Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazeteci Murat Çiçek'in sunduğu 24 TV'de 'Açık Görüş Özel' programında açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye ile İsrail ticareti iddialarına ilişkin "Hükümetin sürekli 'İsrail'le ticaret' suçlamalarıyla sıkıştırılmak iste
Bakan Bolat'ın açıklamalarından satır başları:
Türkiye'nin her zaman Filistin davasının yanında yer aldığını belirten Bakan Bolat, "İsrail'in Gazze'ye yönelik katliam boyutundaki zalimce saldırıları karşısında Türkiye, her platformda gereken aksiyonları gösterdi ve göstermeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"İddialar Seçime Günler Kala İktidara Oy Kaybettirme Çabaları"
Sosyal medyadaki 'Türkiye, İsrail'e silah satıyor' manipülasyonları hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, "Bu tarz haberler terör örgütleri ile bağlantılı sitelerde verilmişti. Bunlar Türkiye'nin silah ve mühimmat satıyormuş gibi bir suçlanma şekliydi. Bir kere sitelere bakacaksınız bunlar güvenilir siteler mi? Bunlar devlete savaşa açan siteler. Bunların haberlerine ilk bakışta inanmak son derece yanlıştır. Biz araştırdık bulduk. İletişim Başkanlığı ile konuyu paylaştık. Milli Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığımız açıklama yaptı. Bu iddialar yurt dışı kaynaklı devlete düşman siteler tarafından kurgulanan manipülasyonlardır. Seçime günler kala iktidara 1-2 puan oyunu düşürebilir miyiz çabaları bunlar. " dedi.
"İsrail İle Karşılıklı Ticaret Yüzde 33 Azaldı"
Bakan Bolat, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Hükümetin sürekli 'İsrail'le ticaret' suçlamalarıyla sıkıştırılmak istenmesi, bazı marjinal siyasi unsurların ve terör örgütlerinin "fake" hesaplarıyla yapılan itibarsızlaştırma çabalarıdır. Bunu İsrail istihbaratı da destekliyor. Alt kategoriye baktığımızda birisi jel yakıtı biri de çakmak gazı çıktı. Silah mühimmatı denilen şey balıkçılıktaki zıpkın.”
“7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırısı başladıktan 20 Mart'a kadar olan tarihte karşılıklı ticaret yüzde 33 azaldı. Hükümet, kamu kurumları ve devlet şirketleri olarak asla İsrail firmalarıyla ticaret yapılmıyor. Biz Filistin devletini ve hükümetini tanıyoruz. Batı ve birçok ülke tanımıyor."
"Fahiş Fiyat’a Geçit Yok”
Pandemi sonrası yaşanan fahiş fiyatlar hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, "Covid geldi, üretim düştü. İnsanlar karantinada, evlerde kaldı. Fabrikalar kapandı. Arz-talep zincirlerinde büyük kopmalar meydana geldi. Tüm bunlar yaşanırken ağır bir deprem meydana geldi. Bu depremin de 105 milyar dolar maliyeti geldi. Bu yaklaşık 2,5- 3 senede ödenecek çok önemli bir maliyet. Bir de bunun yükü ile karşı karşıya geldik." şeklinde konuştu.
Vatandaşların stokçuluk ve karaborsacılık faaliyetlerine maruz kalmamaları için ihracattan taviz verildiğiniz söyleyen Bolat, "Fahiş fiyatla mücadele, zararlı ürünler, tüketiciyi aldatmaya yönelik ürünler, yanıltıcı-aldatıcı reklamlarla mücadele alanında denetimlerimizi yapıyoruz. Özellikle gıda ürünleriyle alakalı olarak da Tarım Bakanlığımızın denetim ekipleriyle birlikte hareket ediyoruz. Devlet olarak vatandaşımızın, stokçuluk veya karaborsacılık faaliyetlerine maruz kalmaması için ihracattan taviz veriyoruz." ifadelerini kullandı.
Enflasyonla Mücadele Mesajı
Enflasyonla mücadele ile ilgili de net mesajlar veren Bakan Bolat, "Hükümetimiz bununla ilgili olarak, orta vadeli programla, enflasyonla mücadele için yoğun bir çaba içerisinde. Bunu yaparken birçok dengeyi bir arada götürmek zorundasınız. Denetimlerimiz hiç hız kesmiyor, ara vermiyoruz. 2023 yılının başından bu yana 14 ayda toplamda 850 milyon liralık cezalar uyguladık. Yüzbinlerce ürünü denetledik." ifadelerini kullandı.
"Hedefimiz Cari Açığı 30 Milyar Doların Altında Tutmak"
Türkiye'nin ihracatta yükseliş ivmesini yakaladığını ifade eden Bakan Bolat, "Haziran'dan bu yana, eylül hariç ihracatımızı her ay geçen yılın aynı ayına kıyasla artırmayı başardık. Hedefimiz cari açığı 30 milyar doların altında tutmak. Dış ticaret açığımızı azaldıkça, cari işlemler açığımızı azalttıkça döviz yeterliliğimiz artacak. Döviz kuru baskı altında kalmayacak. Bu sene ki hedefimiz, mal ihracatında 267 milyar dolar. Hizmetler ihracatındaki hedefimiz 110 milyar dolar." dedi.
"Bu Finansal Terördür"
"Dış ticaret açığımızı azalttıkça, döviz yeterliliğimiz artacak." diyen Bakan Bolat, "Döviz kuru baskı altında kalmayacak. Her seçim öncesi yapıldığı gibi ben buna 'finansal terör' diyorum, yurt dışındaki kaçakların ekonomiyi sabote etmek için 'dolar şuraya çıkacak' açıklamalarıyla amaçları, ekonomiyi ve finansal istikrarı sabote etmek. Ekonomiyi sabotaj suçtur. Bu bir finansal terördür." şeklinde konuştu.
"Türkiye Yatırım Yapmak İçin İdeal Bir Ülke"
Sözlerine devam eden Bakan Bolat, "Gerek Batı Avrupalılar, gerek Amerikalılar, gerek ise Körfez'in zengin ülkelerinin sanayicileri, yatırımcıları Türkiye'yi yatırım yapmak için ideal bir ülke olarak görüyorlar." dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.