Adnan Nejat Saraçoğlu

Tarih: 15.04.2021 00:28

Diyabet hastası ve oruç !

Facebook Twitter Linked-in

Diyabet hastasısınız, bir taraftan uzun süreli açlığa nasıl dayanacağınızı düşünüyor bir taraftan da oruç tutmak istiyorsunuz. Bu ikilemi nasıl aşacağınızı merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.
Diyabet hastalarının 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde beslenmesi gerekir. Oruç tutan bir diyabet hastası gün içerisinde çok uzun süreli yaşadığı açlığın ardından iftar ve sahurda yediği yemeklerle vücuduna fazla miktarda şeker kaynağı girer. Bu da beraberinde kandaki şeker düzeyinin normalin çok üstüne çıkmasına neden olur. Tokluk kan şekerinin bu kadar yüksek olması kalp hastalıkları riskini de artırır. Diyabet hastalarının kanında çok miktarda bulunan şekerin damar sertliğine neden olması kalbe giden kan miktarını da azaltır. Bu da beraberinde göğüs ağrısı ve kalp krizine neden olabilir. Diyabet hastası olmayan kişilerde yemekten sonra pankreasta üretilen insülin hormonu yeterince hızlı bir şekilde salgılanırken, diyabet hastalarında hızlı insülin salgılaması olmaz. Diyabet hastalığının tedavisinde vücuda çok fazla şeker sokmamak ve pankreası zor durumda bırakmamak gerekir.
Kimlerin oruç tutmaları riskli olabilir?
Kan şekeri sık sık normalin altına (<60-70 mg/dl) düşenler,
Hipoglisemilerini fark etmeyen hastalar,
Kan şekeri düzeyleri iyi ayarlanmamış hastalar,
Ramazan ayından hemen önceki dönemlerde diyabet koması atlatmış olan hastalar,
Tip 1 diyabet hastaları,
Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,
Kronik böbrek yetersizliği olan ve/veya diyaliz tedavisi gören hastalar,
Gebe diyabetliler,
Yalnız yaşayan diyabet hastaları,
Yaşlı diyabet hastaları oruç tutmaları yüksek risk taşıyan hastalar grubuna girer.
Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler. Diyabetik koma riski, özellikle Ramazan ayı öncesinde kan şekeri kontrollerinin sonuçları iyi olmayan Tip 1 diyabet hastalarında belirgin düzeyde daha fazla görülür. Uzun süre susuz kalmak, hem tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilir.

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —