Su, Gıda ve Gediz Havzası” Programı Manisa’da Düzenlendi
Manisa’da, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) “Dünya Gıda Günü” etkinlikleri kapsamında, “Su, Gıda ve Gediz Havzası” başlıklı program düzenlendi. Programa, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu ve MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik de katıldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) “Dünya Gıda Günü” etkinlikleri kapsamında “Su, Gıda ve Gediz Havzası” başlıklı programı Manisa’da düzenlendi. Programa, Manisa Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, MASKİ Projeler Dairesi Başkanı Bircan Kaynak, MASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mümin Deniz, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, MASKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığından Şube Müdürü Recep Günay ile ilgili kurumların temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Dünya Gıda Günü ve Gediz Havzası Eylem Planı ve Su Verimliliği ile ilgili video gösterimi yapıldı.
“Suyu verimli kullanmak ve kirletmeme yollarının geliştirilmesi lazım”
Programda konuşma yapan Manisa Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Dünya’da üretilen gıdanın yüzde 17’sinin israf edildiğini belirtti. Suyun gıda üretiminin en önemli girdisi olduğuna işaret eden Kaynar, suyu verimli kullanma, kirletmeme yollarının geliştirilmesi ve daha iyi bir su yönetimi ile iyi bir geleceğin inşa edilebileceğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan ise Gediz Havzasının Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin etkisi altında olan Gediz Havzasını ve suyunu gözümüz gibi korumak zorundayız. ” ifadelerini kullandı.
“Suyun sınırsızmış gibi tüketilmesi pek çok soruna yol açıyor”
Programda konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, sınırlı doğal kaynak olan suyun sınırsızmış gibi tüketilmesinin pek çok soruna yol açtığını belirterek, “Suyun aşırı çekimi, kirlilik ve iklim değişikliği nedeniyle temiz ve kaliteli suya erişim zorlaşıyor. Su kıtlığı günümüzün en önemli kalkınma sorunlarından bir tanesi. Türkiye artık su zengini olan bir ülke değil, su stresi altındaki ülkelerden biri. Tıpkı Orta Asya ülkelerinde olduğu gibi. 2050 yılına gelindiğinde su kaynaklarımız etkin kullanılmazsa artan nüfus ve gıda üretimi nedeniyle suyun tüketimi daha da artarsa su kıtlığı çeken ülkelerden birisi olabiliriz” dedi.
Gediz Havza Yönetim Heyeti toplantısı da yapıldı
Programda MASKİ Genel Müdürlüğünün il genelinde hayata geçirdiği Atıksu Arıtma Tesisleri yatırımlarının büyük öneme sahip olduğu belirtilerek teşekkür edildi. Konuşmaların ardından, FAO Toprak ve Su Uzmanı Sara Marjani Zadeh’in “Entegre su ve toprak yönetimi” ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu’nun “Gıda arzı güvenliği için toprak ve su yönetimi” konulu sunumları gerçekleştirildi. Program Gediz Havza Yönetim Heyeti toplantısı ile devam etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.