düzenlendiğini söyleyen Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Terörün etkisizleştirildiği ve beli kırıldığı için bugün Hakkari’de Cilo Fest’ler düzenleniyor bölgemizde yeni istihdam alanları açılıyor, huzur ve güven tesis ediliyor.” dedi.
Geçmişte adı terör ile birlikte anılan Cudi ve Gabar’ı anımsatan Bakanımız Sayın Yerlikaya, Şırnak’ta TPAO Bölge Müdürlüğünün kurulduğunu, artık gençlerimiz için yeni bir istihdam alanının ortaya çıktığını ve petrol üretimindeki artışın ülke ekonomimize nefes olacağını dile getirdi.
1 Ocak 2023 - 1 Kasım 2023 itibarıyla Bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik 3 bin 54’ü şehir, 16 bin 702’si kırsal olmak üzere toplam 19 bin 756 operasyon yapıldığını ifade eden Bakanımız Sayın Yerlikaya; bu operasyonlarda 84’ü ölü, 525’i sağ, 5’i yaralı ve 107’si teslim olmak üzere 721 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Operasyonlar kapsamında 6 bin 11 şüpheli gözaltına alınırken bin 178’i tutuklandı, bin 297’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Teröre katılım sayıları yok denecek kadar azalırken Diyarbakır Annelerinin feryatları 5. yılına girdi. Son 5 ayda evlat nöbetlerinde 4 terör örgütü mensubu daha teslim oldu ve ailesine kavuşanların sayısı 46’ya ulaştı. Terörle mücadelede, Diyarbakır Annelerinin dimdik duruşları, yürekleri dağlayan ağıtları, tüm dünyada yankılandı, yankılanmaya da devam ediyor.
FETÖ’yle Mücadelede 5 Bin 875 Operasyon
Bakanımız Sayın Yerlikaya, “1 Kasım tarihi itibarıyla, FETÖ’ye yönelik 5 bin 875 operasyon yapıldı. 8 bin 286 şüpheli gözaltına alınırken bin 343’ü tutuklandı, bin 400’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.” dedi.
DEAŞ’e yönelik bin 149 operasyon düzenlendiğini açıklayan Bakanımız Sayın Yerlikaya; bu operasyonlar sonucunda 227 teröristi etkisiz hale getirildiğini, 2 bin 57 şüphelinin gözaltına alınırken 524’ünün tutuklandığını ve 507’si hakkında adli kontrol kararı verildiğini aktardı.
İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya Sol Terör Örgütlerine yönelik 238 operasyon yapıldığını, bu operasyonlarda 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 535 şüphelinin gözaltına alınırken, 73’ünün tutuklandığını ve 152’si hakkında adli kontrol kararı verildiğini ifade etti.
Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Bu dönemde etkisiz hale getirilen bu hainlerin 7’si Kırmızı, 15’i Turuncu, 30’u Gri, 1’i Mavi, 1’i de Yeşil kategoride olmak üzere Toplam 54’ü sözde üst düzey teröristti. Son 10 ayda 104’ü bombalı eylem olmak üzere, toplam 126 eylem güvenlik güçlerimizin fedakar çalışmaları neticesinde önlendi.” şeklinde konuştu.
Terör örgütlerine karşı yapılan operasyonların bir ayağını da terörizmin finansmanı ile mücadelenin oluşturduğunu söyleyen Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Terör örgütlerinin finans sağlama yöntemlerini çürütmek ve finans kaynaklarını bitirmek amacıyla, güvenlik güçlerimiz tarafından gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde son 10 ayda 167 operasyonda, 955 şahıs gözaltına alındı. Bunlardan 125’i tutuklandı. Bu operasyonlar sonucu, 27 milyon 323 bin 138 TL para ele geçirildi. Terör örgütlerine karşı, yurt içinde yürüttüğümüz faaliyetlerde, Milli Savunma Bakanlığımız, MİT ve tüm bakanlıklarımız, devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla uyum içerisinde çalışıyoruz. Her birine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Bir kez daha ifade etmek isterim ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde “Son terörist etkisiz hala getirilinceye kadar” Türkiye’nin huzuru için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.”
“300 Organize Suç Örgütü Çökertildi”
1 Ocak - 1 Kasım 2023 tarihleri arasında Organize suç örgütlerine yönelik 370 operasyon düzenlendiğini belirten Bakanımız Sayın Yerlikaya; “5 bin 411 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan bin 800’ü tutuklandı, bin 481’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Bu dönemde 1’i uluslararası, 13’ü ulusal, 33’ü bölgesel, 253’ü yerel organize suç örgütü çökertildi.” dedi.
