Ölümcül tür Koni salyangozlarına dikkat

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde görüldüğü iddia edilen Koni salyangozları zehirli bir yumuşakça türü.

Ölümcül tür Koni salyangozlarına dikkat

Yüzlerce salyangoz türünün içinde en zehirlisi olarak bilinen bu yumuşakçaların en çok görüldükleri yerler ise Avustralya, Asya Pasifik Okyanusu ve Endonezya. Ancak uzmanlar, Kızıldeniz aracılığıyla bu canlıların Akdeniz’e kadar ulaşabileceklerini ifade ediyor. Gündüzleri suda kumda saklanan, geceleri suda avlanan bu ölümcül canlılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade, konuyla ilgili detayları paylaştı.

 

Koni salyangozu nedir?

Koni salyangozları, eşsiz desenli kabuklara sahip okyanus canlılarıdır. Avuç içi kadar büyüklüğe sahip olan Koni salyangozları, kancalarının içinde iki yüze yakın farklı zehir bulunduran iğneler taşır. Koni şeklinde ve mermersi kabukları sebebiyle mermer yüzeyli salyangoz da denilir. Etobur bir canlıdır ve genellikle balık avlanarak beslenir.

 

Koni salyangozu zehirli mi?

Dünyada en zehirli su canlılarından biridir. Zehirleri bir insanı sadece 15 dakika içinde öldürebilir. Kişi, koni salyangozunun soktuğunu hisseder ve genellikle acı duymaz, çünkü iğneleri analjezik yani ağrı kesici özellik taşır. Acı yerine uyuşma veya karıncalanma hissedebilir. Zehirleri, sinir sistemini felç eden nörotoksinler içerir. Ağız kısmında zıpkına benzeyen keskin bir hortumu vardır ve ancak kendini tehlikede htiğinde karşı tarafa saldırır.

Belirtileri nedir?

Salyangozun sokması sonrası, eğer güçlü bir zehir aktarımı olmuşsa yukarıda da bahsettiğimiz gibi ne yazık ki kişi hayatını kaybedebilir. Daha düşük bir zehir vücuda girdiğinde ise kişide şiddetli baş ağrısı, ateş, kusma, böbrek yetmezliği görülebilir. Hatta bazı salyangozlarda kanı pıhtılaştıran zehir çeşitleri bile bulunabilir.

 

Sokma sonrası tedavi yöntemi nedir, nasıl korunmak gerekir?

Koni salyangozları için üretilmiş bir anti-zehir ya da ilaç yoktur. Böyle bir olayla karşılaşıldığı durumda zehrin enjekte olduğu noktaya herhangi bir madde sürülmemeli, zehirle temas olmamalıdır. Hasta hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve acil müdahale edilmelidir. Doktorların yapabileceği öncelikli müdahale, toksinlerin yayılmasını önlemek ve toksinleri enjeksiyon yerinden çıkarmaya çalışmak olabilir. Ancak tedbir amaçlı olarak, şekli ve renkli kabukları sayesinde kolaylıkla tanınabilecek koni salyangozları ile karşılaşıldığında temas edilmemesi gerekmektedir.

 

MEDLINE ACİL SAĞLIK Hakkında

 

Acil sağlık hizmetine bütünlük anlayışı içinde yaklaşarak, hizmet kalitesi, deneyimi ve donanımı ile kurumsal bir marka olan Medline, Türkiye’nin ilk özel mobil sağlık hizmeti veren firmasıdır. Kurulduğu 1995 yılından itibaren hastane öncesi acil sağlık hizmetlerini üstlenen Medline, 2009 yılından itibaren sadece acil sağlık alanında değil, kişilerin “mobil sağlık” ve “acil durum” ihtiyaçlarını da kapsayan yerinde sağlık hizmetlerini de bünyesine katarak daha geniş bir yelpazede hizmet sunmaya başlamıştır. Esas Holding şirketi olan Medline, 365 gün 24 saat Telefon ile Tıbbi Danışmanlık, Doktorlu Kara Ambulansı, Revir ve Sabit Nokta Sağlık Hizmetleri, Evde Sağlık Hizmetleri ve Bireysel Hizmet Paketleri (eve doktor, eve hemşire, evde ya da işyerinde tetkik, checkup, medikal malzeme/tıbbi cihaz tedarik edilmesi), Hava Ambulansı Organizasyonu hizmetlerini vermektedir. Detaylı bilgi için www.medline.com.tr adresini ziyaret ediniz.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Anahtar Kelimeler: MEDLINE ACİL SAĞLIK
Tarih: 02.07.2022 19:07
  • Perşembe 16.2 ° / 12.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.5 ° / 14.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.5 ° / 14.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.