Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Kimliklendirme Çalışmaları kapsamında, ÇOMÜ, Kaleseramik ve Çanakkale Belediyesi işbirliği ile Seramik Yüzey Kaplama ve Panoların Tanıtımı toplantısı gerçekleştirildi.
Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi binasında 24 Ocak 2024 Çarşamba günü düzenlenen tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve ÇASEM Müdürü Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, Kaleseramik Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Soysal, Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin, birim müdürleri ve proje çalışanları katıldı. Tanıtım toplantısında ilk olarak katılımcılar belediye binasına yerleştirilen seramik eserleri gezerek, proje ve yapım süreçlerine ilişkin bilgi aldı. Eserlerin gezilmesinin ardından Kültür Merkezi Fuaye alanında projenin içeriğine ilişkin bilgilendirmenin yapıldığı video gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimin ardından söz alan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve ÇASEM Müdürü Zümrüt; “Üniversitemiz, Belediyemiz ve Kale Grubu ile güzel bir çalışmaya imza attık. Bu projede yaptığımız işbirliğinin çıktılarını görmekten çok mutluyuz. Teknik anlamda üretim sürecinde A'dan Z'ye tüm aşamalarını sizler ile paylaşmaya çalıştık. Bu projede emeği geçen herkese tek tek teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
"Eserlerin Binaya Bir Kimlik Kazandıracağına İnanıyorum”
Tanıtım toplantısında söz alan ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu ise; üniversite, sanayi ve yerel yönetimin güzel bir işbirliği yaptığını düşünüyorum. Üniversitenin ve özellikle özel sektörün kabiliyetlerinin ve potansiyelinin kente ulaşma noktasında uzun vadede de devam edeceğine inanıyorum. Oluşturulan proje kapsamında özellikle Güzel Sanatlar Fakültemiz Dekanlığı ile belediye arasında bir dizi toplantı ve yerinde tespitler yapıldı. Ortaya çıkan görüş ve tasarımlar dışında da ÇOMÜ, Kale Seramik ve Çanakkale Belediyesi işbirliği ile 3 ayrı proje hazırlandı. Tabi bunların ilki dış mekan için hazırlanan seramik mozaik yüzey kaplama projesiydi. Bu projede Kale Seramik yer ve duvar karolarından geri kazanılmış ürünlerle hazırlanan 90 metre karelik bir çalışma. Bu projenin ilk Çalıştayı tamamlandı, ikinci çalıştayı ise Şubat ayı başında gerçekleştirilecek. Tabi projenin bir diğer ürünleri de biraz önce gezdiğimiz iç cephe seramiklendirme projeleri oldu. Giriş katında Dekanımız Prof. Dr. Yeşim Zümrüt tarafından tasarlanan eserde zeytin teması kullanıldı. Eksi birinci katta bulunan projede dikey bahçe uygulaması ile birlikte üniversitemizin yüksek lisans öğrencisi Sedef Aslan tarafından tasarlanan eser de tamamlanarak yerini aldı. Ben bu eserlerin bu alanlara kimlik katacağına inanıyorum” dedi.
“Tamamız Barışı İfade Eden Zeytin Oldu”
Toplantıda son olarak söz alan Başkan Gökhan ise; “Bu binanın sanatsal bir kimliği de olması gerektiğini ve bu kimlik için de üniversitemiz ve Kale Seramik ile bu işi yapabileceğimizi düşündük. Burada yaptığımız güçlü işbirliği ile binamızın sanatsal olarak da güçlendirebilmek için bir takım hamleler yaptık. Tabi buradaki temamız zeytin oldu. Hem bizim yöremize uygun hem de zeytin uzun yıllar bir ağaç olması ve barışı ifade etmesi açısından zeytin temasını belirledik. Hocalarımızın yönlendirmeleri ile de bu sanatsal yapılar ortaya çıktı. Alt kattaki yapımız ise Sedef Aslan'ın eseri. Tabi çalışmalarımız bunlara sınırlı kalmadı. Üniversitemiz ve Kale Grubu ile birlikte atık seramiklerin kullanılarak eserlerin yapılacağı bir çalışma devam ediyor. Bu çalışma sayesinde de bir çalıştaylar düzenleniyor. Çeşitli üniversitelerin de katıldığı bu çalıştaylar aynı zamanda kentin estetiğine bir katkı sağlayacağı için bizim adımıza çok önemli” dedi.
“Burada Üniversite, Sanayi ve Yerel Yönetim İşbirliğini Görüyorsunuz”
Üniversite, sanayi ve yerel yönetimin bu projede bir araya gelmesinin büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Bugün ayrıca bir mutluluk yaşıyorum. Üniversite, sanayi ve yerel yönetim işbirliğini burada görüyorsunuz. Görüyorsunuz ki bu işbirliği bakın neler meydana getiriyor. Burada 9 üniversitenin katılımı ile bir çalıştay düzenlenleniyor. İşbirlikleri olmadan, birikimlerimizi birbirimize aktarmadan ilerleyemeyiz. Hep ben bilirim, ben yaparımcılıktan bir ilerleme çıkmaz. Ama gördüğünüz gibi işbirliği yapıldığında ortaya neler çıkıyor. Bu bina yerel yönetim binası yani bu kentin binası. Bugün yapılanlar ile de yetinilmemeli. Bu bina her an dönüşüme açıktır. Bu binadan üniversite de yararlanacak ve üniversite öğrencileri ve akademisyenleri de bu binaya katkı sunmaya devam edecektir. Bu bina bu kentin binasıdır. Burada yukarıdaki meydandan başka bir meydan daha var. Özellikle o meydanın amfi olmasını istedik. İnsanlar gelsin orada çeşitli etkinlikler yapsın ve hareketlilik olsun. Yani bu bina yaşamalı. Bu binadan tüm kentliler faydalanmalı. Bu konuda da üniversitenin büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Bu projenin hayata geçmesinde emeği bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Gökhan projeye verdikleri katkılar nedeni ile ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Zümrüt ve Kaleseramik Genel Müdür Yardımcısı Soysal'a teşekkürlerini ileterek hediye takdiminde bulundu.