İçişleri Bakanlığı olarak uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel organize suç örgütlerine yönelik mücadeleyi aralıksız sürdürdüklerini söyleyen Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Bu mücadelede temel stratejimiz suç ve suçlunun takibinde kapasitemizi daha da arttırmak, suçun oluşmasını beklemeden caydırıcılığı ortaya koymak, güvenliğin görünür olmasını sağlamak, suça meyilli insanların istismar edebileceği bir boşluk bırakmamaktır.” şeklinde konuştu.
“Teröristle Zehir Tacirlerini Eş Değer Görüyoruz”
Bakanımız Sayın Yerlikaya gerçekleştirilen son 10 ayda uyuşturucuyla mücadelede 197.354 operasyon düzenlendiğini, bu operasyonlarda 23 bin 973 şahıs tutuklandığını, 8 bin 969 şahıs hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıkladı.
AK Parti kurulduğu ilk günden itibaren başta uyuşturucu olmak üzere bağımlılıkla mücadelede çok sağlam bir duruş sergilediğini sözlerine ekleyen Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın Başkanlığındaki, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu tarafından ortaya konulan stratejik hedefler doğrultusunda, her türlü bağımlılıkla etkin mücadeleye, İçişleri Bakanlığı olarak sorumluluk alanımızda en üst seviyede katkı sunuyoruz. Bu çerçevede temel hedefimiz, insanlık suçu olarak gördüğümüz uyuşturucunun ülkemiz için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını temin etmektir. Her zaman söylüyoruz, teröristle zehir tacirlerini eş değer görüyoruz.” dedi.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi bu konuda devletin ve milletin el ele vermesi, tam bir dayanışma ve seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir. Çünkü bu büyük mücadeleyi millet olarak el ele vererek kazanabiliriz. Arz ve talep cephesinde verilen mücadelede Toplumumuzun tümünün gayret ve çabasına ihtiyacımız var. Bir yandan arzla ilgili, her türlü yasa dışı maddenin ülkemize girişini engellemeye çalışıyoruz. Diğer yandan ise taleple ilgili, başta gençlerimizden başlamak üzere toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik; En İyi Narkotik Polisi Anne, Narko Rehber, Narko Nokta, Narko Tır, Narko-Kaan, Narko-Göçmen, Narko-Yarışmalar ve Narko 191 projelerimizle bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Yapılan bu faaliyetlerle birlikte bugüne kadar 10 milyondan fazla insanımıza ulaşıldı.”
Önemle üzerinde durulan NARVAS (Narkotik Vaka Analiz Sistemi) projesine de değinen Bakanımız Sayın Yerlikaya; projenin 1 Haziran 2022 tarihinde pilot il olarak İstanbul’da başladığını, 1 Kasım 2023 itibarıyla 30 Büyükşehir uygulandığını, 1 Ocak 2024 itibarıyla 81 ilimizde yaygınlaştırılmasının planlandığını ve proje ile 112 ve UYUMA mobil uygulaması üzerinden gelen narkotik ihbarlarının daha etkin analizini sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi.
Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “NARVAS vatandaşlarımız tarafından yapılan bildirimlerin analiz edilmesine, suçluların tespiti ve yakalanmasına, yer ve zaman odaklı mücadele planları ve stratejileri hazırlanmasına olanak sağlayan bir yazılım projesi. Hangi saatlerde, hangi sokak başında, hangi noktada uyuşturucu satışı yapılıyor, en ücra yerleri dahi tespit edip suçluları yakalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Geleceğin Önemli Bir Güvenlik Tehdidi
Teknolojinin getirdiği imkânları kullanmanın yanı sıra siber suçlar ve siber terör gibi yeni suç başlıklarıyla da mücadele etmenin stratejik öncelikleri olduğunu vurgulayan Bakanımız Sayın Yerlikaya; Geleceğin muharebe sahasını şekillendirmesi beklenen otonom ve insansız sistemler, yapay zeka, siber güvenlik gibi teknolojilere önemli yatırımlar yapıldığını söyledi.
