Kültür ve sanat şehri Kütahya’mıza Kültür Sanat Akademisi’ni kazandıran Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, “Geçmişten bu yana bu şehrin bu noktaya gelmesinde emek vermiş, katkıda bulunmuş kim varsa yaşayan veya Rahmet-i Rahman’a kavuşan tüm büyüklerimizi şükranla yâd ediyorum. Birbirinden kıymetli hocalarımızın bir araya gelerek oluşturduğu çok kıymetli bir akademiyi bugün açıyoruz” dedi.
Şehrimizde sanatı, sanatçıyı ve her türlü kültürel etkinliği destekleyen, bu yönde yapılan çalışmalara tüm imkânlarıyla katkı sunan Kütahya Belediyemiz, kültür ve sanat şehri olan Kütahya’mıza Kültür Sanat Akademisi’ni kazandırdı. Eğitim vermeye geçtiğimiz haftalarda başlayan ve bugün resmen açılışı gerçekleştirilen Kütahya Belediyesi Kültür Sanat Akademisi; Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Halk Dansları, Tiyatro ve Çalgı bölümleriyle 5 ana dalda eğitim veriyor. Yapılan yetenek sınavıyla başarılı olan yüzün üzerindeki öğrenci ve 12 akademisyeniyle eğitime başlayan Kültür Sanat Akademisi, ihtiyaç oluşması halinde farklı alanlarda da bölümler açacak. Balıklı Mahallesi Osmanlı Caddesi üzerindeki Doğlar Konağı’nda yer alan Kütahya Belediyesi Kültür Sanat Akademisi’nin açılışını gerçekleştiren Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, “Kütahya, büyüklerimizin çok iyi tanımladığı şekliyle bu ülkenin çok kıymetli şehirlerinden birisi. Kültürün ve sanatın başkenti diyebileceğimiz önemli bir kimliği yıllarca üzerinde taşımış kadim bir şehir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dolayısıyla dünyanın en yetkin ve bu konudaki yetkili kuruluş olan UNESCO tarafından zanaat ve halk sanatları alanında Türkiye’nin ilk yaratıcı şehri olarak tescillenmiş önemli bir şehir. Bu şehirde belediye başkanı olmak, yaşamak, bu şehrin bir ferdi olmak hepimiz için çok büyük bir onur. Hele hele bu şehri dünyaya tanıtan sanatçı kimliğiyle şehrimizin tanıtımına ciddi katkılarda bulunan bir sanat eri olmak, sanat insanı olmak gerçekten birçok insana nasip olmayacak kadar kıymetli bir ünvan. Bugüne kadar, geçmişten bu yana bu şehrin bu noktaya gelmesinde emek vermiş, katkıda bulunmuş kim varsa yaşayan veya Rahmet-i Rahman’a kavuşan tüm büyüklerimizi şükranla yâd ediyorum. Gönüllülük esasıyla çalışan ve bu şehrin değeri olan birçok sanatçımızın, her biri birbirinden kıymetli, birinin diğerinin yerini dolduramayacak kadar önemsediğimiz kardeşlerimizin bir araya gelerek şehrimize kazandırdığı çok kıymetli bir akademiyi bugün açıyoruz” ifadelerini kullandı.
“İNŞALLAH BU BAŞLANGIÇ UZUN YILLAR DEVAM EDER”
Kütahya Belediyesi Kültür Sanat Akademisi’nin açılışına kadar gelen süreci aktaran Başkanımız Işık, “Yaklaşık bir buçuk yıl süren bir araştırma sırasında 6-7 farklı ilin konservatuvar ve kültür sanat akademileri ziyaret edildi ve incelendi. Bu sürecin sonunda bir kültür sanat şehri olan ilimizin kültür sanat yapısı da göz önüne alınarak bir yönetmelik hazırlandı. 5 ay kadar önce meclisimizin oluruna sunulan yönetmeliğimiz meclisimizde oy birliği ile kabul edilerek resmi statü kazandı. Akademimiz iki ay önce yapılan yetenek sınavları neticesinde gerekli baraj puanı almayı başaran yüzün üzerindeki öğrencimiz, 12 akademisyenimiz, 8 kişilik yönetim kurulu, 7 kişilik disiplin kurulu ve 5 personelimizle fiili olarak eğitim öğretim hayatına başlamış olup devam etmektedir. Ocak ayının ortalarında yapılacak olan sınavların ardından güz dönemi eğitimimiz sona erip bahar dönemi eğitim öğretimi için yine yetenek sınavları sonrası öğrenci alımı ile sürecimiz devam edecektir. Yaklaşık bir yıl kadar önce oluşumları başlamış olan Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği Kadın Sesleri, Halk Dansları ve üç ayrı grup halinde çalışmalarını sürdüren Tiyatro icra topluluklarımız akademimizin kurulması ile birlikte akademi bünyesine dâhil edilerek çalışmalarına düzenli olarak devam etmektedirler. Akademimiz, 2023/2024 Güz döneminde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Halk dansları, Tiyatro ve Çalgı eğitimi olmak üzere 5 ana dalda eğitim vermektedir. Ancak yönetmelik gereği şehrimizin sosyokültürel yapısı da göz önünde bulundurularak zaman içerisinde ihtiyaç oluşması halinde farklı alanlarda da bölümlerin açılması mümkün olacaktır. Kültür Sanat Akademimizde, başarılı akademisyenlerle öğrencilerimizi buluşturarak, çeşitli kurumlarımızla da iş birliği protokolleri imzalanacaktır. İnşallah bu başlangıç hiç ara verilmeden bu şehre yakışan şekilde uzun yıllar devam eder” dedi.
İKİ RAHMETLİ AHMET’İN ŞEHRİ
Kütahya’mızı, iki Ahmet’in şehri olarak tanımladığını söyleyerek sözlerine devam eden Başkanımız Işık, “Böyle bir binanın belediyemize dolayısıyla akademimize kazandırılmasında emeği geçen İl Özel İdare Sekreterliğimiz, Valiliğimiz ve İl Genel Meclisi üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız bu binanın akademi için uygun olduğunu söyleyince biz de gerekli girişimlerimizi yaptık. Sağ olsunlar tüm yetkililerimiz bu konuya duydukları hassasiyet nedeniyle binanın kullanım hakkını belediyemize vererek bu oluşumu başlatmış olduk. Bu nedenle kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, meslek odalarımızın belediyemizle olan ilişkilerinde gösterdikleri olumlu yaklaşım şehrimize birçok şeyi kazandırdı, bu eser de bunlardan birisi. Ben şehrimizi tanımlarken iki rahmetli Ahmet’in şehri olarak tanıtıyorum şehrimizi. Birisi Ressam Ahmet Yakupoğlu, diğeri de Hisarlı Ahmet. Hisarlı Ahmet’in yaşadığı ve büyüdüğü evin restorasyonuyla ilgili Valiliğimizdeki toplantıda gerekli ödenekleri oluşturduk. Orayı da şehrimize kazandıracağız. Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun gerek müzesi gerekse de üniversitemize bağışlamış olduğu eserleri ve ayrıca kendi çocukluğunun geçtiği binanın yine bir müze olarak değerlendirilmesi konusunda bir ay kadar önce açılışı gerçekleştirdik. Şehrimizin büyükleri dışında, dışarıdan onları analiz eden birkaç kişiyi dinlediğimde ki en son o müzenin açılışında İstanbul’daki bir üniversitede görevli öğretim üyemizin Ahmet Yakupoğlu ile ilgili anılarını paylaştığında bu şehrin ne kadar kıymetli ve şanslı olduğunu bir kez daha teyit etmiş olduk. Bu marka isimlere sahip çıktıkça Kütahya daha da markalaşacaktır. Kütahya zaten bir marka ama bunu dünyaya tanıtacak değerler inşallah daha da çoğalır. Buradan mezun edeceğimiz öğrencilerimiz, sanatçılarımız inşallah yeni Ahmet Yakupoğlular, yeni Hisarlı Ahmetler olurlar, yeni sanatçılarımız olurlar. Biz sadece Kütahya Belediyesi’nin, burada resmi 270 bin, gayri resmi yaklaşık 300 bin kişinin ortak mekânı ve herkesin her kuruşunda hakkı olan bir kurumun temsilcileriyiz. Millerimizin vekaletiyle 5 yıl kadar önce devraldığımız bu görevi layıkıyla ve alnımıza şükürler olsun bir leke sürdürmeme gayretimizle bugüne kadar getirdik. Bundan sonra da aynı hassasiyetle bu yaklaşımımız devam edecek.
Emeği geçen herkese, küçüğünden büyüğüne teşekkür ediyorum. Şehrim adına Allah hepsinden razı olsun diyorum. Bir kez daha hayırlı olsun dileklerimle sizleri saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Fotoğrafları Paket Halinde İndirmek İçin Tıklayınız. Kütahya,Kütahya Belediyesi
belediye365.com