Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığında Türkiye’nin girişimcilik, teknoloji ve ihracat alanlarında gelişimine katkı vermek amacıyla hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evleri’nin başarılı girişimcileri ödüllendirildi. T.C. Ticaret Bakanlığı’nın himayelerinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Türkiye’nin Girişimcileri Ödül Töreni’ne Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminden 500’ü aşkın katılım gerçekleşti. Gecenin açılış konuşmalarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici gerçekleştirirken, TİM-TEB Girişim Evleri’nden 10 başarılı girişimci ödüle layık görüldü. Ayrıca, İyilik Kolyeleri ile sosyal girişimcilik alanında Ayşe Arman ve Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği Başkanı Ali Erkin; İlham Veren Girişimciler Ödülünü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ise Ekosisteme Değer Katanlar Özel Ödülünü aldı.
Gecede konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, başta kadın girişimciler olmak üzere girişimciliğe çok önem verdiğini belirterek, “Türkiye’nin 21. Yüzyılda müreffeh geleceğini, Türkiye’nin girişimcilik kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik bir ekonominin yüklemidir. Yüklem olmadan cümle kuramazsınız. Yeni ürünler, yeni iş yapma teknikler ve yenilikçi fikirler girişicilerin eseridir. Girişimci zihinler bir ülkenin zenginleridir. Bu girişimci fikirleri harekete geçirecek tüm yaratıcı fikirleri desteklemeli, yüreklendirmeli ve girişimci zihinler için gerekli ekosistemi yaratmak için her türlü çabayı birlikte göstermeliyiz. Bu nedenle TİM ve TEB’in hayata geçirdiği ve bugün 10 ilimizde faaliyet gösteren Girişim Evleri’ni Bakanlık olarak çok önemsiyor ve destekliyoruz” dedi.
“Girişim Evleri’nde 650’den fazla girişimci yetişti”
TİM Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada 2018 Küresel Girişimcilik Endeksi’ne göre Türkiye’nin 137 ülke arasında 37. sırada yer aldığını, “start-up yetenekleri” ve “yenilikçilik”te ise çok daha üst sıralarda olduğunu söyledi. 2015 yılında TEB ile yola çıkarak Türkiye’nin geleceğine ışık tutan girişimcilere katkı sağlayacak TİM-TEB Girişim Evleri’ni açmaya başladıklarını belirten Gülle, bugüne kadar 650’den fazla girişimci yetiştirdiklerini vurguladı.
TİM-TEB Girişim Evleri bünyesinde yer alan girişimcilerin geçtiğimiz yıl 330 milyon TL ciroya ulaştığını, ihracatlarının ise her geçen gün katlanarak arttığını belirten Gülle, girişimcilerin bir çok teknolojik gelişmeyi başarıyla tamamladığını vurguladı. Bir girişimcinin, yapay zeka teknolojisi ile geliştirdiği akıllı enerji yönetim sistemi ile karbon emisyonlarını 500 bin ton azalttığını, bir başka girişimcinin, demiryolu, rüzgar tribünü, denizcilik gibi alanlarda yapay zeka ve bulut tabanlı bir yazılım ile arıza erken uyarı sistemleri geliştirdiğini, bir diğer girişimcisinin ise kronik açık yaraların hızlı ve etkin tedavisini sağlayan bir yara örtüsü geliştirdiğini söyledi.
TİM Başkanı Gülle, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ı ilk kez ziyaret ettiklerinde kendilerine verdiği ilk talimatın “Girişimcilik üzerine gerçekleştirdiğiniz çalışmaları artırın, yeni girişimcilik projeleri hayata geçirin” olduğunu söylerken, TİM’in bu yönde yaptığı çalışmalara yenilerini ekleyeceğini ve yeni nesle, “iyi bir iş bulma hedefini” değil, “iyi bir fikir ile iş kurma hedefini” göstereceklerini vurguladı.
TİM ile işbirliğimizle girişimcilere desteğimizi artırarak sürdürmekteyiz”
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise yaptığı konuşmada; “Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan bir kelime var; o da girişimcilik” diyerek şunları söyledi: “Girişimciliğin önümüzdeki dönemde en önemli kelimelerden biri olacağını düşünüyorum. Türkiye’yi bulunduğu yerden daha da ileriye taşıyacak olan girişimcilik ruhu ve anlayışıdır.” Türkiye’nin inovasyonda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Leblebici, “Bugün Türkiye ürettiği askeri ve tıp teknolojileriyle, girişimcileriyle ve ihracatçılarıyla dünyada önemli bir konumdadır. Ve bu alanda ayak sesleri gümbür gümbür duyulan bir ülkedir. Bizim girişimcilik ruhumuzu koruyarak ve girişimciliği destekleyerek bu ekosistemi daha ileri taşımamız lazım” dedi.
