Fethiye Belediyesi ve hayırsever iş insan Niyazi Mete tarafından, otizmli bireylerin sosyal etkinliklerini çoğaltarak eğlenmeleri ve toplumla kaynaşmaları amacıyla planlanan “Niyazi Mete Otizm Parkı” projesinin temel atma töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Fethiye Belediyesi’nin 2023 Kasım ayı olağan Meclis toplantısında, hayırsever iş insanı Niyazi Mete tarafından Fethiye Belediyesi’nin belirleyeceği bir park alanına otizm merkezi yaptırılması ve süreci yürütmesi için Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya tam yetki verilmesi kararlaştırılmıştı. Daha sonra ise, 2023 Aralık ayında, Mete Şirketler Grubu ile Fethiye Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalanmıştı. Tamamlanan tüm teknik ve idari çalışmaların ardından, Niyazi Mete Otizm Parkı’nın temel atma töreni bugün coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.
Temel atma programına; Bodrum Belediye Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Aras, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Muğla eski milletvekilleri, hayırsever iş insanı Niyazi Mete, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Koyuncu, Gelecek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Selim Yılmaz gibi siyasi parti temsilcileri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve üyeleri, bazı mahalle muhtarları, CHP’li Belediye Meclis üyesi adayları ve yüzlerce vatandaş katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan emekli öğretmen, Fethiye Otizm Derneği Başkanı Fatma Dilek Yüksel; “Bizler Fethiye Otizm Derneği’ni kurarak, otizmli bireylerimize destek vermek istedik. Fethiye’de yaşayan otizmli birey sayısının 1000 kişiyi geçtiğini düşünmekteyiz. Ülke geneline baktığımızda ise her 54 çocuktan biri otizmden etkilenmektedir. Fethiye Belediyesi sesimizi duydu. Hayırsever iş insanı Niyazi Mete’nin de büyük destekleriyle bugün parkımızın temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” dedi.
Muğla Büyükşehir Başkan adayı Ahmet Aras ise, “Çok kutsal bir amaç için buraya toplandık. Geçen gün yaptığımız proje tanıtım toplantısında da eşitlikten bahsetmiştim. Dezavantajlı grupların eşitliğini sağlamamız bizim boynumuzun borcudur. Mutlu bir ülkede ve şehirde yaşamak istiyorsak, bunun gibi değerli yatırımları yapmak zorundayız. Otizm Merkezleri, Otizm Parkı yapmalıyız, mevcutların sayılarını arttırmalıyız. Bodrum Belediye Başkanı iken, Kadın Sığınma Evi’ni Bodrum’a kazandırmıştık. Bu sayede yüzlerce kadın ve çocuğu koruma altına almış, şiddetten korumuştuk. Bu ve buna benzer çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi ile Fethiye Belediyesi, nasıl şimdiye kadar önemli işlere imza attıysa, bizler devam edeceğiz. Başkanımız Alim Karaca ile birlikte elele kolkola çalışarak Fethiye’ye büyük hizmetlerde bulunacağız” dedi. Aras konuşmasında Alim Karaca ve Niyazi Mete’ye tekrar tekrar teşekkür ederek, projede emeği geçen herkesi kutladı.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise; “Fethiye’nin her yerinde açılışlar ve temel atma törenleri gerçekleştiriyoruz. Bugün yaptığımız Otizm Parkı’nda büyük emeği olan hayırsever iş insanı Niyazi Mete’ye çok teşekkür ediyorum. O kadar mütevazı bir insan ki, bugün konuşma bile yapmak istemedi. Gerçekten çok değerli bir büyüğümüz.
Görev süremiz boyunca 2 yıl pandemiyle uğraştık, üzerine depremler, halen devam eden ekonomik kriz. Ancak hiçbir zaman bahanelere sığınmadık. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını Fethiye’ye yaptık. Fethiye’de iki adayın toplamı kadar oy alacağız. Ancak rehavete düşmek yok, 31 Mart akşamına kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Karaca konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 38 çocuktan biri otistik doğuyor. Bölgemizde 1500 kadar otistik çocuğumuz var. Bu proje önümüze geldiğinde tereddüt bile etmedik. İnşallah sadece 3 ay sonra da açılışını yine hep birlikte yapacağız” dedi.
Konuşmaların ardından; Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Aras, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, iş insanı Niyazi Mete ve katılımcılar temel atma törenine geçtiler.
Otizm Parkı inşaatının yaklaşık 3 ay içinde bitirileceği ve tahmini bütçesinin 10 milyon TL civarında olduğu öğrenildi.
OTİZM NEDİR?
Otizm, üç yaşından önce başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin çevresiyle sözel ya da fiziksel olarak uygun ilişki kuramamasına neden olan bir rahatsızlık olarak biliniyor. Otizm, sosyal etkileşim ile iletişime zarar veren sınırlı ve biçimsel olarak tekrarlanan davranışlara yol açıyor, beynin gelişimini engelliyor. Bugün iyibarıyla otizmin dünyada henüz tedavisi bulunabilmiş değil, ancak otizmli bireyler yalnızca kaliteli ve yoğun bir eğitimle toplumsal hayata entegre edilmeye çalışılıyor.