Burhan Çınar


Çiftçi Biterse Ekonomi Biter

Çiftçi Biterse Ekonomi Biter


Lütfen çiftçiyi bitirmeyelim. Tarım ülkesi olan ülkemizde çiftçi biterse ekonomi de biter, ülke de çöker.

 

Yetmiş yıldan bu yana çiftçiyi topraktan soğutan büyük şehirlerde yaşamayı özendiren yanlış bir politika izlenmiştir.

 

Bu yanlış politika yüzünden köylerdeki nüfus azalmış, hatta işgücü kalmamıştır. Tarlalar öksüz kalmış. Saman dahil her şeyi ithal eder duruma düşmüşüz.

 

Bu gün yat sahibi zenginler mazotun litresini çok ucuza alıp keyf yaparlarken, çiftci tarlasında üretim için kullandığı mazota yat sahibinin yaklaşık dört katı para ödemektedir. Halbuki tam tersi olmalı çiftciye yat sahibinin dörtte bir fiyatına deposunu doldurabilmelidir. Bu yanlış uygulamadan en kısa zamanda dönülmelidir.

 

Tarimda merkezi bir planlama sarttir. Hangi bölgelerde hangi ürünlerin ne kadar ekileceği, ne kadar üretim yapılacağı ihtiyaca göre planlanmalıdır. Bu iş de devletin görevidir. Aksi halde ihtiyactan fazla üretimler yapılmakta ve depolarda çürüyebilmektedir.

 

Bu gün köylerdeki tarlalar miras bölüşümü nedeniyle çok küçülmüş ve traktör giremez hale gelmiştir. Bunun önüne gecilmeli ve bir toprak reformu mutlaka yapılmalıdır.

 

Uzun lafın kısası çiftçiye ve köylüye önem verilmeli ve kalkındırılmalıdır.

Unutmayalım "Çiftçi biterse ekonomi de biter ülke de çöker"

  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,96% 0,04
  • EURO

    41,07% -0,11
  • GRAM ALTIN

    3772,87% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00
  • Pazartesi 17.8 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 13 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Çarşamba 16.3 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Antalya

31.03.2025

  • İMSAK 05:17
  • GÜNEŞ 06:38
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:25
  • YATSI 20:41

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.