Tarih: 01.01.0001 00:00 1835

Seçim Geçti, Cezalar Yağmaya Başladı

İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen araçlara yazılan cezaları Meclis gündemine taşıdı.

Seçim Geçti, Cezalar Yağmaya Başladı

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen dingil mesafesi 3.19 metreden büyük olan araçlara kesilen fahiş cezaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması isteğiyle verdiği yazılı soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Dr. Ali Şeker “Üçüncü köprü için verilen gerçekleşmesi imkansız hazine garantili geçiş sayıları tutmayınca, zorla trafiği yönlendirmeye başladılar. Fahiş trafik cezaları kesiliyor. Bir taraftan vatandaşlar ceza baskısıyla üçüncü köprüye yönlendiriliyor, diğer taraftan sarayın bütçesindeki delik vatandaşın cebinden yamanmaya çalışılıyor” dedi.

1973’de açılan Boğaziçi Köprüsü ve 1988’de açılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile karşılaştırıldığında en yüksek geçiş ücretinin kamu-özel ortaklığı ile yapılan Üçüncü Köprü ve Osmangazi Köprüsü’nde olduğunu belirten Dr. Ali Şeker, bu köprüler için verilen yüksek geçiş garantilerinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığının anlaşılması üzerine, UKOME kararlarıyla araçların zorla yeni köprüye yönlendirildiğini söyledi. Şeker “15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 8.75 TL’ye geçen birinci sınıf araçlar üçüncü köprüden 13.35 TL’ye geçiyorlar. Üçüncü köprüden geçmek ve merkeze dönmek için kat edilen mesafede harcanan yakıt tutarıyla bu maliyet daha da artmaktadır. 2-3-4-5 sınıf araçlarda bu maliyet daha da fazla büyümektedir. Osmangazi Köprüsü için yapılan anlaşma ise bütünüyle rezalettir. Birinci sınıf araçlar Osmangazi Köprüsü’nden geçerken 71.75 TL ücret öderken; işletmeye verilen araç başına 35 dolar + KDV hazine garantisi nedeniyle ortaya çıkan araç başına 130.48 TL fark devletin kasasından, yani o köprüden geçsin geçmesin vatandaşlardan toplanan vergilerden ödenmektedir.” ifadelerini kullandı.

İBB Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 2.11.2016 tarihinde 2-3-4 ve 5’nci sınıf araçların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişlerinin yasaklandığını ve bu araçların Üçüncü Köprü’ye zorunlu olarak yönlendirildiğini belirterek, o tarihten sonra aks mesafesi 3.19 metreden büyük tüm araçlara cezalar kesildiğini ve bu cezaların son bir ay içerisinde vatandaşlara ulaşmaya başladığını aktaran Şeker, “Vatandaşların anlattığına göre bu yasaklama ile ilgili yeterli duyurular yapılmamış. Kesilen cezalar çok yüksek. Vatandaşın aracının değeri 50 bin TL, kesilen ceza 100 bin liranın üzerinde. 2016’dan bu yana, onlarca defa Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen ve bu nedenle yüzbinlerce lira ceza kesilen araç sahipleri var. Vatandaşların bu cezaları ödemesi imkansız hale gelmiş durumda. Olayın başka bir vahim yanı, 2016 yılından bu yana kesilen cezaların, 2018 24 Haziran seçimlerinden sonra ulaşmaya başlaması. İktidar bu durumdan kaynaklanacak olumsuz düşüncenin seçimlere yansıması olasılığını bile hesap etmiş anlaşılan. Şimdi de bir taşla birkaç kuş vurmanın hesabındalar. Bir yandan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü 2-3-4-5. Sınıf araçlara kapatıp, Üçüncü Köprüye verilen garantiyi tutturmaya çalışıyorlar. Diğer yandan da, para yetiştiremedikleri sarayın bütçesindeki delikleri vatandaşın cebinden yamamaya çalışıyorlar” dedi.

Vatandaşların yaptıkları eylemlerle kesilen cezaları ödemelerinin mümkün olmadığını belirttiklerini ifade eden İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker soru önergesinde Bakan Turhan’a bu cezaların iptal edilip edilmeyeceğini sordu. Şeker’in cevap istediği diğer sorular ise şöyle sıralandı:

  • İlgili UKOME kararının alındığı günden bugüne dek ceza kesilen araç sayısı ve toplam ceza tutarı ne kadardır?
  • Halihazırda ciddi bir ekonomik sıkıntı ile yaşamlarını idame ettirmeye çalışan vatandaşlarımıza ciddi yükler getiren bu cezaların iptal edilmesi düşünülmekte midir?
  • Vatandaşlarımızın ilgili UKOME kararı hakkında gereği gibi bilgilenmesini sağlamak amacıyla ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
  • İlgili cezaların kesildiği tarihten neredeyse 2 yıl sonra gönderilmeye başlanmasının sebebi 24 Haziran seçimleri öncesi vatandaşların tepkisini çekmemek midir?
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açıldığı tarihten bugüne dek köprüden geçen araç sayısının aylara göre dağılımı nasıldır?
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açıldığı tarihten bugüne dek köprüden geçen toplam araç sayısı kaçtır?
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne verilen günlük ve yıllık araç geçiş garantisi sayısı kaçtır? Bu garantinin ne kadar altında kalınmıştır?
  • Sözleşme gereğince garanti edilen araç geçişi sağlanamadığı takdirde araç başına ödenecek tutar ne kadardır? Hangi para pirimi üzerinden sözleşme yapılmıştır? Sözleşme yapıldığı günün ilgili kur değeri ne kadardır?
  • Zorunlu geçiş uygulamasına rağmen, bugüne dek garanti edilen araç geçiş sayısı sağlanamadığı için ödenen toplam ücret ne kadardır?
  • Zorunlu geçiş uygulamasına rağmen garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılamadı ise oluşan bu kamu zararına sebep olanlar hakkında herhangi bir adli ya da idari işlemde bulunulması düşünülmekte midir?
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araç sayısını artırmak için başlatılan zorunlu geçiş uygulamasına son verilmesi düşünülmekte midir?

 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.