Tarih: 01.01.0001 00:00 943

'maymun çiçeği' için küresel acil durum ilanı verildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgınını küresel acil durum ilan etti. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

 

DSÖ uyarılarını yaptı

Dünya genelindeki maymun çiçeği vakalarının çoğunluğunun eşcinsel ve erkeklerle birliktelik yaşayan erkeklerde ortaya çıkması sebebiyle daha önce açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, AIDS'de daha önce yaşananlara atıfta bulunup yaklaşan tehlikeye dikkat çekmişti. DSÖ, açıklamasında hastalığın bir topluluğa mal edilmesinin maymun çiçeği virüsünün yayılmasına olanak sağlayacağını, risk grubuna girmediğini düşünen kişilere de hastalığın bulaşmasını hızlandıracağını vurgulamıştı. Hem DSÖ hem de CDC, 8 yaş altı çocuklarda maymun çiçeğinin tehlikeli olabileceğini ve ölümle sonuçlanabileceğine dair açıklama yaptı.

 

Hastalık Nasıl Bulaşıyor?

 

Maymun çiçeği hastası veya virüsünü kapmış bir kişiyle yakın cilt temasıyla virüsün bulaştığı ifade edildi. CDC çocuklar söz konusu olduğunda, bulaşmanın 'tutma, sarılma, besleme ve ayrıca havlu, yatak takımı, bardak, mutfak eşyaları gibi ortak eşyaların kullanımı' vasıtasıyla olabileceğini vurguladı. Yetkililer, iki küçük çocuğa nasıl bulaştığı konusunda araştırma yapıldığının altını çizdi.

 

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiyor. İlk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor. Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor. Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika’da ölümlere neden olduğu bildirilmişti. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı.

 

Dünya’da Vaka Sayısı Artıyor

Son açıklanan rakamlara göre dünya genelinde maymun çiçeği virüsü 65 ülkede görüldü. Toplam vaka sayısı ise 15 bin 600 oldu.ABD'de dün itibariyle iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesiyle bugün açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ek maymun çiçeği aşısı sipariş ettiklerini ve test kapasitesinin artırdıklarını açıkladı. ABD sağlık yetkilileri, 2023'ün ortasına kadar 6.9 milyon dozdan fazla aşının teslim edileceğini belirtti.

 

 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.