Bakanımız Sayın Yerlikaya “Özellikle siber suçlar sahasını, bugün olduğu gibi geleceğin önemli bir güvenlik tehdidi olarak görüyoruz. Sanal devriyelerimizin bilişim sistemlerinden çocuk istismarına, yasa dışı bahisten ödeme sistemlerine kadar 17 farklı görev alanı bulunuyor. Bu görev alanları kapsamında suçluların dijital ayak izlerini takip ederek operasyonlar düzenliyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “1 Ocak-1 Kasım 2023 tarihleri arasında, Terör, Bilişim Sistemleri, Ödeme Sistemleri, Yasa Dışı Bahis ve Çocuk İstismarı konularında 550 bin 298 sosyal medya hesabı üzerinde çalışma yapıldı. Siber Suçlarla Mücadele kapsamında aynı dönemde bilişim sistemlerine yönelik 162 operasyon düzenlendi. Operasyonlar sonucu 563 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 140’ı tutuklandı. Ödeme Sistemlerine yönelik gerçekleşen 710 operasyonda, 2 bin 405 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 982’si tutuklandı. Yasa Dışı Bahis konusunda 187 operasyon yapıldı. Bin 153 şüpheli gözaltına alınırken bunlardan 309’u tutuklandı. Çevrimiçi Çocuk İstismarı suçlarına yönelik 632 operasyonda 2 bin 650 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 71’i tutuklandı.”
Bakanımız Sayın Yerlikaya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce bot hesaplar takiplerinde olduğunu, son 10 aydat Twitter (X) üzerinden 145 milyon 990 bin 300 hesaptan 12 milyar 703 milyon 86 bin 529 paylaşım yapıldığını, bu paylaşımların yüzde 32.3’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olup yüzde 41’inin de olumsuz ve spekülatif olduğunun tespit edildiğini ifade etti.
Bakanımız Sayın Yerlikaya “Kaçakçılıkla mücadele kapsamında 23 bin 158 operasyon düzenlendi. 441 şahıs tutuklandı, 723 şahıs hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Kaçakçılıkla mücadele ederek Bir taraftan kayıt dışı ticaretin önüne geçerken diğer taraftan alın teriyle ticaret yapan, Bu ülke için katma değer üreten, vergisini veren vatandaşlarımızın haklarını koruyoruz.” dedi.
Hiçbir olayın karanlıkta kalmamasının öncelikleri olduğunu söyleyen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; 1 Ocak-1 Kasım 2023 tarihleri arasında asayişte kişilere karşı, malvarlığına karşı, millete ve devlete karşı, takibi gereken olaylar ve Topluma Karşı İşlenen Suçlarda aydınlatma oranının ortalama yüzde 90,4 olduğunu; kişilere karşı meydana gelen önemli 10 suçun tamamında aydınlatma oranının ise ortalama yüzde 96,5 olduğunu sözlerine ekledi.
Asıl Mücadele Düzensiz Göç ve Göçmen Kaçakçılığıyla
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Bankası verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünün doğduğu toprakların dışında yaşamlarını sürdürdüğünü vurgulayan Bakanımız Sayın Yerlikaya “Bugünkü dünyada 300 milyondan fazla göçmen ve 110 milyona yakın zorla yerinden edilen insan hayatını idame etmeye çalışıyor. Türkiye’de bu küresel konuyla mücadele eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.” dedi.
Göç İdaresi Başkanlığının, göç olgusunu birçok açıdan ele alarak planlı ve geniş kapsamlı bakış açısıyla çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Bakanımız Sayın Yerlikaya “Geçici Koruma Altındaki Suriyeli Sayısı: 3 milyon 254 bin 904, İkamet İzni İle Kalanlar: 1 milyon 129 bin 614 Uluslararası Koruma Kapsamında Kalanlar: 259 bin 468 olmak üzere ülkemizde toplam 4 milyon 643 bin 986 düzenli göçmen bulunuyor.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
Asıl mücadele alanının “Düzensiz Göç” ve “Göçmen Kaçakçılığı Organizatörleriyle” olduğunu söyleyen Bakanımız Sayın Yerlikaya “1 Ocak-1 Kasım 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde göçmen kaçakçılığına yönelik 5 bin 80 operasyon yapıldı. Göçmen kaçakçılığı faaliyeti yürüttüğü şüphesiyle 8 bin 333 kişi yakalanırken bunların 2 bin 543’ü tutuklandı, 976’sı hakkında adli kontrol kararı alındı. Operasyonlar sonucu ülke genelinde 205 bin 368 düzensiz göçmen yakalandı. Hudut birliklerimizin başarılı çalışmalarıyla da aynı dönemde 193 bin 959 düzensiz göçmenin sınırlarımızdan girişi engellendi.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sınır güvenliği açısından 1. derecede riskli olduğu değerlendirilen 1.471 km’lik İran ve Suriye sınırlarının yüzde 78’ine tekabül eden 1.152 km’lik kısmına Güvenlik Duvarı ve 1.226 km Devriye Yolu tamamlandı. Yine sınır boylarımıza yüksek teknolojik kapasite ile hizmet veren 250’si doğu, 91’i batı sınırlarımızda olmak üzere 341 elektro optik kule kurduk. Doğu sınırımızın 740, batı sınırımızın 350 km’lik kısmı bu sistem ile gözetlenmektedir. Başta milli gururumuz ASELSAN olmak üzere yerli yüklenicilerimizle birlikte hayata geçirdiğimiz bu sistemleri daha da geliştirerek hudut birliklerimizin sınır gözetim ve operasyonel kabiliyetlerinin geliştirilmesine katkı sunuyoruz.”
Düzensiz göçmenlere yönelik mücadelenin İçişleri Bakanlığı olarak başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla uyum içerisinde gerçekleştirildiğini ifade eden Bakanımız Sayın Yerlikaya; Yunanistan, Bulgaristan gibi komşu ve muhatap ülkelerin bakanlarıyla görüşüldüğünü, etkin ve kararlı bir diplomasi yürüterek iş birliğini güçlendirdiklerini aktardı.
Mobil Göç Noktası
Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Düzensiz göçle mücadele aşamasında “yakalama” süreci ile ilgili yeni bir sistem uyguluyoruz. Bu sistemin adı: Mobil Göç Noktası. Stratejimizde yer alan sahayı daraltma ve sınır dışı süreçlerini hızlandırmaya yönelik olarak 19 Temmuz 2023 tarihinde ilk kez İstanbul’da uygulamaya başladık. Mobil Göç noktasındaki tercümanlar eşliğinde göç uzmanlarımızca yabancının hem biyometrik sorgulaması yapılıyor hem de GÖÇ NET veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Burada düzensiz göçmen olduğu tespit edilen yabancı, kolluk görevlilerimizce Geri Gönderme Merkezine götürülüp teslim ediliyor. Şimdi bu çalışmayla yabancıların yasal kalış haklarının olup olmadığı çok kısa zamanda tespit ediliyor.” dedi.
İstanbul Modeli’nin başarılı olmasının ardından uygulamaya 4 Ekim itibarıyla Adana, Ankara, Bursa ve İzmir’de toplam 57 noktada hizmet vermeye başladığını açıklayan Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Kasım ayı ortasında uygulama kalan 25 büyükşehrimizde de uygulanacak ve toplamda 155 Mobil Göç Noktası aracımız hizmet verecek. 19 Temmuz 2023-1 Kasım 2023 itibarıyla Mobil Göç Noktalarında 79 bin 5 yabancının belge kontrolü yapıldı. Bunlardan 39 bin 395’inin ülkemizde kalma hakkı olmayan göçmen olduğu tespit edildi. Ve bu düzensiz göçmenler sınır dışı işlemler için Geri Gönderme Merkezlerine gönderildi. İstanbul uygulamaları ile sahaya yaptığımız duraksamadan ve istikrarlı bir şekilde sürdürdüğümüz baskı sonucunda 1 Haziran 2023 - 1 Kasım 2023 tarihleri arasında sadece İstanbul’daki 2 havalimanından Vize/vize muafiyeti veya ikamet ihlalinde olan 146 bin 503 yabancı çıkış yaptı.” ifadelerini kullandı.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasına “Suriyelilerin ülkelerine Gönüllü, Güvenli ve Onurlu şekilde dönmelerinin sağlanması amacıyla insan hakları odaklı, konunun her yönüyle değerlendirildiği ve rasyonel zemine oturan çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda 596 bin gönüllü geri dönüş sayısına ulaştık.” sözlerini ekledi.
Bu kararlı ve istikrarlı çalışmalarla düzensiz göçmenlerin artık yeni göç rotası arayışlarına geçtiklerini dile getiren Bakanımız Sayın Yerlikaya “Göçe hedef ve transit ülke olmaktan hızla çıkıyoruz. Ancak düzensiz göçle mücadeleyi yabancı düşmanlığıyla birbirine karıştırmamak gerekiyor. Bu mücadeleyi, vicdani ve medeniyet değerlerimize uygun bir şekilde sürdürüyoruz. Tarihimizde, kültürümüzde, inancımızda yeri olmayan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının toplumumuza sirayet etmesine izin veremeyiz.” dedi.
“Çadırda Kalan Vatandaşımız Bulunmuyor”
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahallede büyük bir yıkıma ve hasara sebep olduğunu dile getiren İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya; Asrın Felaketinde 50 binden fazla insanımız hayatını kaybettiğini, 107 binden fazla vatandaşımızın yaralandığını söyledi.
6 Şubat’tan günümüze yapılan çalışmaları, gelinen son durumu ve yapılacak iyileştirme hizmetleriyle ilgili verileri paylaşan Bakanımız Sayın Yerlikaya; “Bireyselde 586 bin çadır, 350 çadır kentte ise 59 bin çadır olmak üzere, toplamda 645 bin kurulu çadırda 2,5 milyon depremzedemiz kaldı. 20 Eylül itibarıyla çadırda kalan vatandaşımız bulunmuyor. Bunun yanı sıra, 1 milyon 188 bin 218 vatandaşımızı da tesislerde misafir ettik. Tesislerimizde kalan depremzedemiz de kalmadı.” şeklinde konuştu.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün itibarıyla 371 konteyner kent, 199 bin 675 kurulu konteynerde toplam 622 bin 085 vatandaşımız kalıyor. Yine bugün itibarıyla 340 bin 952 hanemize ki bu da 1 milyon 363 bin 808 nüfusa tekabül ediyor. 9 milyar 267 milyon 779 bin TL kira yardımı yapılmıştır. Kira yardımlarının 7. ayını ödedik. Ayrıca 1 milyon 927 bin 72 hanemize 19 milyar 270 milyon 720 bin TL Destek Ödemesi, 542 bin 547 hanemize 8 milyar 138 milyon 205 bin TL Taşınma Yardımı, 40 bin 855 aile yakınına 4 milyar 85 milyon 500 bin TL Vefat Yardımı gerçekleştirildi.”
Deprem sürecinde bağış kampanyalarının da düzenlendiğini anımsatan Bakanımız Sayın Yerlikaya; “87 milyar 594 milyon 316 bin 222 TL’si “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında olmak üzere toplam 122 milyar 180 milyon 741 bin 728 TL bağış toplandı. Bu bağışların bugüne kadar 64 milyar 592 milyon 101 bin 78 TL’si depremzedelerimiz için harcandı. Geriye kalan 57 milyar 588 milyon 640 bin 649 TL yine depremzedelerimiz için harcanmaya devam ediyor.” dedi.
Bakanımız Sayın Yerlikaya, “AFAD-Kızılay iş birliğiyle aylık 3.000 TL yüklenen marketlerde gıda ve benzeri alışveriş yapılabilen Esen Kart uygulamamız devam ediyor. Deprem bölgesindeki 11 ilimizde toplamda 64.068 Esen Kart dağıtıldı. Esen Kart’ların Ağustos, Eylül ve Ekim ayı ödemeleri gerçekleşti. Her ayın 15’inde 3 bin TL kartlara yükleniyor.” ifadelerini kullandı.
“Binaların Yüzde 65’i Yıkılıp Enkazı Kaldırıldı”
İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Deprem bölgesindeki 2 milyon 272 bin 938 binanın hasar tespiti yapıldı. Acil yıkılacak ve yıkık 60 bin 421 bina enkazının tamamı 68 günde kaldırıldı. 200 bin 250 ağır hasarlı binamızın 121 bin 481’inin enkazı kaldırıldı. Yıktığımız binaların toplamı 27 milyon 332 bin 349 metreküp. Hacme göre baktığımızda binaların yüzde 65’i yıkılıp enkazı kaldırıldı.”
Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Devlet, millet olarak hep birlikte tek bir amacımız vardı. O da depremzedelerimizi kalıcı konutlarına kavuşturmak. Sizlerin de malumu olduğu üzere kalıcı konutlara giden yol, hak sahipliği sürecinden geçiyor. 30 Mayıs’ta başlayan Hak Sahipliği sürecinde 671 bin 804 talep değerlendirildi. Taleplerin tümü ilgili komisyonlar tarafından büyük bir hassasiyetle incelendi. Bu taleplerin 424 bin 596’sı kabul edildi. Kabul edilen taleplerin 371.536’sı konut, 41.506'sı iş yeri 11.554’ü ahırdı.” şeklinde konuştu.