Konuşmasında, girişimcilik ekosisteminin gelişmesi yönünde TİM ile gerçekleştirdikleri iş birliğinden gurur duyduklarını belirten Leblebici şöyle devam etti: “TİM ile yaptığımız işbirliği ile Türkiye’de girişimciliği doğudan batıya, kuzeyden güneye çok sayıda ilde girişim evi açarak ve girişimcileri bir araya getirerek geliştirmeye çalışıyoruz. Ekosistemi geliştirmek bizim için çok önemli. Biz bu anlamda Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin en büyük bankasıyız. Girişimcilik zordur, sabır gerektirir. Sabır gerektirdiği kadar da destek gerektirir. Biz TİM ile işbirliğimizle girişimcilere bu desteği vermek için çalışmalarımızı artırarak sürdürmekteyiz. Çünkü ülkemizin daha da ileriye gitmesi, daha rekabetçi olması girişimcilerle mümkündür.‘’
Türkiye’nin En Başarılı 10 Girişimcisi
Gecede Türkiye’nin en başarılı 10 girişimcisi, ödüllerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici’den aldılar.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen girişimcisi ödülünü Delphisonic,
En yüksek ihracata ulaşan girişimci ödülünü REM People,
En fazla ülkeye ihracat yapan girişimci ödülünü Miops,
En fazla yatırım alan girişimci ödülünü Segmentify,
En motive edici başarı hikâyesi ödülünü Dermis Pharma,
Uçtan uca girişimcilik ödülünü Indisera,
Anka Kuşu-küllerinden doğanlar ödülünü Scotty,
İlk göz ağrısı ödülünü Gastroclub,
Çevreye en duyarlı girişim ödülünü Reengen,
En başarılı kadın girişimci ödülünü Artge aldı.
İlham veren girişimciler ödülü Yazar Ayşe Arman ve Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin’e verilirken, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine yaptıkları katkılardan dolayı İTÜ ve ODTÜ’ye özel ödül takdim edildi. İTÜ’nün ödülünü İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ODTÜ’nün ödülünü ise ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil aldı.
Ödül Alan Girişimciler
TİM-TEB Girişim Evleri Hakkında:
İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Edirne, Bursa, Konya, Mersin, Trabzon ve Erzurum olmak üzere 10 ilde faaliyet gösteren TİM–TEB Girişim Evleri; kapsamlı programları ile yenilikçi, yüksek katma değerli ve ihracat potansiyeline sahip girişimcileri geliştirme ve güçlendirmeye yönelik faaliyetlerini sürdürerek Türkiye’nin girişimcilik, teknoloji ve ihracat alanlarında gelişme mücadelesine katkıda bulunuyor. Türkiye’nin en kapsamlı ve yaygın girişimcilik ailesi olan TİM-TEB Girişim Evleri, 3 yılda 650’yi aşkın girişimci yetiştirerek ekonomiye kazandırdı.
TİM-TEB Girişim Evleri, yeni kurulan girişimciler için kuluçka merkezi olarak verdiği hizmetlerin yanı sıra mevcut teknoloji firmalarının ihtiyaç duyduğu iş yönetimi hizmetlerini de sunuyor. Bu yönüyle özellikle çeşitli devlet destekleri ile kurulmuş teknoloji firmalarının kalıcı ve güçlü şirketlere dönüşmesinde önemli bir misyon edinen TİM-TEB Girişim Evleri’nin iş modeli, ülkemizin ihtiyaçlarına en uygun danışmanlık ve eğitim uygulamaları ile sürekli geliştiriliyor. Kuruluş döneminde 3 program türü ile hizmetler yürütülürken, bugün yeni kurulan start-up işletmelerinden, teknolojik ürünler ihraç eden büyük işletmelere kadar geniş bir hedef kitle için 12 farklı uygulama programı bulunuyor. 2018 yılsonuna kadar İstanbul, Ankara ve Kocaeli-Gebze’de 3 yeni merkezde daha açılması planlanan ve 2019 yılında iki yeni programı sunmaya hazırlanan TİM-TEB Girişim Evleri, girişimcilere ofis, mentorluk ve network desteği vermeye devam edecektir.