Tarih: 01.01.0001 00:00 3299

Yetenekli çalışan adayı bulmak zorlaştı

Great Place to Work Enstitüsü “European HR Survey 2018: Outlook of the Future” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Yetenekli çalışan adayı bulmak zorlaştı

Araştırmaya Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İtalya, İsveç,İsviçre, Norveç, Türkiye ve Yunanistan, olmak üzere 13 ülkenin İK profesyoneli katıldı. 674 İK profesyonelinin katıldığı çalışmada; iş yeri kültürü, işevren markası, dijitalleşme, işe alım süreçleri ve yapılacak yatırım alanları gibi konular değerlendirildi.

 

Evden çalışma eğiliminde İskandinav ülkeleri önde

 

İnsan kaynakları uzmanlarına göre şirketleri için kritik öneme sahip konuların başında inovasyon geliyor. Büyüme, dijital dönüşüm, çeviklik, verimlilik, yetenek kazanma ve geliştirme ise önemli görülen başlıklar arasında. Mobilitenin de etkisiyle esnek çalışma bilgilerinin paylaşıldığı araştırmada, dijitalleşme ile bu olanağın kaçınılmaz olarak artacağı belirtiliyor. İskandinavya bölgesinde çalışanların yüzde 47’si, Orta ve Güney Avrupa’da çalışanların ise yüzde 37’si ayda en az 3 gün evden çalışabiliyor.

 

2 sene içindeki en önemli yatırım dijitalleşme

 

İK profesyonellerinin yüzde 41’ine göre süreçlerin dijitale taşınması kritik öneme sahip. Katılımcıların 27’si İK süreçlerinde dijital eğitim ve öğrenime ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Katılımcılara göre 2 sene içinde yapılması gereken en önemli yatırım, İK süreçlerinin dijitalleştirilmesi. Önemli süreçlerin yeniden tasarlanmasını gerektiğini düşünenlerin oranı 40. Yenilikçi yönetim programlarının devreye alınmasını önemli bulanlar 35 oranındayken, işveren marka stratejisine yatırım yapılmasının önemine dikkat çekenler ise 31.

 

Katılımcıların 52’sine göre yetenek havuzu giderek küçülüyor

 

İK teknolojilerindeki eksiklik, insan kaynakları alanında yaşanılan zorluklar başlığında en yüksek oran olarak görülüyor. Katılımcıların 55’ine göre insan kaynakları departmanlarının dijital dönüşüm konusunda yeterli kaynak ve yatırıma sahip değil. İK departmanlarının yetersiz çalışan sayısına sahip olduğunu düşünenlerin oranı 52. Aynı oran iş piyasasındaki yetenekli adayların azlığı için de geçerli. Katılımcıların 52’sine göre yetenek havuzu giderek küçülüyor, yetenekli çalışan adayı bulmak zorlaşıyor.

 

Great Place to Work hakkında:

 

Great Place To Work Enstitüsü, kurum kültürü konusunda uzmanlaşmış, 5 kıtada ve 60’tan fazla ülkedeki ofisiyle sektör ayrımı olmadan tüm ölçeklerdeki şirketlere mükemmel iş yerlerini inşa etmeleri, geliştirmeleri konusunda destek veren bir araştırma ve danışmanlık kurumudur. Great Place to Work, 30 yılı aşkın süredir dünya çapındaki en iyi işverenleri belirlemekte ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. En İyi İşverenler listeleri, işveren markasının duyurulması ve güçlendirilmesi için şirketler tarafından tercih edilen ve kabul görmüş bir araştırmadır. Enstitü’nün her yıl 7 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı dahil ettiği analizleri, kurum kültürü alanında dünyada gerçekleştirilen en geniş çaplı araştırma olma özelliğini taşımaktadır.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.