Bu yıl sonuna kadar toplam 46 bin konutun afetzedelere teslim edileceğini dile getiren Bakanımız Sayın Yerlikaya, “2024 yatırım ödeneğimizin %95’i tutarındaki, 671,5 milyar TL kalıcı konut yapmayla ilgili giderlere harcanacak. Bakanlığımız, Bakanlıklar arasındaki 2024 bütçe büyüklüğü sıralamasında 2. sırada yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından inşa edilen Kalıcı konut ödemelerinin AFAD bütçesinden aktarılıyor olması, Bakanlık bütçemizi bu noktaya taşıdı. Takdirlerinize arz ettiğimiz bütçe teklifimiz Sosyal devlet olma anlayışımızın tezahürüdür. Devletimiz ve milletimiz el ele hep birlikte bu zorlu süreci inşallah, halkımızın arzu ettiği noktada tamamına erdireceğiz. Allah her türlü afetten milletimizi ve tüm insanlığı korusun.” dedi.
77 Milyon 827 Bin 32 Yeni Tip Kimlik Kartı
Nüfus hizmetlerinde 81 İl Nüfus Müdürlüğünün, 73’ü 973 İlçe Nüfus Müdürlüğünün 843’ünün ise ‘’konsept proje’’ çerçevesinde hizmet vermeye başladığını ifade eden Bakanımız Sayın Yerlikaya; yeni tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı kullanmaya başlayan vatandaş sayısının 77 milyon 827 bin 32’ye ulaştığını belirtti.
Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Sürücü belgesi ve pasaport işlemlerini de en hızlı şekilde yürütüyor, ortalama 3 gün içinde vatandaşlarımıza adreslerinde teslim ediyoruz. Nüfus hizmetlerindeki 52 ayrı nüfus hizmetini e-devlet üzerinden verebiliyoruz. Bu çerçevede 1 Kasım 2023 itibarıyla 126 milyon 172 bin 510 işlem elektronik ortamda gerçekleştirildi. “Bireysel Nüfus Hizmetleri Noktası” olan Nüfusmatik cihazlarımız sayesinde personel desteği olmadan, 7/24 nüfus hizmeti veriyoruz. Hem yaşlılarımıza hem de nüfus müdürlüklerine gidemeyecek durumda olan vatandaşlarımıza adreste nüfus hizmeti veriyoruz.” dedi.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasına şöyle devam etti: “Yerli ve milli biyometrik veri doğrulama sistemi ile nüfus hizmetlerinde kullanılan, uygulama yazılımını kendimiz geliştirdik. Bu sistem ile dünyada bu teknolojiye sahip olan 7. ülke olduk. Dijital Arşiv Projesiyle nüfus defterlerinin ve dayanak belgelerinin dijital ortama aktarılarak toplamda 497 milyon 708 bin 430 arşiv belgesinin dijitalleştirilmesini temin ettik. Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ile sözel veri tabanının coğrafi bilgi teknolojisiyle harita tabanlı mekânsal yapıya dönüştürüldüğü; mekânsal adres verilerinin ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıldığı bir sistem oluşturduk.”
Bakanımız Sayın Yerlikaya, Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) ve bu sistemin alt modülleri olan SENBİS, PARBİS, PRODES ve E-ARŞİV ile sivil toplum kuruluşlarımıza yönelik iş ve işlemlerin dijitalleşmesi yolunda önemli adımlar atıldığını; yüz yüze ve uzaktan eğitim ile rehberlik ve denetim faaliyetlerimizle hazırlanan “Sivil Toplum Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hedefleri doğrultusunda demokrasimizin önemli unsurlarından olan sivil toplumun gelişmesi için çalışıldığını; 2002 yılında faal dernek sayısı 76 bin 444 iken bugün bu sayı 101 bin 149 olduğunu açıkladı.
Tarihi ve Kültürel Dokuya Uygun Hükümet Konakları
2009 yılından bu yana 21’i il hükümet konağı olmak üzere toplam 266 hükümet konağının hizmete açıldığını dile getiren İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Vatandaş odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde kamu hizmetlerinin en iyi şekilde sunulmasını sağlayan ve bulundukları yörenin tarihi ve kültürel dokusuna uygun, yerel mimariyi ön plana çıkaran tarzda hükümet konaklarının inşasında yoğun bir gayret içindeyiz. 2023 yılı içerisinde yıl sonuna kadar inşallah 20 hükümet konağı daha hizmete açılacak. Halihazırda yatırım programında olup inşaatı devam eden toplam hükümet konağı sayısı ise 87.” dedi.
Bakanımız Sayın Yerlikaya konuşmasına “Açık Kapı Projesi ile 81 il ve 249 ilçemizde olmak üzere, toplam 330 Açık Kapı Bürosu hizmete açıldı. Valilik ve kaymakamlık hizmetlerimizde vatandaş memnuniyetini artırmayı, kamu hizmeti sunan kurumlarımızla vatandaşlarımız arasındaki karşılıklı iletişimi ve güveni yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Açık Kapı bürolarımızda bugüne kadar toplam 8 milyon 323 bin 846 adet başvuru yapıldı ve bu başvuruların yüzde 99,51’i sonuçlandırıldı.” sözlerini ekledi.
Acil çağrıların tek numara altında toplanması amacıyla hayata geçirilen 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesinin 81 ilimizde yaygınlaştırıldığını belirten İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Bugün tüm illerimizde 112 Acil Çağrı Merkezleri tüm kurumlarımızın entegrasyonu ve yeni nesil yazılımıyla birlikte hizmet veriyor. Engelsiz 112, e-call gibi uygulamalarla sunduğumuz bu hizmetin kalitesini ve verimliliğini artırıyoruz. Son 10 ayda, 112 Acil Çağrı Merkezlerimize 89 milyon 674 bin 548 çağrı geldi.” dedi.
Güvenlik yolları çalışmalarıyla 2006 yılından bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında, 43 ilde, 4 bin 435 km güvenlik yolunun yapımının tamamlandığını dile getiren Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Halihazırda devam eden ve 2024 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz 295 km yol ile toplamda, İnşallah 4 bin 730 km güvenlik yolunu hizmete sunmuş olacağız. Karayolu trafik güvenliği de en önemli çalışmalarımız arasında yer alıyor.” diye konuştu.
Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “2021-2030 yıllarını kapsayan Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi çerçevesinde, trafikte sıfır can kaybı hedefi doğrultusunda trafik eğitimleri, çocuk trafik eğitim parkları, mobil trafik eğitim tırları, bilinçlendirme faaliyetleri ve çeşitli kampanyalarla vatandaşlarımızın farkındalık seviyesini yükseltiyoruz. Aynı zamanda trafik denetimlerini sıklaştırarak, PTS sistemlerini yaygınlaştırarak, ortalama hız koridoru ile EDS sayılarımızı artırarak, trafik birimlerimizin idari kapasitesini geliştirerek trafik güvenliği çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı bütçesiyle ilgili rakamları ve İçişleri ailesi olarak 600 bin mesai arkadaşıyla yürütülen faaliyetleri dile getiren İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, konuşmasını “Şunu bilmenizi isterim ki bizler, üzerimizde taşıdığımız sorumluluğun bilincindeyiz. Tüm mesai arkadaşlarım bu bilinç ve iradeyle gece gündüz demeden Kara Vatan, Mavi Vatan ve Siber Vatan için çalışıyorlar. Sizlerin huzurunda İçişleri ailemizin her bir ferdine tekrar şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı heyecanıyla, huzur ve güvenliğin teminatı olan Bakanlığımız, çalışmalarına vatan aşkıyla devam edecektir. Bu vesileyle, Aziz Vatanımız için fedayı can eyleyen tüm şehitlerimizi Rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyorum. Makamları âli olsun. Kahraman gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. Yüce Heyetinize beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyor, 2024 Yılı Bütçemizin ülkemize ve milletimize tekrardan hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleriyle noktaladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığımızın sunduğu 2024 Yılı Bütçe Teklifimizin değerlendirmeleri devam ediyor.
Bütçe teklifimize katkı sunan, sorular yönelten Plan ve Bütçe Komisyonumuzun Sayın Üyelerine ve Sayın Milletvekillerine teşekkür ediyorum. #TürkiyeninHuzuru Ankara,İç İşleri Bakanlığı belediye365.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.