Adnan Nejat Saraçoğlu

Tarih: 22.02.2021 17:41

İnsülin Direnci Testi (Homa-Ir) Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405’e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.

Çıkan sonuç 2.5 üzerinde ise, kişide insülin direnci var demektir. Düzenli diyet ve ekzersiz uygulanmaz ise, kişi bir süre sonra şeker hastalığına yakalanma riski altındadır.

Bu nedenle, diyabet hastalarında kural olarak insülin direnci testi (HOMA-IR) yapılarak, insülin direnci testi (HOMA- IR) yapılarak, insülin direnci olup olmadığı tespit edilmelidir. İnsülin direnci saptanan kişilerde, ilgili yaşam tarzı ve tedavi önlemleri alınmalıdır.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

İnsülin, kan şekerini kullanan kas, yağ, karaciğer gibi dokulara şekerin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan bir hormondur. Eğer dokularda insülin direnci varsa, şekerin dokulara alınarak kullanılması ve yakılması zorlaşır. Bu durum, daha fazla insülin salınmasına yol açar.

Aşırı salgılanan insülin açlık hissine, daha çok yemeye ve atıştırmaya neden olarak, bir kısır döngü oluşur. Bu durum hem insülin rezervini azaltır, hem de kanda dolaşan aşırı miktardaki insülin obezite (şişmanlık), hipertansiyon ve ateroskleroz gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.

Bu nedenle, kişide insülin direnci olup olamdığının anlaşılması önemlidir.İnsülin direnci varlığı saptandıktan itibaren de, bunun kırılması için bilinçli bir program uygulanmalıdır.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDEN GÖRÜLÜR?

Genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme insülin direnci için başlıca faktörlerdir.İnsülin direncini kırmak için, genetik faktörlere kişilerin yapabileceği şeyler sınırlıdır.

Ancak hareketsiz yaşam tarzı konusunda alınacak önlemler, insülin direncinin kırılması yönünde kişilerin elinde olan faktörlerdendir. Aynı şekilde, bilinçli ve sağlıklı beslenme de, insülin direncinin azaltılması yönünde kişilerin alabileceği önlemler arasındadır.

İNSÜLİN DİRENCİ NASIL KIRILIR?

Düzenli bir beslenme programı ve programlı olarak yapılan ve dozu giderek artırılan bir spor programı ile insülin direnci kırılır. Hayat boyu sağlıklı beslenme ve yeterli de insülin direncinin kırılması yönünden önemlidir. Yemekler azaltılmalı, kalori değeri düşük, ancak posa içeriği yüksek, tok tutan gıdalar tüketilmelidir.

Az yenilmesi yeterli değildir. Kilo vermek için mutlaka yeterli miktarda spor yapılması da şarttır.Bu nedenle, insülin direncinin kırılması konusunda umutsuz olunmamalıdır. İnsülin direncinin kırılması için yapılması gereken, yukarıda belirtilen önlemlerin yaşam tarzı haline getirilmesidir.

İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL ŞÜPHELENİLMELİDİR?

Çabuk acıkma, geç doyma, yemeklerden 2-3 saat sonra olan acıkma hissi, elde ayakta titreme, soğuk soğuk terleme ve baygınlık hissi, tatlı yeme isteği, giderek kilo alınması, ailede şişman ve diyabetli kişilerin bulunması başlıca insülin direnci belirtileri olarak sayılabilir.

İnsülin direnci belirtileri şüphesi durumunda, insülin direnci testi ( HOMA- IR) yaptırılmalıdır.İnsülin direnci belirtileri sonucunda test ile de insülin direnci kanıtlanırsa, insülin direncini kırmak için önlemler alınmalıdır.

DİYABET YAŞAM KOÇU
HILAL LTD..ŞTİ


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —